Hoppa till huvudinnehåll

Hård kritik mot lag om uppgiftsskyldighet för rektorer

Gunnar Strömmer och Ann-Charlotte Gavelin Rydman. Foto: Linnea Engberg/Regeringskansliet/Ola Westerberg

”Det låter som att man anser att det är en viktigare uppgift för skolan att bekämpa brott än att ägna sig åt grunduppdraget”, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman. Nyheten presenterades under torsdagen av justitieminister Gunnar Strömmer. Foto: Linnea Engberg/Regeringskansliet/Ola Westerberg

Aktuellt Enligt ett nytt lagförslag kan rektorer bli skyldiga att lämna ut uppgifter om elever och personal till polisen. Regeringen går nu vidare med den hårt kritiserade frågan om informationsskyldighet för skolan.
– Det är ett mycket bekymmersamt utgångsläge för rektorer som redan är tyngda av hög arbetsbelastning och en stor risk för hot och våld, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande för Sveriges Skolledare.

Publicerad: 2024-09-26 18:36

Text: Emelie Henricson

LÄS ÄVEN: Kritik mot förslag om informationsskyldighet

Frågan om informationsskyldighet för rektorer tar ett nytt steg. Nu föreslår regeringen en ny lag, som kommer att innebära att flera myndigheter, kommuner, regioner och skolor ska lämna ut uppgifter till polis och andra myndigheter. Det gäller både på begäran och på eget initiativ. Förslaget specificerar att det är rektor som blir skyldig att lämna ut uppgifter och en upplysning om bestämmelserna kommer skrivas in i skollagen.

Sveriges Skolledare är mycket kritiska till lagförslaget, som väntas gälla från januari nästa år, och till att förbundets remissynpunkter inte tagits med i beaktande.

I början av året varnade förbundet i sitt remissvar till betänkandet ”Ökat informationsflöde till brottsbekämpningen” för riskerna med en sådan lag och vilka konsekvenser det får för utbildningen och eleverna när rektorer ska ägna sig åt brottsbekämpning.

”Riskerar få stor negativ påverkan på tilliten”

Sveriges Skolledare påpekade i sitt remissvar att ansvaret bör ligga hos huvudmannen – inte hos rektor. Där svarar regeringen nu att man anser att det är i den elevnära verksamheten som ansvaret ska ligga och står därför fast vid att det är rektor som ska ha informationsskyldigheten.

Ann-Charlotte Gavelin Rydman riktar nu skarp kritik mot lagförslaget.

– I det här förslaget låter det som att rektor ska ses som lagens långa arm, vilket är ett mycket bekymmersamt utgångsläge för rektorer som redan är tyngda av hög arbetsbelastning och en stor risk för hot och våld, säger hon.

Förbundet kritiserar också att uppgiftsskyldigheten inte bara ska gälla händelser inom skolan, utan också uppgifter om elever kopplat till händelser och utredningar utanför skolan.

– Det är anmärkningsvärt, och det riskerar att få en stor negativ påverkan på elevers, barns och vårdnadshavares förtroende för och tillit till skolan, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Rektorsomsättningen – en risk

I lagförslaget skriver man att risken att tilliten mellan elev och skola störs ”måste ställas mot brottsbekämpningens behov av uppgifter och den omständigheten att skolan är en aktör som kan ha mycket relevant information”.

– Det låter som att man anser att det är en viktigare uppgift för skolan att bekämpa brott än att ägna sig åt det grunduppdrag som gör att brott inte begås från första början. Alltså en god utbildning baserad på ömsesidig tillit, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

I sitt remissvar lyfte förbundet att förslaget går emot rektorers yrkesetik, och lyfte att skolledare redan idag ansvarar för att göra orosanmälningar kring minderåriga elever. Då för att säkra att eleverna får den hjälp de behöver.

Ann-Charlotte Gavelin Rydman pekar också på att den höga rektorsomsättning som råder kommer försvåra upprätthållandet av en sådan lag.

– En förutsättning för att samverkan mellan offentliga institutioner ska fungera tillfredsställande är att kontaktvägar och kontaktpersoner hålls så stabila över tid som det är möjligt. Samarbetet bygger på förtroende mellan företrädarna och återkommande förändringar av strukturer och kontaktpersoner påverkar detta negativt. Den stora skolledaromsättningen är i perspektivet mycket bekymmersam, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Ska gälla från januari nästa år

Informationsskyldigheten gäller även uppgifter om anställda på skolan (se mer i faktaruta). Lagen föreslås träda i kraft 1 januari nästa år. Regeringen föreslår också ändringar i offentlighets- och sekretesslagen.

– Vi vill se ett skifte där huvudregeln blir att dela information och inte att hålla inne information. Uppgifter som finns hos en myndighet kan vara helt avgörande för att en annan myndighet ska kunna fullgöra sitt uppdrag på ett effektivt och rättssäkert sätt, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.

Fakta: Det här är uppgifterna rektorer kan behöva lämna ut

För skolans och rektorernas del gäller uppgiftsskyldigheten om den begärs av polis eller annan brottsbekämpande myndighet, enligt lagförslaget.

Däremot ska uppgifter inte lämnas ut om det finns en sekretessbestämmelse eller en tystnadsplikt, och att övervägande skäl finns för att skydda uppgiften.

Rektorer ska också lämna ut uppgifter utan begäran, om de anses behövas i det brottsbekämpande arbetet.

Enligt regeringens förslag går det inte att helt och hållet specificera vilka uppgifter det rör sig om, men man ger som exempel:

  • Uppgifter om brottslighet som utövats i anslutning till skolmiljön, eller uppgifter om förestående brottslighet på skolan.
  • Uppgifter om en elev eller elevens umgängeskrets.
  • Uppgifter om personer som rör sig i anslutning till skolan utan att vara elev.
  • Vårdnadshavare eller anhöriga som begått, eller misstänks begå, brott.
  • Uppgifter om anställda, misstankar om tillhörighet i ett kriminellt nätverk, den anställdes umgänge och sociala kretsar.
  • Uppgifter om att elever har tillgång till patroner eller stöldgods, hämtas av kända kriminella eller bär på stora summor pengar.
  • Det gäller även uppgifter om att en person riskerar att utsättas för brott.
  • Uppgifter om misstankar att en elev kan bli en ensamagerande gärningsperson eller begå allvarliga våldsbrott.
  • Uppgifter om närvaro och frånvaro, eller uppgifter om var en person befunnit sig eller kommer befinna sig vid en viss tidpunkt.

Källa: Lagrådsremissen ”Ökat informationsflöde till brottsbekämpningen”

Fler nyheter

Skolverket Ann-Charlotte Gavelin Rydman foto: Adobe Stock/Ola Westerberg

Efter Skolverkets nya siffror: ”Ovärdigt en välfärdsstat”

Aktuellt Slutbetygen för årskurs nio sjunker i år, enligt Skolverkets nya siffror. Statistiken visar också att elevens socioekonomiska bakgrund spelar allt större roll. – Att det framförallt handlar om ungdomar med sämre förutsättningar hemma är ovärdigt en välfärdsstat som Sverige, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande Sveriges Skolledare.

Skolverket. Foto: Amina Dahlab/Adobe stock

Nya siffror: Niornas slutbetyg sjunker i år

Aktuellt Skolverkets slutgiltiga siffror över slutbetygen för landets årskurs nio visar att resultaten sjunker. 83,7 procent blev behöriga till gymnasiet – ett tapp på 1,5 procentenheter jämfört med i fjol.

Ledare: Ska vi stoppa våldet behöver vi satsa på skolan

Ledare Skolor är i regel trygga platser. Men i ett samhälle där det grova våldet blir mer normaliserat får vi inte blunda för att det kan komma till uttryck även i skolan, skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande.

Samarbete blev vägen till trygghet i Örebro

Teman De vill ge hopp och motverka hopplös­het. Med sin närvaro vill de skapa frånvaro av gängen och brottsligheten. Polis, skolledare, socialtjänst, fältassistenter och andra aktörer i samverkan. Kan en sådan satsning i Örebro vara svaret på frågan om hur tryggheten i den svenska skolan kan öka? – Vi vill visa att det finns bättre vägar att välja och kraftigt försvåra att välja dåliga, säger Mohammad Moazen, ungdomsutredare hos polisen i Örebro.

”Saknaden efter lärarna är stor”

Teman Den 21 mars 2022 på Malmö Latinskola hände det som inte får hända. Två lärare attackerades med dödlig utgång av en 18-årig elev. Under hösten, i samband med att skolgården renoveras, kommer en permanent minnesplats uppföras, ett minnesträd och en granitbänk. – Det har varit en extremt utmanande tid och saknaden efter lärarna är fortfarande mycket stor, säger rektor Fredrik Hemmensjö.

Hämtar fler