”Ansvaret för skolans säkerhet kan inte ligga på enskild rektor”

Ann-Charlotte Gavelin Rydman om debatten efter skjutningen på Trångsundsskolan i Huddinge. Foto: Amina Dahlab/Ola Westerberg
Aktuellt
Debatten om säkerheten i skolan har gått flitig det senaste. Metallbågar i skolorna för att upptäcka vapen och muddring av eleverna, är det framtiden i de svenska skolorna?
– Här och nu måste vi se att det är en allvarlig situation. Men vi vill se en nationell plan, ansvaret för säkerheten kan inte lämnas till den enskilde rektorn, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Sveriges Skolledare.
Publicerad: 2024-09-12 16:05
Text: Håkan Söderberg
LÄS ÄVEN: Rektorn på Trångsundsskolan: ”Drabbar hela skolan”
LÄS ÄVEN: ”Skolledare behöver ett starkare skydd mot hot och kränkningar”
LÄS ÄVEN: Viktigt att huvudman finns med vid kriser
Nyheten i förra veckan en elev skjutits av en annan elev på Trångsundsskolan söder om Stockholm har satt ny fart på den ständigt pågående debatten om säkerheten i skolorna.
Juristen och författaren Evin Cetin säger i en intervju i TV4 att hon inte är förvånad över utvecklingen.
– Det är en kultur som har förändrats. Det finns en glorifiering av vapen och våld idag. Det är också den verklighet jag mött när jag är ute på skolorna, den här verkligheten finns. Rektorer och lärare larmar om det här och de får ta ansvar för den grova kriminaliteten i skolorna idag, säger Eva Cetin.
Ansvarsfrågan måste lyftas
Hon anser att det behövs fler och kraftigare åtgärder i skolorna, som metallbågar, möjlighet att söka igenom skolväskor och begränsa utgångarna i skolan.
Men Ann-Charlotte Gavelin Rydman påpekar att om skolor ska utrustas med metallbågar och ges möjlighet att muddra elever så måste ansvarsfrågan lyftas fram.
– Det finns idag sådana här säkerhetsåtgärder vid exempelvis riksdagen och flyget. Men det är inte riksdagsmän eller piloter som sköter muddringen av personer. Man kan inte lämna över ansvaret för säkerhetsarbetet till lärare eller rektorer, så det är en sak man måste se över innan man inför den typen av åtgärder, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
Ett annat problem är hur man ska tänka kring säkerhetsfrågor allmänhet.
– Politiken måste ta ansvar och upprätta en nationell plan som kan ge vägledning och hjälp. Samtidigt är det svårt att vara alltför generell. I Sverige vill vi inte gärna peka ut någon men kanske måste man identifiera områden som har större utmaningar och vidta åtgärder där, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
Fördubbling i anmälningar om hot och våld
Det finns ett antal fakta som bekräftar den oro för säkerheten som finns på många skolor. Antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan har fördubblats de senaste tio åren. Verket jobbar just nu med inspektioner av grund- och gymnasieskolor där fokus är skolornas förebyggande arbete för att minska riskerna för hot och våld. Inspektionerna pågår till och med oktober i år. I våras visade en undersökning av Malmö kommun att 500 av 16 000 tillfrågade elever någon gång burit ett skjutvapen med sig till skolan.
– Även om man ska komma ihåg att det totalt sett är ovanligt med våldsdåd i den svenska skolan så visar sådana här siffror att situationen här och nu är allvarlig, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
Nyligen visade en undersökning från Sveriges Lärare som gjordes under april och maj att en av fem högstadielärare är rädda för att elever ska ta med vapen till skolan. En skolsäkerhetsutredning som regeringen beställt med Jonas Trolle som utredare pågår och ska redovisas senast den 20 december.