Här är argumenten du kan använda för att höja din lön

Monika Elowson, chefsförhandlare, framhåller vikten av att komma förberedd till sitt lönesamtal. Foto: Adobe/Terri Lindholm/Sveriges Skolledare
Aktuellt För många skolledare är det dags för lönesamtalen med arbetsgivaren. Men vad ska man tänka på för att få ut mest av samtalet? Här ger Monika Elowson, chefsförhandlare på Sveriges Skolledare, flera råd.
Publicerad: 2024-04-11 11:23
Text: Emelie Henricson
LÄS ÄVEN: Satsning på rektorernas arbetsmiljö i nytt avtal
Strax innan påsk blev avtalet mellan Akademikeralliansen, där Sveriges Skolledare ingår, och arbetsgivarna SKR och Sobona klart. I det fanns framgångar gällande skolledarnas löner – bland annat kring övertidsersättningen för att motverka gratisarbete bland skolledare.
Samtidigt är det många arbetsgivare som just nu sätter i gång med lönesamtalen och till förbundets rådgivning kommer många samtal från medlemmar som vill ha stöttning.
Monika Elowson är en av Sveriges Skolledares chefsförhandlare och expert på lönefrågor. Hon tipsar om flera sätt man kan förbereda sig på inför sitt samtal.
– Nummer ett tycker jag är att läsa skriften Din lön. Där finns jättemånga tips och råd och där finns också lönestatistik. Den kan man gärna använda som språngbräda. Vi har ju individuell lönesättning, och då kan det vara bra att sätta lönen i ett sammanhang, säger hon.
Var förberedd
Det gäller också att ha fakta och argument på plats innan samtalet. Därför är det viktigt att gå igenom året som gått innan det är dags.
– I bästa fall har man haft en löpande dialog under året, så att det inte kommer som en nyhet. Men det kan vara bra att samla argument och gå igenom uppfyllda mål och resultat under året, eftersom det är det som ska vara lönesättande, säger Monika Elowson.
Har man formulerat det man vill få fram i samtalet innan lämnas utrymme till dialog.
– Då kan man fokusera på vad chefen säger och kan vara närvarande och lyssnande i den delen. På så vis kan man bygga vidare på sina argument utifrån chefens feedback, säger hon.
Huvudargument att lyfta fram
Många av de skolledare som kontaktar chefsrådgivningen vill bolla argument inför lönesamtalen. Monika Elowson framhåller tre huvudargument:
- En lön som matchar det komplexa uppdraget och ansvaret som skolledare har.
- Den höga rektorsomsättningen.
- Att skolledarlönerna är en förhållandevis liten budgetpost.
- Ansvarsavstånd till högst betalda lärare.
– Våra medlemmar är nyckelpersoner i uppdragen de har. Det finns också vetenskapligt stöd för hur stor betydelse de har för elevernas resultat och utveckling. Det är det uppdraget ytterst är, och därför är det viktigt att lyfta fram, säger Monika Elowson, och fortsätter:
– En sak till är att ansvarsavståndet måste vara rimligt, och motsvara det större ansvar som ligger i skolledarnas befattning. Det är nödvändigt för att rekrytera nya, och behålla de skolledare som finns.
En fråga är också skolledarnas övertid, och i många fall gratisarbete. 85 procent av alla skolledare arbetar övertid varje vecka, visar Sveriges Skolledares statistik. Övertidsersättningen är ofta bortavtalad redan vid skrivningen av anställningsavtalet.
– Det behöver inte vara aktivt arbete, utan man får ett anställningsavtal med en redan ikryssad ruta om att man inte har rätt till övertidsersättning. Det ska man ta med in i argumentationen kring den nya lönen när man börjar ett nytt jobb, men också löpande, säger Monika Elowson.
I det nya avtalet nåddes framgångar när det gäller just övertiden, med ökad tydlighet kring värdet av den bortavtalade övertidsersättningen.
Sikta på en mållön
Monika Elowson ger också rådet att läsa igenom löneavtalet, som ligger som grund för löneöversynen.
Känner man inte att man når framåt är Monika Elowsons råd att blicka framåt och sätta en mållön.
– Då kan man säga: ”Okej, du är inte beredd att ge mig det här just nu men det här är min mållön, hur ska jag göra för att nå dit?” Man får också reda på utvecklingsmöjligheter och på vilket sätt man kan möta arbetsgivarens behov. Det är också ett tydligt sätt att uttrycka för sin chef att man är villig att satsa och göra rätt saker, säger Monika Elowson.
Skulle man ändå vara missnöjd med hur processen gått till råder hon skolledare att ta kontakt med sina lokala företrädare.
– Det är till exempel viktigt att lönekriterierna är välkända så att det i samtalet inte visar sig vara något annat än det man känt till som var lönesättande. Den här typen av jobb innebär också att det kan sättas upp nya mål under årets gång, säger Monika Elowson.
Här kan du hitta goda råd och argument inför ditt lönesamtal:
Statistik: Skriften Din lön är full av statistik och råd. Den gick som bilaga med Skolledaren nr 2 och finns att se digitalt här.
Digitala seminarier: På Sveriges Skolledares hemsida finns inspelade löneseminarier. Här kan man få en fördjupning kring lönestatistiken och förbundets lönepolitik.
Individuell lönerådgivning: Ingångslöner och statistik kan vara bra att ha med sig in i samtalet. Men för att få en fördjupad och mer korrekt analys av din situation ska du boka in en individuell lönerådgivning med Sveriges Skolledares rådgivare. Samtalen går att få antingen via teams eller på telefon och bokas här.
Checklista: Här kan du ta del av en checklista inför samtalet.
Löneavtalet
Här hittar du mer om löneavtalet för skolledare.
För skolledare gäller ett tillsvidareavtal, utan siffror. Något som enligt Monika Elowson varit framgångsrikt över tid då skolledarnas löner legat över märket, alltså löneökningarna som fastställts i industrins löneavtal och som sedan får sätta normen för övriga arbetsmarknaden.
– Men det gör också att vi behöver utvärdera tillsvidareavtalet, och det gjorde vi i höstas. Det arbetet kommer att fortsätta för att få en högre kvalitet på lönesamtalen och den lokala löneprocessen, säger Monika Elowson.