Krönika: ”Vi ledare måste våga vara sårbara”

Carolin Lindström, krönikör och biträdande rektor, skriver om sitt ledarskap – och vikten av att våga vara sårbar. Foto: Adobe Stock/Privat
Ledarskap Varför finns det förutfattade att en ledare måste kunna allt? Istället behöver vi kunna vara sårbara och visa på en nyfikenhet och en vilja att lära, skriver biträdande rektor Carolin Lindström.
Publicerad: 2024-08-27 12:03
Text: Carolin Lindström, biträdande rektor i Tierps kommun
Rollen som skolledare är en fantastisk roll. En roll där du kan skapa förutsättningar för vår framtid, våra barn och elever. Däremot finns det ett stort korstryck på ledare generellt. Allt från lagar och regler till tankar från omgivningen. Något jag hört ett flertal gånger under mina år som biträdande rektor är bland annat att som ledare ska man kunna allt. Dessa förutfattade meningar och denna kultur är något jag reflekterat en hel del kring. Ett av mina favoritord är ”Varför?”
Varför finns det förutfattade meningar om att en ledare ska kunna allt?
Min första tid som ledare försökte jag hänga på i den kulturen. Jag insåg snabbt att detta aldrig kommer gå. Det blev varken hållbart för mig eller verksamheten.
Under tiden reflekterade jag en hel del kring vad jag blir för typ av förebild när jag ska försöka inta en roll där man kan allt? Vad blir jag för förebild för mina medarbetare? Vad blir jag för förebild för alla barn och elever?
”Vi kommer långt med nyfikenhet”
Jag bestämde mig för att gå mot strömmen i denna förutfattade mening. Jag kommer aldrig kunna allt, det kommer ingen kunna. Däremot så kommer vi långt med en medvetenhet och en nyfikenhet.
Som ledare behöver vi våga vara sårbara, vi behöver våga säga: ”Det vet jag inte, men det kan jag kolla upp”. Eller: ”Det där var en miss av mig, det tar jag absolut med mig till nästa gång.”
När vi har vågat visa oss sårbara behöver vi gå därifrån med en nyfikenhet kring att få lära oss mer och utvecklas. I stället för att gå därifrån med huvudet nere för att man inte kunde ge ett svar eller för att man gjorde ett misstag. Det är oerhört lätt att säga, men hur lätt är det att utföra det i praktiken egentligen?
”Berätta att jag också är en person”
Ett första steg upplever jag är att vi behöver börja prata mer om det. Prata om det med andra ledare men framför allt prata om det med våra medarbetare. Berätta att jag som ledare också är en person. En person som aldrig kommer kunna allt. En person som också gör misstag. En person som alltid är under utveckling.
Som ledare behöver vi ha ett stort mod. Ett mod till att agera förebild och visa på att det är okej att inte kunna allt, det är okej att göra misstag och förmedla att det är av misstagen vi lär oss.
Vara en förebild
Vi är oerhört viktiga förebilder för våra medarbetare. Genom att jag som ledare vågar visa mig sårbar får medarbetarna en annan bild av ledarrollen. Det kan också skapa förutsättningar för att medarbetarna känner sig mer bekväma i att våga visa sig sårbara. Genom detta agerande från ledaren kan det bidra till en större kollektiv tillit på arbetsplatsen där sårbarhet ses som en styrka i stället för en svaghet.
Ledarens förebildlighet kring sårbarhet skapar ringar på vattnet till medarbetarna, som i sin tur skapar ringar på vattnet till vår framtid, alltså våra barn och elever. Våra barn och elever som kanske drömmer om att en dag bli en ledare. Våra barn och elever som då tryggt kan gå in i ledarrollen och känna att sårbarhet är en styrka.
Denna krönika publicerades även i Skolledaren nr 5 2024.
Bli gästkrönikör hos Skolledaren
Vill du skriva krönikor hos oss? Kontakta redaktionen@skolledaren.se!