Hoppa till huvudinnehåll

Friskolor kan få fler skärpta villkor

Utbildningsminister Johan Pehrson foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Utredningen om vinster i friskolan får utökade direktiv. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Aktuellt Regeringen planerar att skärpa villkoren för fristående skolor på fler punkter.
Den utredning som ser över möjligheter till vinster i friskolan får nu också i uppgift att föreslå hur olämpliga personer ska hindras från att äga friskolor eller utöva inflytande över de ansvariga för skolan.

Publicerad: 2024-09-24 10:19

Text: TT

Utredningen får också i tilläggsuppdrag att föreslå att Skolinspektionen ska agera mot en hel friskolekoncern om någon av dess skolor har brister.

"Nu fortsätter regeringen med översynen av friskolesystemet. Tilläggsdirektiven till utredningen om vinst i skolan riktar in sig på problem som kan uppstå i koncerner", säger utbildningsminister Johan Pehrson (L) i ett pressmeddelande.

Utredaren Joakim Stymne fick förra sommaren i uppdrag av regeringen att föreslå begränsningar, men inte ett totalstopp, för vinstuttag för friskoleägare. Exempelvis ska vinstutdelning inte få förekomma när verksamheten är nystartad eller fått ny ägare, när det finns kvalitetsbrister eller när friskolan/friskolorna tar emot statsbidrag för att höja kvaliteten, enligt direktiven.

Förlängd tid för utredningen

Nu utökas alltså direktiven ytterligare. Andra frågor utredaren ska se över handlar om att friskolor som inte håller måttet inte bara ska nekas vinstuttag utan också rätten till statsbidrag. Detta är något Skolinspektionen efterlyst tidigare.

Skolinspektionen har också påpekat att friskolor kan köpas upp av bolag som inte hade fått godkänt om de hade ansökt om att starta friskola. Även den frågan lyfts in i utredningen.

Utredningen får förlängd tid, och ska nu lämna ett delbetänkande i mars och slutbetänkande i december nästa år.

Fler nyheter

Statsbudget Ann-Charlotte Gavelin Rydman foto: Armin Dröge/Regeringskansliet/Ola Westerberg

”Regeringens budget är en besvikelse för skolledare”

Aktuellt Regeringens skolbudget är en besvikelse. Det menar Sveriges Skolledare som vill att man satsar på ett sektorsbidrag till skolan, i stället för riktade bidrag. – Man går fram med något som satsningar, när det egentligen är förtäckta besparingar, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande.

Annie Lööf foto: Kate Gabor

Annie Lööf: ”Ledarskap måste handla om att vara trygg i sig själv”

Teman Det går inte att kopiera ledarskap. Du kan inspireras och få idéer av andra, men ledarskapet måste bottna i dig själv. – Skolledare står ofta mitt i ett förändringsarbete, med nedskärningar och omorganisationer och måste förhålla sig till både nationella och lokala mål och regler. Då är det viktigt att man har tryggheten, säger föreläsaren och tidigare partiledaren Annie Lööf.

Regeringens mål: Tioårig skola från 2028

Aktuellt Regeringen och SD vill införa en tioårig grundskola från höstterminen 2028. – Det är en av flera reformer för att barn ska lära sig läsa och skriva ordentligt, säger utbildningsminister Johan Pehrson (L).

Public service-utredningen: ”Risk att UR:s innehåll minskar”

Aktuellt Säkra public service oberoende, spara inte på Utbildningsradion och konkurrensutsätt inte UR. Det är Sveriges Skolledares invändningar mot regeringens public service-utredning. – Det finns en risk att UR:s innehåll minskar i omfattning, säger Linnéa Plöen Casterud, press- och opinionschef Sveriges Skolledare.

Expertens svar: ”Riskfyllt att agera ensam som rektor”

Dilemmat I det akuta läget som rådde valde rektorn Mikael att lita på sin förmåga att kommunicera med de uppretade anhöriga till en elev, som ville ta rättvisan i egna händer, i stället för att ringa polisen eller ta hjälp av kollegor. Så här säger forskaren om beslutet.

Hämtar fler