Efter protesterna – Karlstad lägger miljoner på skolan

Henrik Fröling, ordförande för Sveriges Skolledare i Karlstad, under manifestationen mot besparingarna i mars. Foto: Privat
Aktuellt
I Karlstad har Sveriges Skolledare, Sveriges Lärare och kommunal manifesterat mot kraftiga besparingar i grundskolan och förskolan. Nu skjuter kommunen till pengar.
– Samtidigt kommer man genomföra besparingar oavsett, säger Henrik Fröling, ordförande för Sveriges Skolledare i Karlstad.
Publicerad: 2024-05-31 10:51
Text: Emelie Henricson
LÄS ÄVEN: Skolledaren: ”Besparingarna får förödande konsekvenser”
Det var i mars i år som Sveriges Skolledare, Sveriges Lärare och Kommunal gemensamt manifesterade mot besparingarna på skolan och förskolan i Karlstad.
Tillsammans blev de omkring 1000 som protesterade, och som lämnade över namnlistor till de styrande i kommunen.
Nu i maj kom beskedet: Karlstads styre, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet skjuter till 225 miljoner kronor till nämnderna i sin budget för 2025-2027. Alla nämnder har fått den summan de bett om, och barn- och ungdomsnämnden får därmed 33 miljoner kronor.
– Vi tycker självklart att det är jättebra med ett tillskott. Samtidigt kommer man genomföra besparingar oavsett och dessutom så tar man, vad vi ser, inte riktigt höjd för de indexhöjningar som kommer. Planerar man för ett tillskott nu behöver man fortsätta skjuta till pengar för att kunna hantera det här på sikt. Man har åsidosatt satsningar på skolan ganska länge nu, säger Henrik Fröling.
13 sägs upp
Nyligen stod det också klart hur många inom skolan som sägs upp. 13 personer sägs upp efter att ha tackat nej till omplaceringar. Totalt har man sparat in 120 heltidstjänster. De sker genom tidiga pensionsavgångar, avgångsvederlag och omplaceringar samt att man gör om tjänster till visstidsanställningar. Besparingarna görs enligt styret på grund av kostnadsökningar och minskande barngrupper.
Henrik Fröling menar att Karlstads styrande politiker behöver blicka längre fram och fortsätta skjuta till pengar.
– Det handlar om långsiktiga sociala investeringar i Karlstad. Det här beror på vad man vill ha för samhälle i framtiden, och det behöver vara ett blocköverskridande arbete. Det bästa vore om man hade fredat skolan från första början och sett över partigränserna, säger han.
Hur påverkas Karlstads skolledare av besparingarna?
– Det är en jädra balansgång att försöka få ekonomin att gå ihop i förhållandet till det statliga uppdrag vi har. Det är kämpigt. Vi nås dagligen av en oro att man som skolledare i princip får vända ut och in på sig för att klara sin verksamhet.
”Finns alltid skäl att inte vara tyst”
Han konstaterar att inga besparingar aviserats på skolledarnivå – men medlemmarna påverkas i högsta grad i sitt dagliga arbete.
– Det är klart, skolledarna står inte närmast verksamheten, vi står inte på golvet. Samtidigt ser vi att flera roller som man har dragit in på, när det gäller stödpersonal och inte direkt pedagogisk personal, ger en ökad belastning på lärare och all annan personal.
Hur ser du på att det kommer efter manifestationen?
– Man har gett gehör och skapat ett tillskott, så vi känner att det möjligtvis har gett effekt att vi protesterade. Sedan vet man ju inte om det är på grund av manifestationen. Men vi tycker ändå att det alltid finns skäl att inte vara tyst, utan unisont kroka arm för skolans bästa.
Henrik Fröling säger att de kommer följa nära hur Sveriges Skolledares medlemmar påverkas av besparingarna.
– Vi följer naturligtvis våra medlemmar och gör bedömningar ur ett arbetsmiljöperspektiv, hur man klarar sitt hela uppdrag som skolledare. Sedan ska vi ha det klart att vi inte sett effekterna riktigt än, säger Henrik Fröling.