Logo
Lotta Edholm skolminister Foto: Johanna Säll

Lotta Edholm talade när Sveriges Skolledare hade kongress. Då lyftes frågorna om lönen och den föreslagna Lex Edico av skolledare på plats. Foto: Johanna Säll

Så svarar ministern om skolledarnas lönekrav

Publicerad: 2024-05-28 09:51

Lex Edico och rektorers löner var ett par av de viktigaste frågorna som skolledarna ville lyfta med skolminister Lotta Edholm (L) på skolledarnas kongress. – Rektorer ska ha samma frihet som alla andra människor att yttra sig. Det är en grundlagsenlig rätt, säger Lotta Edholm.

Text: Lenita Jällhage
 
När skolminister Lotta Edholm (L) besökte Sveriges Skolledares kongress i fredags talade hon bland annat om den nya skolledarutredningen, dalande Pisa-resultaten, rektorsomsättningen och otryggheten som brett ut sig på många skolor bland både elever och personal. Hon konstaterade att svensk skola står inför stora utmaningar.
 
– Misslyckas vi nu får vi betala priset för det i framtiden, sade Lotta Edholm.Lotta Edholm på scen under Sveriges Skolledares kongress foto Johanna Säll

Lotta Edholm på scen under Sveriges Skolledares kongress. Foto: Johanna Säll

Giftig cocktail har lett fram till problem

Hon beskrev också kommunaliseringen av skolan, friskolereformen utan tillräckliga regelverk och en postmodernistisk kunskapssyn som en ”giftig cocktail” som lett fram till problemen i den svenska skolan. Kryddad med New Public Management med målstyrning som måste följas upp ordentligt för att fungera.
 
– Det kan låta bra med målstyrning i stället för regelstyrning men i dag framstår regelstyrningen väl som en mild västanfläkt. Det var inte tänkt så men det har blivit så, säger Lotta Edholm.
 
Hon ville inte ta ansvar för kommunaliseringen av skola, sade hon, eftersom hon och Liberalerna förespråkar en statlig skola.
 
– Däremot har jag och mitt parti ett stort ansvar för friskolereformen och därför gör vi nu en omläggning där, säger hon.

Blir det ett rektorslönelyft?

Rektorerna på kongressen ville ha svar på hur hon såg på Lex Edico och om hon hade för avsikt att fullfölja Lärarlönereformen med ett rektorslönelyft.
 
Tidningen Skolledaren tog upp frågorna med skolministern efter hennes tal på kongressen.
 
Är du för en lagändring som skulle innebära att rektorer skulle lämna konsekvensbeskrivning och larma till politiker om de riskerar att inte kunna följa lagen på grund av besparingskrav?
 
– Nej jag tycker verkligen inte att rektorer ska tvingas skriva ännu fler papper än man redan gör idag. Det viktiga är att rektorer vågar uttala vad konsekvenserna blir om man gör olika saker. Rektorer ska ha samma frihet som alla andra människor att yttra sig. Det är en grundlagsenlig rätt, säger Lotta Edholm.
 
Men om konsekvensen blir att man riskerar att förlora jobbet?
 
– Det är orimligt.  Det är självklart ett problem om rektorer inte vågar säga sanningen. Men jag tror inte det i varje enskilt läge hjälper att skriva papper till politikerna i den lokala nämnden. Jag tror snarare att vi behöver en nationell skolpengsnorm och en starkare statlig styrning, säger hon.
 
Lotta Edholm konstaterar att eftersom förskolan, skolan och gymnasiet oftast omfattar den största delen i en kommunal budget är det nästan omöjligt att göra besparingar utan att någon av skolformerna drabbas. Men genom en nationell skolpeng tror hon att problemen skulle bli mindre och att skolan skulle bli mer likvärdig. Hon tror att det skulle påverka rektorernas möjligheter att uppfylla skollagens krav och skapa en mer likvärdig skola.
 
– Det innebär inte att man skulle ha samma skolpeng överallt men det skulle ändå finnas någon form av golv för hur mycket man ändå måste satsa på skolan och inte att det skiljer 70 000 kronor mellan de som satsar minst och de som satsar mest per elev, säger hon.
 
Får du med dig dina regeringskollegor på ett statligt rektorslönelyft?
 
– Nej det vågar jag inte säga. I huvudsak är lönesättningen en sak för parterna och arbetsgivaren men i grund och botten är det klart att man ska ha lön efter utbildningsnivå, kompetens och ansvar inte minst, säger Lotta Edholm.
 
Hon säger att det är viktigt att det finns en löneskillnad inte minst för biträdande rektorer så man vill ta nästa steg och bli rektor.
 
– Det är klart att det är viktigt att man gör något åt detta, säger hon.
 
Om ansvarsavståndet mellan lärarnas och skolledarnas löner fortsätter att krympa och man inte får bukt med detta, vad ska man då göra för att få rektorer och biträdande rektorer att arbeta som skolledare?
 
– Den nya skolledarutredningen har fått ett ganska förutsättningslöst uppdrag och kan titta på vad som krävs framför allt för att minska omsättningen av rektorer, säger hon.
Aktuellt Lotta Edholm Skolpolitik Löneökning Kongress Lex Edico