Expertens svar: ”Riskfyllt att agera ensam som rektor”

Sara Göransson, forskare inom arbetsmiljöfrågor, understryker att det är viktigt att bedöma risken. Illustration: Ricardo Tomás/ Foto: Privat
Dilemmat I det akuta läget som rådde valde rektorn Mikael att lita på sin förmåga att kommunicera med de uppretade anhöriga till en elev, som ville ta rättvisan i egna händer, i stället för att ringa polisen eller ta hjälp av kollegor. Så här säger forskaren om beslutet.
Publicerad: 2024-09-16 16:43
Text: Lenita Jällhage
Här kan du läsa rektorns dilemma som experten svarar på:
Dilemmat: Hotfulla vuxna kom till skolan – så agerade rektor Mikael
Sara Göransson, forskare inom arbetsmiljöfrågor, säger att hennes första tanke är att rektorn Mikael, i det akuta läge som uppstår, gör en bra och modig insats för att skydda eleverna och de anställda på skolan. Rektorn vet att han har ont om tid efter att han har fått information om att vuxna släktingar till eleven Ali är på väg till skolan. Han vill stoppa dem innan de når skolan.
– Men han tar en stor risk. Han vet inte hur många personer som är på väg till skolan. Inte heller om de är beväpnade, men rektorn Mikael kanske ändå hann göra någon form av snabb riskbedömning av våldskapitalet hos de han skulle möta. För det är viktigt, säger hon.
”Ta med en kollega”
Sara Göransson säger att hotbilden, precis som rektor Mikael uttrycker, hade kunnat eskalera om han hade haft flera kollegor med sig vid mötet.
– Det hade kunnat upplevas hotfullt. Men ur säkerhetssynpunkt borde han nog ha tagit med sig åtminstone en kollega och inte gått helt själv. Om han däremot hade gjort bedömningen att det fanns en risk för vapen så hade rekommendationen varit en helt annan, säger hon.
Då kan det exempelvis handla om att låsa skolan och göra en inrymning av elever och personal. Att ringa polisen direkt hade kanske varit det säkraste alternativet för honom själv men det är inte säkert att polisen hade hunnit fram innan personerna hade nått skolan.
– Samtidigt är ett möte med de här personerna jätteviktigt för att reda ut situationen. Hade de upplevt att han hade ”bussat” polisen på dem så finns det en risk att situationen hade hamnat i ett mer låst läge som hade varit svårt att ta tag i senare.
Gå igenom handlingsplan
Rektor Mikaels sätt att lösa situationen är inte för alla, påpekar Sara Göransson, utan man behöver i stunden känna att man har den auktoritet som krävs för den typen av möte. Man behöver också ha trygghet och självinsikt samt förmåga att läsa av situationen.
Hon säger att man i förebyggande syfte, eller efteråt som i detta fall, bör gå igenom sin handlingsplan för arbetsmiljön och säkerställa att situationer som denna finns med som en risk. Man bör också titta igenom sin lokala kris- och beredskapsplan och tänka igenom vilka scenarier som kan uppstå just på den egna skolan för att vara förberedd om något inträffar.
”Viktigt att arbeta med samspelet”
Efter att rektorn lugnat de anhöriga till pojken Ali gick han som utlovat ut och pratade i klasserna kring bland annat vikten av att respektera varandras känslor och att man bär på olika kulturella och individuella erfarenheter.
– Jag tänker att en viktig erfarenhet av detta dilemma är att jobba förebyggande och återkommande kring samspelet mellan eleverna kring kulturella olikheter, värdegrund, samspel och kommunikation, säger Sara Göransson.
Sara Göransson
- Forskare, konsult och filosofie doktor i psykologi.
- Verksam inom arbetsmiljöfrågor främst med inriktning på hot och våld.
- Arbetar just nu i ett projekt om hot och våld inom vård, omsorg och skola för högskolan i Gävle på uppdrag av Myndigheten för arbetsmiljökunskap.