Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Därför riskerar skolor att missa mobbning

Björn Sjögren foto Privat

Björn Sjögren vid Linköpings universitet har jämfört två olika typer av enkätformulär för att mäta mobbning – och upptäckt brister i det ena. Foto: Adobe/Linköpings universitet

Aktuellt Mät mobbning på rätt sätt. Annars riskerar skolan att kraftigt underskatta förekomsten av den. Det visar en studie av Björn Sjögren, universitetslektor och forskare i pedagogik vid Linköpings universitet.

Publicerad: 2024-08-29 10:43

Text: Håkan Söderberg

LÄS ÄVEN: Metoden för elevhälsa får hela gruppen att må bra

Björn Sjögrens forskningsområde är mobbning och kränkningar.

I en nyligen publicerad studie har han jämfört hur elever i årskurs 4–8 svarat på två olika typer av enkätformulär för att mäta förekomsten av mobbning.

Det ena formuläret är ”definitionsbaserat”, den andra det som är ”beteendebaserat”.

I det definitionsbaserade beskriver man först vad mobbning är och frågar sedan eleverna om hur ofta de utsatts för mobbning eller mobbat andra. I det beteendebaserade nämns inte ordet mobbning överhuvudtaget. I stället frågar man efter beteenden som: ”Skämtat med mig på ett sätt jag inte tycker om”, ”blivit knuffad” eller ”fryst ut mig från deras grupp”.

– Båda skulle mäta samma sak men svaren blev dramatiskt olika, säger Björn Sjögren.

Mobbning ett laddat ord

Det beteendebaserade formuläret gav mångdubbelt fler mobbningsutsatta. I båda formulären frågades om man själv utsatt andra eller själv blivit utsatt, och det var samma tendens i båda fallen, säger han.

Varför blir då skillnaderna så stora?

– Det kan finnas olika förklaringar. En kan vara att man inte vill kännas vid att det handlar om mobbning, det är ett laddat ord. En annan kan vara att man tycker språket som används när man definierar mobbning är krångligt, säger han.

”Tänk på språket”

Björn Sjögren tror att studien kan ge en viktig kunskap för skolledare i sitt förebyggande arbete mot mobbning, kränkande behandling och diskriminering.

– Att förstå mobbning innehåller förstås många delar men att man mäter förekomsten på att bra sätt är en central del. Då kan man få koll på hur det ser ut och om det förändrats över tid. Jag tror definitivt att det beteendebaserade formuläret är att föredra, eftersom man riskerar att underrapporterna med det definitionsbaserade. En annan sak i sammanhanget att tänka på är att försöka ligga nära det språk som eleverna själva använder, säger Björn Sjögren.

Här kan du läsa hela studien.

Fler nyheter

Carolin Lindström krönikör

Krönika: ”Vi ledare måste våga vara sårbara”

Ledarskap Varför finns det förutfattade att en ledare måste kunna allt? Istället behöver vi kunna vara sårbara och visa på en nyfikenhet och en vilja att lära, skriver biträdande rektor Carolin Lindström.

Johanna Nordin foto: Jonas Ljungdahl

Rektorns satsning på fritidshemmet ger resultat

Skolutveckling För rektor Johanna Nordin är fritidshem och skola lika viktiga delar för en elevs utveckling. Under hennes ledarskap har fritidshemmets pedagogik och utomhusaktiviteter fått ett ökat utrymme på Dacke­skolan. Det har bidragit till höjda resultat och ökad trygghet bland eleverna.

Lotta Edholm skolminister Foto: Johanna Säll

Lotta Edholm om Skolledarens granskning: ”Nedslående”

Aktuellt En majoritet av skolledarna i Skolledarens undersökning anser sig ha ganska eller mycket dåliga förutsättningar att utföra sitt uppdrag som pedagogiska ledare. – Det är otroligt nedslående resultat, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Nu tas nästa steg kring ökad insyn i friskolor: ”På tiden”

Sveriges Skolledare Regeringens förslag om ökad insyn i friskolors verksamhet går nu ut på remiss. På tiden, menar Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare. – Vi har länge krävt att villkoren måste bli mer lika, säger hon i en kommentar till Skolledaren.

Ledare: ”Det är det pedagogiska uppdraget vi brinner för”

Nya programförklaringar för Sveriges Skolledare, ett antal utredningar som rör skola och den nya rektorsutredningen kring rektorers förutsättningar. Det väntar ett händelserikt verksamhetsår för förbundet, skriver förbundsordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Hämtar fler