Så vill de förhindra aggressiva kontakter med föräldrar

Sandra Jönsson, Hanne Berthelsen och Rebecka Cowen Forssell vid Malmö universitet har tagit fram verktyg för skolpersonal i att hantera digitala aggressioner. Foto: Nille Leander/Malmö universitet
Arbetsmiljö Aggressioner från vårdnadshavare i mejl och risken för uthängning på sociala medier är ett nytt riskområde för skolpersonal. Tre forskare har tagit fram metoder som ska kunna förhindra att skolledare och lärare utsätts.
Publicerad: 2024-04-12 10:46
Skolledare utsätts allt oftare för aggressioner från vårdnadshavare i form av negativa mejl och exponering på nätet. Digitaliseringen har fört med sig större risker för uthängning på sociala medier samt kritiskt formulerade e-post och sms från föräldrar efter arbetstid och är därför ett nytt riskområde för skolpersonalens arbetsmiljö.
Nu har de tre forskarna Rebecka Cowen Forssell, Hanne Berthelsen och Sandra Jönsson vid Centrum för tillämpad arbetslivsforskning och utvärdering på Malmö universitet, skapat en verktygslåda i fyra steg:
1. DEN INDIVIDUELLA FÖRBEREDELSEN
Vem: Rektorer och centrala samarbetspartners i arbetsmiljöarbetet, exempelvis skydds-ombud, fackliga företrädare och förvaltningsstöd.
Vad: Syftet är att sätta sig in i materialet i verktygslådan.
2. GEMENSAM FÖRBEREDELSE
Vem: Rektor, skyddsombud och andra centrala samarbets-partner.
Vad: Skapa en överblick över tidigare erfarenheter med digitala aggressioner i relationen med tredje part (vårdnadshavare, elever, omgivande samhället) på skolan. Ställa samman vilken dokumentation som redan finns från olika perspektiv (exempelvis mötesanteckningar, medarbetarundersökningar) och vilka rutiner och policys som redan finns och som kan ha direkt eller indirekt koppling till problematiken.
3. TEMAMÖTE
Vem: Personalgruppen.
Vad: Lyfta fram problematiken med digitala aggressioner och dela erfarenheter kring incidenter. Genom dialog kan man skapa en gemensam förståelse för vad man upplever som acceptabelt/oacceptabelt. Dialogen kan dessutom medverka till att skapa samstämmighet i relation till hantering och ömsesidigt stöd på arbetsplatsen.
4. UPPFÖLJANDE ARBETE
Vem: Rektorer och centrala samarbetspartners i arbetsmiljöarbetet: skyddsombud, fackliga företrädare och förvaltningsstöd ansvarar för arbetet som görs i samverkan med personalgruppen.
Vad: Syftet är att integrera digitala aggressioner i det systematiska arbetsmiljöarbetet och i vardagstänkandet på arbetsplatsen.
Digitala aggressioner omfattas av arbetsmiljölagstiftningen, vilket innebär att arbetsgivaren är skyldig att i samverkan med medarbetarna förebygga och hantera arbetsrelaterade digitala aggressioner som uppstår i samband med arbetet.