Logo

Örebrorektorerna Marianne Mustonen och Cecilia Lindskog ser flera positiva bitar i samarbetet med polis och socialtjänst. Foto: Privat

Här hindrar rektorer och polis gängens rekrytering

Publicerad: 2024-05-03 10:23

En direktlinje till polisen för rektorer. Det är en av de faktorer som förhindrat brott och rekrytering till kriminella gäng i Örebro de senaste sju månaderna.

Text: Håkan Söderberg

Grunden är Örebropolisens satsning på nya ungdomsutredare med syfte att minska ungdomsbrottsligheten. De har tagit kontakt med grundskolor och andra aktörer runt skolan. Det har bland annat lett till täta träffar, personlig kontakt mellan rektorer och ungdomsutredare och en direktlinje till polisen.

– Det har varit efterfrågat. Vi tror att det är viktigt att vi med polisen får ytterligare en aktör med mandat och auktoritet, säger Marianne Mustonen, rektor på högstadieskolan Olaus Petri i centrala Örebro.

Hon och Cecilia Lindskog, rektor på Västra Engelbrektskolan F-9 i det socioekonomiskt utsatta området Baronbacken, är två av de rektorer som engagerat sig i satsningen.

En del i den är alltså att man skapat en direkttelefon till polisen där någon alltid ska svara. Ett nummer som de har utnyttjat flera gånger under resans gång.

– Det handlar inte bara om att ringa i akuta situationer utan man kan också ringa och bolla saker och hjälpas åt att lägga pussel, säger Marianne Mustonen.

Samarbetade vid allvarlig händelse

För ett par månader sedan inträffade en allvarlig incident. Det var flera gäng med tjejer från olika skolor som drabbade samman på Holmen i Örebro med fysisk misshandel som följd.

– Nu kunde vi snabbt samla ihop skolpersonal, fältare och ungdomspolis och situationen lugnade ner sig snabbt. Då visar vi ungdomarna att vi har koll och att det finns handlingskraft. Att ungdomarna ser att vi jobbar tillsammans har stor betydelse, säger Cecilia Lindskog.

Polisen har noterat att det är i gäng av den här typen som det kan ske rekrytering till kriminella gäng.

– När vi syns runt dem så blir de mindre intressanta för gängen. Vår närvaro leder till gängens frånvaro. Vi har redan förhindrat flertalet incidenter genom tips och information från rektorer och lärare, säger ungdomsutredaren Mohammed Moazen till P4 Örebro, som först rapporterade om samarbetet. 

Hoppas på fler resurser

Sju månader har satsningen på utredare och samarbetet med skolorna pågått. De båda rektorerna betraktar det nya sättet att samarbeta som framgångsrikt. Att polis, skola, fältassistenter och socialtjänsten strävar åt samma håll är framgångsfaktorer.

– Nu ser man att exempelvis socialtjänsten tar egna initiativ till möten, så det har verkligen börjat fungera. Jag upplever att alla har fokus på eleverna, säger Marianne Mustonen.

Polisen har också slagit fast att satsningen är långsiktig och prioriterad. Marianne Mustonen och Cecilia Lindskog hoppas att den ska utvecklas ytterligare.

– Det vi och polisen själva hoppas är ju att de ska få resurser att vara ute på fältet och vara ännu mer synliga. Inte bara när det är något på gång. Och att vi tillsammans med rektorskolleger i stan kan arbeta mer förebyggande. Få grepp över vad som händer på sociala medier, i olika chattgrupper och sådant, säger Marianne Mustonen.

Aktuellt Våld i skolan Säkerhet