Hoppa till huvudinnehåll

Skolledare: Så personliga kan vi vara som chefer

Skolledarna Hanna Lindö, Carolin Lindström och Matthias Nordgren. Foto: Privat

Ledarskap Hur personlig kan man egentligen vara som chef? Här svarar tre skolledare på hur de ser på saken.

Publicerad: 2024-04-08 17:08

Text: Anna-Klara Aspegren

Matthias Nordgren, rektor Tingsholmsgymnasiet, Ulricehamns kommun

”Som chef i skolan har man erfarenhet av flera olika sociala gränssnitt och alla är olika. Elever är ofta nyfikna på personliga eller privata omständigheter. I en del avseenden är det lätt att vara öppen och det kan till och med gynna den profes- sionella relationen. Mina elever kan undra om jag har barn, vad jag kör för bil och hur mycket jag tar i marklyft. Det är oproblematiskt att prata om detta.

I relationen till underlydande personal är situationen mer komplex men inte nödvändigtvis mer komplicerad. Sammanhanget styr vad man vill eller bör samtala om; oftast kommunicerar jag om det privata med personal som vore vi jämbördiga kolleger.

Det har visserligen hänt att jag delat med mig av egna erfarenheter till vård- nadshavare i en del elevvårdsärenden, men generellt sett finns det inget behov eller intresse av att beröra privata förhål- landen i relationen till vårdnadshavare, politiker eller media.

Däremot tycker jag att det är viktigt att inte gå så djupt in i sin yrkesroll att man uppfattas som onödigt opersonlig eller 'mekanisk'.”

Hanna Lindö, rektor Ellös skola, Orust kommun

”Som chef tycker jag att man kan dela vissa saker av sitt privatliv, som att till exempel berätta vad man gjort på helgen eller vilka planer man har för året.

Generellt sett tror jag det är bra att vara professionellt öppen och dela relevant information för att skapa en atmosfär av tillit och samhörighet. Men det är också viktigt på vilka arenor eller i vilka sammanhang man delar vad, för att inte påverka ledarskapets effektivitet och teamets förtroende.

Jag tycker att det är viktigt att hitta en bra balans mellan 'privat' snack och arbetsrelaterat prat, för att gynna verk- samheten och arbetsrelationerna.”

Carolin Lindström, biträdande rektor, Tierps kommun

”I mitt ledarskap är grunden goda relationer. Som ledare lägger jag stor vikt vid det arbetet. För att hålla fast vid professionaliteten men ändå arbeta för goda relationer är det viktigt för mig att vara personlig men inte privat.

Att vara personlig innebär för mig att jag och mina medarbetare kan samtala kring våra tankar, känslor och våra liv utanför arbetet, kopplat till vår professi- on. Det kan exempelvis handla om att jag samtalar med mina medarbetare om att jag har mycket just nu och kommer prio- ritera min återhämtning extra mycket för att kunna göra ett bra arbete.

Att vara privat innebär för mig att man går in mer på djupet, på detaljer kring sitt liv utanför arbetet, som inte bidrar till professionen. Som att exempelvis samtala kring problematik i privatlivet. Det upplever jag, inte bidrar till professionen.”

Fler nyheter

Satsning på rektorernas arbetsmiljö i nytt avtal

Sveriges Skolledare Bättre arbetsmiljö, bättre löneprocesser, nya insatser för kompetensutveckling. Det är innebörden av det nya avtalet mellan AkademikerAlliansen, där Sveriges Skolledare ingår, och Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona. – Avtalet ger bättre förutsättningar för skolledare att utöva sitt ledarskap, säger Jerker Ambjörn, biträdande förhandlingschef på Sveriges Skolledare.

Krönika: Vi måste slå hål på myten om små klasser

Krönika Krönika. ”Det är dags att slå hål på myten om de små klasserna. Små klasser är inte alltid bra för vare sig elever eller lärare – för varje elev som slutar minskar skolpengen och därmed resurserna. Trots det väljer kommuner att behålla skolor som inte bär sig ekonomiskt."

Här väckte forskningsprojektet läslusten på skolan

Forskning Ett flerårigt forsknings- och utvecklingsprojekt går mot sitt slut på Böle skola i Timrå kommun. Projektets mål är att öka både läslusten och läsförståelsen bland eleverna men också att utveckla och pröva arbetssätt, verktyg och strategier.

Svaret på Skolinspektionens kritik: ”Pekar finger åt rektorer”

Sveriges Skolledare Rektorers ledarskap behöver utvecklas på 68 procent av de skolor som Skolinspektionen granskade 2023. Det hävdar myndigheten i sin årsrapport. – Man pekar finger åt rektorerna men man borde titta mer på huvudmännen, hur ser förutsättningarna ut för att rektor ska kunna utföra sitt arbete på ett bra sätt, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Sveriges Skolledare.

Hämtar fler