Skolledare: Så personliga kan vi vara som chefer

Skolledarna Hanna Lindö, Carolin Lindström och Matthias Nordgren. Foto: Privat
Ledarskap Hur personlig kan man egentligen vara som chef? Här svarar tre skolledare på hur de ser på saken.
Publicerad: 2024-04-08 17:08
Text: Anna-Klara Aspegren
Matthias Nordgren, rektor Tingsholmsgymnasiet, Ulricehamns kommun
”Som chef i skolan har man erfarenhet av flera olika sociala gränssnitt och alla är olika. Elever är ofta nyfikna på personliga eller privata omständigheter. I en del avseenden är det lätt att vara öppen och det kan till och med gynna den profes- sionella relationen. Mina elever kan undra om jag har barn, vad jag kör för bil och hur mycket jag tar i marklyft. Det är oproblematiskt att prata om detta.
I relationen till underlydande personal är situationen mer komplex men inte nödvändigtvis mer komplicerad. Sammanhanget styr vad man vill eller bör samtala om; oftast kommunicerar jag om det privata med personal som vore vi jämbördiga kolleger.
Det har visserligen hänt att jag delat med mig av egna erfarenheter till vård- nadshavare i en del elevvårdsärenden, men generellt sett finns det inget behov eller intresse av att beröra privata förhål- landen i relationen till vårdnadshavare, politiker eller media.
Däremot tycker jag att det är viktigt att inte gå så djupt in i sin yrkesroll att man uppfattas som onödigt opersonlig eller 'mekanisk'.”
Hanna Lindö, rektor Ellös skola, Orust kommun
”Som chef tycker jag att man kan dela vissa saker av sitt privatliv, som att till exempel berätta vad man gjort på helgen eller vilka planer man har för året.
Generellt sett tror jag det är bra att vara professionellt öppen och dela relevant information för att skapa en atmosfär av tillit och samhörighet. Men det är också viktigt på vilka arenor eller i vilka sammanhang man delar vad, för att inte påverka ledarskapets effektivitet och teamets förtroende.
Jag tycker att det är viktigt att hitta en bra balans mellan 'privat' snack och arbetsrelaterat prat, för att gynna verk- samheten och arbetsrelationerna.”
Carolin Lindström, biträdande rektor, Tierps kommun
”I mitt ledarskap är grunden goda relationer. Som ledare lägger jag stor vikt vid det arbetet. För att hålla fast vid professionaliteten men ändå arbeta för goda relationer är det viktigt för mig att vara personlig men inte privat.
Att vara personlig innebär för mig att jag och mina medarbetare kan samtala kring våra tankar, känslor och våra liv utanför arbetet, kopplat till vår professi- on. Det kan exempelvis handla om att jag samtalar med mina medarbetare om att jag har mycket just nu och kommer prio- ritera min återhämtning extra mycket för att kunna göra ett bra arbete.
Att vara privat innebär för mig att man går in mer på djupet, på detaljer kring sitt liv utanför arbetet, som inte bidrar till professionen. Som att exempelvis samtala kring problematik i privatlivet. Det upplever jag, inte bidrar till professionen.”