Hedemorarektorn Mostafa fängslades i Libanon: ”Minns varje detalj”

”Jag har fått uppleva katastrofalt hemska saker men jag har kommit tillbaka till livet, mitt yrke, mina akademiska studier och mitt fackliga uppdrag. Jag vill berätta om det som hände mig för att påminna om hur viktigt vårt uppdrag är i skolan som skolledare att förmedla vad ett demokratiskt samhälle står för. Det är ett stort ansvar som vi behöver komma ihåg hela tiden”, säger Mostafa Geha. Foto: Henrik Hansson
Aktuellt
Rektor Mostafa Geha åkte från Hedemora för att besöka sin mamma och sina systrar i Libanon under några semesterveckor. Det slutade med 71 dagar i militärt fängelse i Beirut där han satt inlåst under fruktansvärda förhållanden. För Skolledaren berättar han sin historia om tiden i fängelset.
Publicerad: 2024-08-30 10:13
Text: Lenita Jällhage
Det är soligt och varmt när vi träffas på Stora torget utanför det pampiga rådhuset från 1700-talet i Hedemora, som ligger några kvarter från Hedemora vuxenutbildning där Mostafa Geha arbetar som rektor. Under valborg i år stod Mostafa Geha här på balkongen och höll vårtal till Hedemoraborna.
– Det var en sådan ära, säger han.
Det har varit ett omvälvande år för 40-åriga Mostafa Geha som kunde ha slutat riktigt illa.
För ett år sedan publicerade Skolledaren ett reportage om rektor Mostafa Gehas framgångsrika utbildningsmodell, där studenter från Hedemora vuxenutbildning och ungdomar från gymnasiet studerar tillsammans. När tidningen kom ut var Mostafa Geha fast i sitt före detta hemland Libanon. Säkerhetstjänsten hade tagit hans svenska pass, dator och mobil och han fick inte lämna landet. Men det skulle bli värre.
Greps direkt på flygplatsen
Mostafa Geha flög från Arlanda flygplats den 5 juli 2023 till Beirut för att hälsa på sin mamma och systrar i Libanon. Han hade då inte träffat dem i verkliga livet på elva år. Han flydde till Sverige från Libanon i april 2012 efter att ha blivit beskjuten i sin bil på väg hem från arbetet (se faktaruta).
Inför resan hade han fått garantier från myndigheter via jurister i Libanon att det inte fanns några hinder för honom att åka in i landet.
– Men jag fick snabbt erfara att så fungerar det inte i ett samhälle där icke demokratiska grupper och styrkor finns, säger han.
Han blev i stället gripen direkt efter att han landat. Libanesiska säkerhetstjänsten General security tog hans pass, dator och mobiltelefoner. Efter förhör beslöt en militär-åklagare att han skulle sättas i fängelse. Han fördes med handbojor och ögonbindel i en skåpbil från flygplatsen.
– Det var skrämmande och jag var orolig över vad som hänt mina systrar och min mamma som hade kommit för att möta mig på flygplatsen. Jag räknade sekunder för att veta hur lång tid jag färdades i lastbilen. Jag visste ju inte vart de förde mig eller vad de tänkte göra med mig, säger han.
Privata bilder, från vänster: 1. Mostafa Geha i Libanon efter att han återförenades förra sommaren med sina systrar Gharid (i mitten) som arbetar som grafisk designer och Ezdihar som är lärare. 2. Pappan Mostafa Geha (som Mostafa är döpt efter) var en känd regimkritisk författare i Libanon. 3. Mamman Eman är Mostafa Gehas stora förebild. Hon är filosofie doktor i barn- och ungdomslitteratur på universitet i Beirut.
”Sov inte en sekund den natten”
Han placerades i en cell med 20 andra män. De flesta var inte libaneser utan från olika afrikanska länder, Irak och Syrien. De flesta hade tagits när de försökt passera gränsen.
– Majoriteten hade varit där i månader. Det gjorde mig oroad. Jag undrade vad det betydde för mig. Tankarna snurrade och känslorna kretsade kring hur jag skulle överleva och kunna vara stark. Jag sov inte en sekund varken den natten eller natten efter, säger han.
Förhördes om sin pappa
Klockan fem följande morgon hämtades han till förhör i en byggnad som var bevakad av tungt beväpnade soldater.
– Inne i byggnaden såg jag en man som drogs genom korridorerna med en svart påse över huvudet och bara kalsonger och handbojor. Jag hörde skrik och svordomar. Jag fördes in i ett litet förhörsrum där en civilklädd förhörsledare satt. Jag frågade flera gånger varför jag var där. Han svarade varje gång att han inte visste. De hade fått order om att förhöra mig ordentligt och gå igenom mina saker. Förhöret handlade om allt från när jag föddes till nutid. Om min pappa. Politiska åsikter. Politiska aktiviteter och vad jag gör i Sverige. Vad jag jobbade med och vilken utbildning jag hade. Vilka familjemedlemmar som finns i Libanon. Vilka mina vänner är. Vi satt där från tidig morgon till kvällen. Jag fick ingen mat men efter mycket tjat fick jag vatten, säger Mostafa Geha.
Fick frågor om fredsavtal
Han fördes tillbaka till fängelset och följande morgon den 7 juli klockan fem upprepades samma process med en ny förhörsledare som ställde liknande frågor. Men han fick även frågan om vad han tyckte om ett fredsavtal mellan Libanon och Israel.
– Jag svarade att det är väldigt viktigt att man kan ha ett fredsavtal och att alla länder oavsett var i världen ska leva i fred med varandra. Krig och konflikter är skadligt för samhället, människor och mänskligheten. Han tyckte inte om mitt svar och frågade om jag hade skrivit om detta. Jag svarade att jag gjort det 2012 och 2013, säger han.
En militäråklagare beslutade trots allt att Mostafa Geha skulle släppas några timmar senare men inställa sig för vidare förhör vid senare tillfälle.
– Min mamma, mina systrar, min systers son och några vänner hade lyckats ta reda på var jag var och stod utanför byggnaden. Det kändes fantastiskt men även jobbigt att se hur slitna de hade blivit av oron, säger han.
Omfattande säkerhetskontroll
Mostafa Geha fick utreseförbud men kunde vistas fritt i Libanon och bo hos sin mamma. Säkerhetstjänsten inledde en omfattande kontroll av hans digitala utrustning, sociala medier, mejl, telefonsamtal med mera. Efter en vecka kallades han till ett första förhör och efter ytterligare en vecka var säkerhetskontrollen klar och han kallades på nytt till förhör. De undrade över ett sms från ett israeliskt telefonnummer.
– Jag förstod först inte vad det var men det visade sig vara ett sms från augusti 2022 från en känd israelisk tv-journalist som ville intervjua mig inför det svenska valet den 11 september. Det hade inget med Libanon att göra. Jag kände till henne från sociala medier och hade tackat nej till intervjun men ändå togs det här upp emot mig, säger han.
”Jag minns varje liten detalj”
Den militära åklagaren släppte honom men hans ärende skulle skickas till den militära Åklagarmyndigheten där det slutgiltiga beslutet skulle tas. Han pratade med advokat och sakkunniga som bedömde att ”fallet” nog skulle läggs ned. Den 7 september kallades han till militärutrednings-domaren. Mostafa Geha var inte oroad utan trodde att han skulle få tillbaka sina handlingar och digitala utrustning.
– Den dagen glömmer jag aldrig. Jag minns varje liten detalj. Jag pratade med mamma och min syster om var vi skulle äta lunch efteråt. När min syster skjutsat mig till militäråklagarmyndigheten sa jag, ”vi ses om några minuter”.
Militärutredningsdomaren satt tillsammans med en sergeant på kontoret där mötet skedde och Mostafa Geha hade sin advokat med sig. Förhörsdomaren tittade enligt Mostafa Geha inte på honom vid något tillfälle under de 10–12 minuter som förhöret pågår.
– Han ställde tre frågor till mig. Vad jag jobbar med i Sverige. Varför den israeliska journalisten hade sms:at mig och slutligen frågade han om mina politiska åsikter och vem jag ansåg hade mördat min pappa. Efter det sa han åt mig att vänta utanför rummet medan han pratade med min advokat, säger Mostafa Geha.
Sattes i militärfängelse
Det gick bara någon minut innan en grupp soldater från militärpolisen kom fram till honom och satte på honom handbojor. Militärutredningsdomaren hade beslutat att skicka honom till militärfängelset i Beirut med omedelbar verkan. Mostafa Geha blev chockad.
– När jag frågade varför svarade de bara att de inte visste varför.
Militärfängelset låg i direkt anslutning till byggnaden där de befann sig. Hans personuppgifter registrerades och han fick lämna ifrån sig sina personliga tillhörig-heter.
Han fördes till en tjock järndörr. När dörren öppnades slog en odör mot honom.
– Stanken var fruktansvärd. Det var en sådan chock. Där inne satt fullt av män på golvet, nästan på varandra. De flesta rökte och det var fruktansvärt smutsigt. Männen såg helt krossade ut.
”Kändes katastrofalt”
Han beskriver att de hade en sjuk vitblek färg i ansiktet. Flera av de yngre männen hade tappat hår och en del saknade tänder. Totalt var de 66 män i rummet på en yta som Mostafa Geha uppskattar var cirka fyra gånger tio meter. Flera av männen frågade vad han hette och varför han var där.
– Jag svarade att jag inte visste varför men när jag sa mitt namn frågade en äldre man som hette Shadi om jag var son till författaren Mostafa Geha. När jag bekräftade svarade han att det inte var konstigt att de hade skickat mig i fängelse.
Flera män hade suttit där i ett par år. Några var dömda för riktigt grova terrorbrott och tillhörde IS eller Al-Qaida.
En del av männen mådde fruktansvärt dåligt både psykiskt och fysiskt och borde fått vård på en psykiatrisk avdelning snarare än ett fängelse, anser Mostafa Geha.
– Att jag befann mig i en sådan miljö kändes katastrofalt. Vakterna kallade mig nummer 17. På golvet låg tunna, äckliga madrasser och vi var fem män som delade på tre madrasser så alla var tvungna att ligga på sidan för att få plats att sova. I en liten gång intill rummet fanns tre toaletter och på nätterna kom det upp råttor från avloppet som sprang in i rummet. Maten var så äcklig, bara dåligt kokta bönor med ris. Det hände att vi var utan vatten flera dagar i rad. Men på söndagar fick vi en kopp te, säger han.
Uppstod det inte bråk?
– Jo, det var mycket bråk och fysiskt våld med slagsmål. Det är inte så konstigt med 66 män instängda i ett rum. Det fanns de som försökte attackera mig men jag sa ifrån, säger han.
Var du inte rädd?
– Det fanns två alternativ. Antingen gav jag upp och accepterade att bli krossad eller så valde jag livet och såg det som ett krig som skulle vinnas. Det bildades grupperingar i rummet och det fanns riktigt radikala fanatiker där som var farliga på riktigt. Hur man hanterar en sådan här hemsk situation mentalt avgör om man klarar den, säger han.
Fick ha avlyssnade besök
Mellan den 7 september och den 29 september satt han i fängelset utan att veta vad han anklagades för. Ovissheten var fruktansvärd.
Han fick ha avlyssnade besök under sju minuter på tisdagar och torsdagar men de skedde genom glasrutor och telefonlurar. Han fick också ringa tre minuter var åttonde dag.
– Under de korta besöken träffade jag mamma och mina systrar. Två personer från den svenska ambassaden besökte mig två gånger och min advokat ett par gånger.
Den 29 september fick Mostafa Geha en kopia av stämningsansökan med skälen till häktningen. Den militära utredningsdomaren hävdade att han haft kontakt med en israelisk tv-journalist under 2021–2022 på libanesisk mark om en tv-intervju.
– Det var rena lögnen och fick mig att explodera av ilska. Jag hade inte satt min fot i Libanon sedan 2012. Han hänvisade också till att jag hade anklagat Hizbollah för att ha mördat min pappa. Och att jag uppmanar länder att nå ett fredsavtal och hänvisade till olika paragrafer som han menade att jag borde dömas efter.
Rektorn Mostafa Geha fängslades för ungefär ett år sedan i Libanon. Foto: Henrik Hansson
Fallet väckte uppmärksamhet i Libanon
Mostafa Gehas familj och vänner reagerade med samma ilska över de falska anklagelserna. Det fanns en risk att en rätte-gång i en militärdomstol kunde dröja i år så hans advokat försökte påskynda processen. Journalister, politiska partier, föreningar och andra organisationer i Libanon hade fått vetskap om hans fall och började ställa frågor. Till slut sattes datumet för rättegången till fredagen den 17 november 2023.
– Min mamma och mina systrar besökte mig inför rättegången. De försökte stärka mig och berättade att tunga politiker hade börjat ta upp mitt fall och att tidningar hade skrivit, säger han.
Frigavs i november
Fredagen den 17 november hämtades han till militärdomstolen. I den stora salen fanns många soldater och officerare. Sex generaler och en civil domare skulle avgöra hans fall.
– Jag stod i mitten av salen med en mikrofon framför mig och besvarade frågorna. Rättegången varade en och en halv timme. De lyssnade noga och ställde frågor om allt möjligt. Det kom också frågor om det påstådda mötet med en israelisk journalist på libanesisk mark.
Advokaten hade dokument från General security som bevisade att Mostafa Geha inte hade varit i Libanon sedan 2012.
Strax efter klockan 13 var rättegången över och ordföranden förklarade att domen skulle komma i slutet av dagen. Mostafa Geha fördes tillbaka till fängelset.
– Varje sekund kändes som tio år i väntan på domen.
Vid 18-tiden hämtade en kapten från militärpolisen Mostafa Geha från cellen. Han kallade honom hövligt ”mister Mostafa” och inte ”nummer 17”.
– Han läste upp domen. Det stod att man förbjöd all vidare utredning av fallet på grund av att inga brottsliga handlingar hade existerat. Det hade inte funnits något brott över huvud taget men ändå hade jag suttit inne i helvetet i 71 dagar.
Han släpptes och åkte till sin mamma och sina systrar.
– Det var oerhört känsloladdat.
Privata bilder: 1 och 2. Den 5 december fick Mostafa Geha tillbaka sitt pass och beslut om att få lämna Libanon. Den 11 december flög han tillbaka till Sverige. 3. Mostafa Geha blev klar med rektorsprogrammet i maj 2023 efter tre år studier. Han ska fortsätta med sina studier i höst på masterprogrammet Pedagogiskt ledarskap vid Uppsala universitet samtidigt som han arbetar som rektor på Hedemora vuxenutbildning
”Jättejobbigt att lämna familjen”
Först den 5 december fick han tillbaka pass, dator och mobiler och beslutet att han fick lämna landet. Den 11 december flög han via Paris till Arlanda. Sas hade stoppat alla direktflyg på grund av det allvarliga läget mellan Israel och Gaza.
– Det var jättejobbigt att lämna mamma och mina systrar. Mina tankar kretsade kring om vi kommer kunna ses igen och i så fall var och hur?
Han landade mitt i natten den 11 december och åkte direkt hem till lägenheten i Hedemora.
– Jag var hemma halv tre på morgonen den 12 december och känslan att öppna dörren med min nyckel var underbar. Jag sov väldigt lite och gick upp tidigt. Det var snö och kallt och det första jag gjorde var att gå till min arbetsplats. Det blev en chock för dem. Ingen visste att jag skulle komma. Men det var fantastiskt att få träffa dem och känna att jag var tillbaka till det liv jag tycker om med jobb, studier och aktiviteter.
Föreläser
Mostafa Geha är otroligt tacksam för stödet från vänner, nära och kära, kollegor runt om i Sverige, från Sveriges Skolledare och medier som uppmärksammade hans situation under den tuffa tiden i Libanon. Det gav honom kraft och ork att kämpa.
– Jag föreläser nu om det som hänt mig i olika sammanhang. Jag vill lyfta fram hur oerhört viktigt det är att man inte glöms bort i en sådan här situation för då blir det betydligt lättare för ickedemokratiska styrkor att köra över en människa. Jag tänker på de svenskar som sitter fängslade i bland annat Iran och Eritrea (reds anm. efter intervjun har två svenskar släppts från Iran).
Skulle du våga åka till Libanon igen?
– Nej, inte så länge Hizbollah har så mycket makt över landet. Vi får se om det blir ett annat läge i framtiden, vilket jag hoppas för alla människor som lever där. De förtjänar att leva i ett demokratiskt samhälle, säger Mostafa Geha.
Fotnot: På grund av ett ytterligare försämrat säkerhetsläge i Libanon avråder Utrikesdepartementet från alla resor till landet, och uppmanar även svenskar på plats att lämna landet. Avrådan gäller från och med den 19 oktober 2023.
Pappan sköts ihjäl i Beirut 1992
- Mostafa Gehas far, som han är döpt efter, sköts ihjäl den 15 januari 1992 i sin bil i östra Beirut i förorten Sabtiyeh efter att han lämnat Mostafa, 8 år, och hans två systrar, 7 och 6 år, i skolan.Det skedde ett par år efter att det långa inbördeskriget tagit slut i Libanon.
- Fadern var en känd regimkritisk författare som skrivit 25 böcker inom främst politik.
- Efter faderns död växte Mostafa Geha upp med sin mamma och sina systrar och de fick starka band emellan sig efter det som inträffat.
- Han studerade sociologi, statsvetenskap och grafisk design i Libanon. Han arbetade som journalist och var politisk aktivist i hopp om att skapa ett mer demokratiskt samhälle fritt från fanatism.
- Mostafa Geha började gräva i vilka som låg bakom faderns död och startade ett litet bokförlag 2007 där han återpublicerade några av faderns regimkritiska böcker. Det var inte populärt inom vissa politiska falanger i Libanon.
- Efter att Mostafa Geha den 14 april 2012 blivit beskjuten på motorvägen Dimour-Jiyeh med sex skott och överlevt beslöt han sig för att lämna Libanon.
- Han har studerat, arbetat och bildat sig ett nytt liv i Sverige.
- Han arbetar som rektor på Hedemora vuxenutbildning sedan 2020.