Ledare: Tillsammans blir vi skolledare starka

Ann-Charlotte Gavelin Rydman. Foto: Ola Westerberg
Sveriges Skolledare LEDARE. Den 24-25 maj går Sveriges Skolledares kongress av stapeln. ”Det är tillsammans som vi blir starka och kan få saker att hända”, skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Sveriges Skolledare.
Publicerad: 2024-05-21 16:51
Ledare av Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare, publicerad i Skolledaren nr 4 2024
En av de mest annorlunda verksamhetsperioder jag har varit med om som ledare börjar närma sig sitt slut. Från att vi fattade beslut om ny organisering av facken på utbildningsområdet i mars 2022, till att vi nu närmar oss slutet på övergångsperioden, har mycket vatten flutit under broarna. Det har varit arbetsamt och ibland utmanande, men samtidigt oerhört intressant och roligt. Jag är tacksam för att jag fick dela ledarskapet under denna intensiva tid med Matz Nilsson.
24–25 maj har vi kongress igen och då fattar ombuden för landets fackliga organisation för skolledare beslut om ny styrelse och ny verksamhetsinriktning. Jag har den stora förmånen att få vara föreslagen som förbundsordförande, vilket är mycket hedrande. Uppe för beslut är även stora viktiga program som stakar ut Sveriges Skolledares väg framåt. Där finns det lönepolitiska programmet där vi ställer krav på politikerna att äntligen slutföra den lönesatsning de inledde med karriärlärarreformen med en kompletterande satsning på skolledarlönerna. Där finns även ett arbetsmiljöprogram som lyfter fram viktiga reformer för ett mer långsiktigt och hållbart skolledarskap.
”Kräver att staten går in”
Redan 2022 lade vi fast en klar utbildningspolitisk riktning tillsammans med Sveriges Lärare inom ramen för Facken inom utbildning. Både skolledare och lärare har under lång tid sett hur illa genomtänkta politiska reformer har påverkat förutsättningarna för verksamheten på ett allt mer negativt sätt. Vi kräver att staten går in och tar ett ökat ansvar för likvärdigheten i svensk skola. Satsade skattemedel ska gå till utbildning, inte till stora aktieutdelningar. Vi kommer aldrig att ge oss på denna punkt.
I den professionspolitiska propositionen ber förbundsstyrelsen om mandat att börja arbeta fram en mer tydlig hållning i frågan om biträdande rektorers roll och förutsättningar i dagens skola. I dag finns det fler biträdande rektorer än rektorer enligt Skolverkets statistik. Att införa biträdande rektorer kan vara ett mycket bra sätt att bredda ledningsansvaret och skapa en välfungerande ledningsgrupp för en verksamhet. Att möjligheten finns att börja som biträdande kan också bidra till att säkra rekryteringen till de krävande rektorsuppdragen. Men ibland misstänker vi att det istället handlar om besparingar och att huvudmannen vill stärka sin styrning över verksamheterna. Då är det mindre bra. Men oavsett är det viktigt att biträdande rektorer får en anpassad utbildning och att deras roll och ansvar blir tydliga.
”Ny yrkesetisk plattform”
Förbundsstyrelsen lägger också fram ett förslag om ett ramverk för en ny yrkesetisk plattform. Det blir en av de viktigaste uppgifterna för den nya förbundsstyrelsen att ta tag i.
Så oavsett hur det nu går på kongressen, om det blir jag eller någon annan som får förmånen att få greppa ordförandeklubban i den fackliga organisationen för Sveriges viktigaste chefer, så finns det många viktiga frågor att jobba med. Och till dig som är intresserad men ännu inte kommit dig för, passa på att engagera dig i din lokalförening. Det är tillsammans som vi blir starka och kan få saker att hända.
LÄS MER OM KONGRESSEN OCH SVERIGES SKOLLEDARE HÄR:
Här är politiken – och kraven – som ska förändra skolan
De kan ingå i Sveriges Skolledares nya styrelse