Debatt: Orimliga förhållanden kring arbetsmiljöansvaret i skolan

Susanne Allered och Anders Ehlén är ordförande för Sveriges Skolledare Göteborg. Foto: Privat
Arbetsmiljöansvar
DEBATT. Åtalet mot tidigare rektorn på Sjumilaskolan i Göteborg, där en tragisk fallolycka ledde till att en elev avled, sätter ljuset på det orimliga i arbetsmiljöansvaret för skolan.
Sveriges Skolledare Göteborg kräver nu att dagens system ses över – och att huvudmannen tar sitt arbetsmiljöansvar samt fördelar arbetsuppgifter kopplat till arbetsmiljö annorlunda.
Publicerad: 2024-06-14 08:29
Media har nyligen rapporterat att åtal nu väcks mot tidigare rektor på Sjumilaskolan efter den tragiska olycka som skedde där för två år sedan när en elev avled. Åklagaren bedömer att det ligger ett brott bakom olyckan samt ”att den person som har ansvar för arbetsmiljön ska se till att skolgården är säker för barnen” (GP 2023-12-28).
Oaktat vad den kommande rättegången kommer att visa anser Sveriges Skolledare Göteborg att dagens system innehåller ett antal orimliga förhållanden kring just ansvaret för arbetsmiljön.
”Måste ställas i proportion till möjligheten att förutse risker”
Att arbetsgivaren är ytterst ansvarig för arbetsmiljö och de fysiska förutsättningar som råder på arbetsplats är naturligt, med det finns anledning att fundera på vad detta ansvar egentligen skall omhänderta. Att hantera risker och ohälsa som är förutsägbara eller i konsekvens av ett beslut är rimligt. Men att bli personligt ansvarig för olycka utifrån icke förutsägbar händelse är inte rimligt.
Arbetsmiljöansvaret för skolledare måste därför ställas i proportion till möjligheten att förutse risker och ohälsa.
”Ett stort antal risker som är omöjliga att identifera”
Sveriges Skolledare Göteborg riktar kritik mot att rektorer får ett ansvar för en arbetsmiljö där ett stort antal risker finns som är omöjliga att identifiera i förväg. En rektor har allt som oftast ingen utbildning i fastighets- och skolgårdsskötsel eller planering och anläggning av sådan. Skolledare tränas under statens rektorsutbildning inom områden som handlar om kunskapsutveckling, ledning av lärandeprocesser och skoljuridik. Inte en dag under utbildningen ägnas åt att träna rektorer i att identifiera potentiella risker i en skolgårdsmiljö. Stödet från kommunens fastighetsexperter och lokalplanerare behöver stärkas då detta inte fungerar tillfredsställande idag.
”Erbjuder endast digitala system”
Vi vänder oss också mot att rektor blir ansvarig för en arbetsmiljö, där ett antal risker eller tillbud aldrig blir systematiskt och rättssäkert dokumenterade, då allt för få huvudmän erbjuder rektor adekvata dokumenteringssystem. Många skolhuvudmän erbjuder endast digitala system för att identifiera risker för vuxna medarbetare, och inte på samma systematiska sätt för barn och elever eller den lekmiljö de vistas i.
Ytterligare vänder vi oss mot att rektor i realiteten får ett ansvar för arbetsmiljö från första dagen på jobbet. Hur många rektorer, i samband med att hen skriver på sitt anställningsavtal, får en gedigen genomgång av samtliga lokaler och ytor som tillhör skolan och dess identifierade risker?
”Kräver att huvudmannen tar sitt ansvar”
Sveriges Skolledare Göteborg kräver nu att huvudmannen tar sitt ansvar, tänker nytt och gör en annorlunda fördelning av arbetsmiljöuppgifter som fullt ut motsvarar kraven i arbetsmiljölagstiftningen. Likaså förväntar vi oss att IT-system för dokumentation av större eller allvarligare fel och brister i arbetsmiljön per automatik överförs till fastighetsägaren som med ansvar och sin kompetens i frågorna får ett ansvar att skyndsamt åtgärda påtalade tillbud.
Sveriges Skolledare Göteborg konstaterar att bristerna är uppenbara och att olika förvaltningars ansvar, till exempel inom en större kommun som Göteborg, inte samarbetar i tillräcklig omfattning. Vi anser att Kommunstyrelsen, vars ansvar har förtydligats i det nya samverkansavtalet ”Samverkan Göteborg”, har det yttersta arbetsgivaransvaret, och därigenom kan påverka så att fastighets- och tillhörande skolgårdsproblem inte längre kan falla mellan stolarna.
Sveriges Skolledare Göteborg ser också att dessa frågor samverkas i CSG, Centrala Samverkans Gruppen, så att stadenövergripande arbetsmiljöfrågor hanteras i enlighet med överenskommelsen ”Samverkan Göteborg”. Sveriges Skolledare Göteborg delar arbetsmiljölagstiftningens skrivning att arbetsmiljöansvar åligger arbetsgivaren, och arbetsmiljöuppgifter hanteras av verksamhetsansvariga chefer.
Susanne Allered, ordförande Sveriges Skolledare Göteborg och Anders Ehlén, ordförande Sveriges Skolledare Göteborg
- Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolledaren.