Annie Lööf: ”Ledarskap måste handla om att vara trygg i sig själv”

Tidigare Centerpartiledaren Annie Lööf tror inte att ledarskap går att kopiera. Foto: Kate Gabor
Teman
Det går inte att kopiera ledarskap. Du kan inspireras och få idéer av andra, men ledarskapet måste bottna i dig själv.
– Skolledare står ofta mitt i ett förändringsarbete, med nedskärningar och omorganisationer och måste förhålla sig till både nationella och lokala mål och regler. Då är det viktigt att man har tryggheten, säger föreläsaren och tidigare partiledaren Annie Lööf.
Publicerad: 2024-09-18 16:53
Text: Håkan Söderberg
Läs alla delar i Tema: Ledarskap
När Skolledaren undersökte förutsättningarna för våra läsare att vara pedagogiska ledare i sin verksamhet svarar många att det brister.
Möt också två ledare som berättar om sin syn på ledarskap. Läs alla delar i Tema: Ledarskap ur Skolledaren nummer 5 2024 här:
Skolledare: Ge oss mer tid till pedagogiskt ledarskap
Så säger skolledarna om förutsättningarna för det pedagogiska ledarskapet
28 år gammal blev hon 2011 partiledare för Centerpartiet och näringsminister i den borgerliga regeringen. Hon hade låga opinionssiffror för C att hantera, det första som hände i jobbet som näringsminister var att fordonsbranschen krisade och många företag gick i konkurs. Mediabevakningen var extrem, på en nivå hon inte var van vid. Under denna tid då hon kandiderade till partiledare och tillträdde som näringsminister gick svärföräldrarna bort i cancer. Hon slutförde också sin juristexamen och gifte sig med sin man Carl-Johan. Det var förutsättningarna för hennes första egentliga chefsjobb.
– Jag var extremt stressad, både privat känslomässigt och med nya offentliga uppdrag. Jag ville inte göra fel och jag tillät mig själv att spela en roll, hur jag trodde man skulle agera som chef. Jag fick epitet som floskeldrottning i viss media och fick höra att jag var stel. Jag höll mig till talepunkter och var nog fyrkantig. Jag som innan dess varit hyllad, beskriven som ett underbarn politiskt och fått höra att jag gick ”igenom i rutan”. Nu var det annat. Några år in så släppte jag sargen och försökte återvända till det som var jag. Då ökade också förtroendet för mig och opinionssiffrorna blev bättre, säger hon.
Att vara politiker på så hög nivå kräver förstås ett betydande ledarskap för att det ska fungera.
– Mitt budskap när jag i dag föreläser om ledarskap är att du inte ska kopiera mitt eller någon annans ledarskap. Man kan inspireras och få tips men inte kopiera. Ledarskapet måste handla om att man är trygg i sig själv och utgår från sig själv som person. Man bygger sitt eget ledarskap.
Tre viktiga punkter om ledarskap
I dag jobbar hon i eget företag och föreläser bland annat om just ledarskap. Många skolledare lyssnade till henne i mars i år när hon talade under den välbesökta Nordiska skolledarkongressen. Så även om ledarskap inte ska kopieras så lyfter hon fram tre viktiga punkter att tänka på:
1. Var modig. Att vara modig handlar om att vara sann i sin egen övertygelse, bottna i de värderingar du har. Definiera vad som är viktigt för dig, vad du vill med din verksamhet och ditt ledarskap. Se vilka dina röda linjer är. Då kan du stå stadigt också när det blåser.
2. Våga vara personlig, var närvarande och finns på plats. Då kan du få dina medarbetare med dig. En viktig del handlar om äktheten i ditt engagemang.
3. Våga fatta beslut. Det är en punkt där många fallerar. Det kan bli för snabba beslut där man inte har människor med sig eller också kan man vara en vel-pelle där det inte händer någonting. Också här handlar det om att vara trygg i sig själv men samtidigt våga lyssna på medarbetare så att besluten blir välgrundade och välförankrade. Det är så mycket lättare att jobba med än mot sina medarbetare.
Råd som hon tror också gäller skolledare.
– De står mitt i ett ständigt förändringsarbete, med nedskärningar och omorganisationer och måste förhålla sig till både nationella och lokala mål och regler. Då är det så viktigt att man har tryggheten och har landat i sig själv, säger hon.
”Är en målnörd”
Att vara ledare kräver stort engagemang men också tid. Hur gör man för att orka med? För Annie Lööf har det varit viktigt att sätta upp mål, både professionellt och privat.
– Jag är nog en målnörd. Målen behöver inte vara högt ställda men de ska genomföras. Jag ska sova sju timmar per dygn, träna tre gånger i veckan, läsa minst en bok i månaden, ha en ledig helg i månaden och ett par gånger per år åka bort med bara min man.
Det här med att träna tre gånger i veckan låter enkelt men vad är det du gör?
– Jag springer och går på gym. Vi har också en del redskap hemma i garaget som gör det mer lättillgängligt. Att ha så låg tröskel som möjligt är en förutsättning för att det ska fungera. Men jag tror att de flesta kan unna sig tre timmars träning i veckan, det är inte oöverstigligt.
Men man måste också anpassa sig efter den livssituation man har. Annie Lööf har i sitt sommarprat i P1 och i boken ”Också Annie” berättat om en livskris när hennes livmoder brast och hon själv och den då ofödda dottern Saga svävade mellan liv och död.
– Allt gick bra till slut men så klart var det en tid då man fick anpassa sig, bara ta kortare promenader och så, säger hon.
Utsatts för hat och hot
Annie Lööfs politiska liv har varit tufft på flera sätt, hat och hot från framför allt högerextrema personer har varit vardag och i perioder har hon tvingats ha livvakter för sin säkerhet. Det är ett högt pris att betala.
I dag vill hon inte gärna göra intervjuer som handlar om politik och hon uttalar sig inte heller i politiska frågor. Men ett undantag har hon gjort. När TV4:s Kalla Fakta avslöjade att Sverigedemokraterna haft anonyma konton i sociala medier som spridit hat och desinformation så gjorde hon ett inlägg på Facebook som inleddes:
”Ingen kan faktiskt säga att man inte visste. Alla visste. De anonyma kontona. Trollfabriken. Hatet som piskas upp. Det vulgära språket som passerar alla gränser …”
– Jag har ju levt mitt uppe i det där. Det som gläder mig var att responsen på mitt inlägg var stort och att det spreds otroligt mycket. Jag har inte varit med om något liknande ens under min aktiva politiska tid.
Många gånger har hon funderat över om det varit värt allt det hon utsatts för och alla de murar hon varit tvungen att kliva över. Annie Lööf har under alla år fört dagbok och har ett 70-tal anteckningsblock där hon kan se tillbaka på sitt liv. Där har hon upptäckt något viktigt.
– Jag har lärt mig att man klarar så mycket mer än man tror. Så jag tycker ändå att det varit värt det. Jag har gjort vad jag kunnat och jag kan se mig själv i spegeln. Jag är glad att jag inte kastade in handduken när det varit som tuffast, säger Annie Lööf.