Hoppa till huvudinnehåll

Nytt lagförslag om skolbibliotek: ”Regeringen ser inte skevheten”

Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Sveriges Skolledare, om bemannade skolbibliotek

Ann-Charlotte Gavelin Rydman välkomnar lagförslaget. ”Men jag är besviken över att regeringen inte ser hur skevheterna i skolans styrsystem växer allt mer”, säger hon. Foto: Amina Dahlab/Ola Westerberg

Aktuellt Det ska bli lagkrav på bemannade skolbibliotek. Regeringen har nu lämnat in lagförslaget ”Stärkta skolbibliotek”. Sveriges Skolledare välkomnar förslaget – men är kritiska mot hur det ska finansieras.

Publicerad: 2024-06-18 17:48

Text: Emelie Henricson

LÄS ÄVEN: Bemannade skolbibliotek: Oro att inte klara regeringens krav

Huvudsyftet med lagförslaget ”Stärkta skolbibliotek” är att alla barn och elever i svenska skolor ska ha tillgång till ett bemannat skolbibliotek. 

Nu har regeringen lämnat in sitt förslag, som innebär flera förändringar i skollagen och bibliotekslagen. 

Bland annat ska skolbiblitotek definieras i skollagen, och det ska göras tydligt vad dess ändamål är. Bland annat ska skolbiblioteken ”främja elevernas läsande och medie- och informationskunnighet”. Man ska också sträva efter att anställa personal som är utbildad i bibliotek- och informationsvetenskap och huvudmannen ska ha en biblioteksplan. 

– Regeringens ambitioner är välkomna. Välfungerande skolbibliotek kan vara en stor tillgång för rektor genom att de kompletterar lärarnas undervisning och gör elevernas skolgång mer mångdimensionell. Via skolbiblioteket får skolor också tillgång till specifika resurser för elever med stödbehov eller med annat modersmål än svenska, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Sveriges Skolledare. 

”Besviken att man inte ser skevheterna”

Hon är samtidigt kritisk till att staten inte tar större ansvar för finansieringen. Regeringen skriver i lagförslaget att kommunerna kompenseras för kostnaderna kring att etablera nya skolbibliotek och för bemanningen, som beräknats till 215 miljoner kronor under första året och sedan 430 miljoner kronor årligen. 

– Men jag är besviken över att regeringen inte ser hur skevheterna i skolans styrsystem växer allt mer. Ökande detaljerad statlig reglering kombinerat med otillräcklig lokal finansiering gör att rektors utrymme att styra och leda sin organisation på effektivaste sätt försvåras. Vår bestämda uppfattning är att den som definierar uppdraget via lag och förordning – staten – också ska ha ansvaret för att finansiera det, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman. 

Undantag för mindre skolor

Sveriges Skolledare har tidigare uttryckt oro kring hur rektorer ska kunna leva upp till kraven från och med den 1 juli 2025, då lagändringarna träder i kraft. 

Skolminister Lotta Edholm (L) sa då till Skolledaren att det kan bli tal om hybridlösningar för de skolor som är i behov av det. Till exempel genom att skolor utan bibliotek kan samverka med andra skolor eller folkbibliotek. I lagförslaget, som annars innebär att barn och elever ska ha tillgång till skolbibliotek på den egna enheten, framgår att just den möjligheten kommer finnas. 

Till SVT Kulturnyheterna säger Lotta Edholm nu: 

– Om man får undantag, det kan till exempel vara en väldigt, väldigt liten skola, så förutsätter det att man har tillgång till ett folkbibliotek eller ett skolbibliotek på en annan skola. Men själva utgångspunkten är att den tolkningen ska göras väldigt restriktivt.

Här kan du läsa lagförslaget i sin helhet. 

Fler nyheter

Susanne Allered och Anders Ehlén Sveriges Skolledare Göteborg

Debatt: Orimliga förhållanden kring arbetsmiljöansvaret i skolan

Arbetsmiljöansvar DEBATT. Åtalet mot tidigare rektorn på Sjumilaskolan i Göteborg, där en tragisk fallolycka ledde till att en elev avled, sätter ljuset på det orimliga i arbetsmiljöansvaret för skolan. Sveriges Skolledare Göteborg kräver nu att dagens system ses över – och att huvudmannen tar sitt arbetsmiljöansvar samt fördelar arbetsuppgifter kopplat till arbetsmiljö annorlunda.

Anders Forsell foto Tomas Bergqvist

Uppmaningen: ”Måste börja arbeta med skolledares arbetsmiljö"

Arbetsmiljöarbete Huvudmännen måste börja arbeta systematiskt och strukturerat med skolledares arbetsmiljö. Den uppmaningen till Sveriges huvudmän riktar Anders Forsell, chefsförhandlare på Sveriges Skolledare efter Afa:s årliga rapport ”Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro”

Experten: Rektorn borde få sköta lönesättningen

Dilemmat Hr-experten Marie Wikander anser att rektor Pers största problem är att han är bakbunden av sin kommun vid löne­sättning. – Kommunens agerande är kontra­produktivt. Rektorn borde få mycket mer inflytande över lönesättningen för att kunna sköta sitt uppdrag, säger hon.

Hämtar fler