Hoppa till huvudinnehåll

Så vill de förhindra aggressiva kontakter med föräldrar

Sandra Jönsson, Hanne Berthelsen och Rebecka Cowen Forssell vid Malmö universitet har tagit fram verktyg för skolpersonal i att hantera digitala aggressioner. Foto: Nille Leander/Malmö universitet

Arbetsmiljö Aggressioner från vårdnadshavare i mejl och risken för uthängning på sociala medier är ett nytt riskområde för skolpersonal. Tre forskare har tagit fram metoder som ska kunna förhindra att skolledare och lärare utsätts.

Publicerad: 2024-04-12 10:46

Skolledare utsätts allt oftare för aggressioner från vårdnadshavare i form av negativa mejl och exponering på nätet. Digitaliseringen har fört med sig större risker för uthängning på sociala medier samt kritiskt formulerade e-post och sms från föräldrar efter arbetstid och är därför ett nytt risk­område för skolpersonalens arbetsmiljö.

Nu har de tre forskarna Rebecka Cowen Forssell, Hanne Berthelsen och Sandra Jönsson vid Centrum för tillämpad arbetslivsforskning och utvärdering på Malmö universitet, skapat en verktygslåda i fyra steg:

1. DEN INDIVIDUELLA FÖRBEREDELSEN

Vem: Rektorer och centrala samarbetspartners i arbetsmiljöarbetet, exempelvis skydds-ombud, fackliga företrädare och förvaltningsstöd.
Vad: Syftet är att sätta sig in i materialet i verktygslådan.

2. GEMENSAM FÖRBEREDELSE

Vem: Rektor, skyddsombud och andra centrala samarbets-partner.
Vad: Skapa en överblick över tidigare erfarenheter med digitala aggressioner i relationen med tredje part (vårdnadshavare, elever, omgivande samhället) på skolan. Ställa samman vilken dokumentation som redan finns från olika perspektiv (exempelvis mötesanteckningar, medarbetarundersökningar) och vilka rutiner och policys som redan finns och som kan ha direkt eller indirekt koppling till problematiken.

3. TEMAMÖTE

Vem: Personalgruppen.
Vad: Lyfta fram problematiken med digitala aggressioner och dela erfarenheter kring incidenter. Genom dialog kan man skapa en gemensam förståelse för vad man upplever som acceptabelt/oacceptabelt. Dialogen kan dessutom medverka till att skapa samstämmighet i relation till hantering och ömsesidigt stöd på arbetsplatsen.

4. UPPFÖLJANDE ARBETE

Vem: Rektorer och centrala samarbetspartners i arbetsmiljöarbetet: skyddsombud, fackliga företrädare och förvaltningsstöd ansvarar för arbetet som görs i samverkan med personalgruppen.
Vad: Syftet är att integrera digitala aggressioner i det systematiska arbetsmiljöarbetet och i vardagstänkandet på arbetsplatsen.
Digitala aggressioner omfattas av arbetsmiljölagstiftningen, vilket innebär att arbetsgivaren är skyldig att i samverkan med medarbetarna förebygga och hantera arbetsrelaterade digitala aggressioner som uppstår i samband med arbetet.

Fler nyheter

Regeringen lägger halv miljard på skolan: ”Otillräckligt”

Sveriges Skolledare Regeringen tillför en extra halv miljard kronor till skolan i vårändringsbudgeten 2024. – Varje krona är välkommen men det är alldeles otillräckligt. Förskolor och skolor har aldrig haft en så tuff tid som nu, säger Matz Nilsson, ordförande i Sveriges Skolledare.

Forskare: Det här behöver skolledare i besparingstider

Arbetsmiljö Besparingskraven haglar från kommuner och regioner. I första linjen står skolledarna som utöver sitt vanliga jobb ska verkställa beslut som ofta innebär nedskärningar. Men finns det hjälp att få? Ja, säger forskarna Lisa Björk och Linda Corin som här ger tio tips i besparingstider. Men det krävs en bra dialog genom hela organisationen, menar de.

Satsning på rektorernas arbetsmiljö i nytt avtal

Sveriges Skolledare Bättre arbetsmiljö, bättre löneprocesser, nya insatser för kompetensutveckling. Det är innebörden av det nya avtalet mellan AkademikerAlliansen, där Sveriges Skolledare ingår, och Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona. – Avtalet ger bättre förutsättningar för skolledare att utöva sitt ledarskap, säger Jerker Ambjörn, biträdande förhandlingschef på Sveriges Skolledare.

Hämtar fler