Så satte Jönköpings skolledare rektorerna på agendan

Stephan Redman och skolledarna i Jönköping kritiserade förvaltningen – och det gav resultat. Foto: Adobe/Privat
Aktuellt
Ett årligen återkommande möte med utbildningschefer, förvaltningschefer, stadsdirektör, kommunalråd, oppositionsråd och nämndordförande. Det är en av de saker som Sveriges Skolledare i Jönköping fått till stånd efter ett turbulent år.
Publicerad: 2024-05-08 09:03
Text: Håkan Söderberg
För drygt ett år inträffade en händelse som skakade om relationen mellan skolledare och utbildningsförvaltningen i Jönköping. Två lärare på en Jönköpingsskola anklagades för att ha skickat meddelande med sexuell innebörd till elever. Det ledde till att en rektor fick lämna sitt jobb. De båda lärarna friades senare helt från misstankar av rätten.
– Det väckte stor oro hos våra medlemmar. Förtroendet mot utbildningsförvaltningen sviktade. Vi tyckte att det var fel beslut och vi ville ha ett bättre samarbetsklimat och en tydligare stöttning av rektorer även när det blåser, säger Stephan Redman, lokalordförande för Sveriges Skolledare och till vardags rektor för F-6-skolan Kolgårdskolan.
I en skrivelse till förvaltningen framförde de sin kritik och det gav resultat, utbildningsförvaltningen bjöd in till dialog och i april hölls också mötet där berörda politiker och högre tjänstemän deltog. Mötet skedde på en konferenslokal ute på stan.
– Vi ville ha en neutral plats. Inte på någon skola och inte i någon av kommunens lokaler.
Blir återkommande träff
Till mötet var också Sveriges Skolledares ordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman och Björn Hareland från förbundet inbjudna. De pratade om löner och arbetsmiljö för skolledare utifrån enkäter och aktuell forskning.
– Det var mycket uppskattat och det blev en god dialog. Vi kommer att ha en sådan här sammankomst en gång om året i Jönköping även om förbundsordföranden inte alltid kan vara med, säger han.
En annan sak som påverkat tillvaron för skolledare i Jönköping den senaste tiden är sammanslagningen mellan Lärarförbundet skolledare och Sveriges skolledarförbund till Sveriges Skolledare.
– Vi har klarat sammanslagningen mycket bra och den gör oss starkare. Vi har också utvecklat en bra relation till och dialog med Sveriges Lärare. säger han.
Positiv syn på framtiden
Skolledare i Jönköping har även haft ett bra samarbete tidigare. Bland annat via nätverksgrupper där rektorer och förskolerektorer träffats och dryftat gemensamma problem och möjligheter.
Varje månad har också Sveriges Skolledare i Jönköping medlemsmöten.
– Det är viktigt att vi tillsammans får diskutera vår roll som arbetstagare och inte bara chefer. Mötena är välbesökta och vi vet att det finns ett stort intresse att träffas och utbyta erfarenheter, säger han.
Så efter den turbulenta tiden med den sparkade rektorn och sammanslagningen mellan de två förbunden så ser Stephan Redman positivt på framtiden på framtiden.
– Ja, i dag vill jag säga att vi har en god samverkan här i Jönköping, säger Stephan Redman.