Hoppa till huvudinnehåll

Så utmanar rektor Linda eleverna att läsa mer

Rektor Linda Ahlin och läraren Karin Alesson. Foto: Privat

Linda Åhlin, rektor och Karin Alesson, lärare, på Rönnbyskolan, som deltar i årets "Den stora läsutmaningen". I mitten syns Karins lässtapel där de markerar hur många timmar klassen läst hittills. Foto: Privat

Aktuellt Nästan 45 000 fjärdeklassare slutförde tävlingen ”Den stora läsutmaningen” i fjol. På Rönnbyskolan i Västerås ser rektor Linda Åhlin läsutmaningen som ett sätt av flera att locka eleverna till läsning.

Publicerad: 2024-09-27 07:00

Text: Lenita Jällhage

LÄS ÄVEN: Här finns årets skolbibliotek

Rönnbyskolan har beslutat att låta sina fjärdeklassare delta i årets version av ”Den stora läsutmaningen”. Rektor Linda Åhlin konstaterar att det finns många utmaningar kring att få elever att läsa.

– Eleverna kommer med olika läsbakgrund och erfarenheter hemifrån vilket kan göra det svårt att fånga deras intresse och hitta rätt nivå för läsningen. Vi vet också att de läser mindre hemma med sina vårdnadshavare, säger hon.

Linda Åhlin konstaterar att skolans ambition att få eleverna att läsa konkurrerar med elevernas vana av stimuli från sina skärmar där allt går väldigt fort.

– Eleverna uttrycker att läsning tar för mycket tid, att det händer för lite, förklarar hon.

Men på Rönnbyskolan jobbar man medvetet på olika sätt med att öka läsningen bland eleverna utifrån de utmaningar man har.

– Vi har valt att satsa mer på högläsning i skolan samt välja mer noveller för eleverna. Vi har klassuppsättningar för att skapa gruppläsning. Vi är även väldigt stolta över vårt skolbibliotek som arbetar läsfrämjande genom bland annat bokprat, bokråd samt rastläsning, säger Linda Åhlin.

”Gjorde att barnen fick bra rutiner”

Läraren Karin Alesson på Rönnbyskolan har valt att anmäla sina elever i årskurs 4 till ”Den stora läsutmaningen” som i år pågår mellan den 16 september och den 2 december.

Det är första gången hon deltar i tävlingen men i fjol deltog hennes kollega med sina fjärdeklassare och kollegan tyckte att det gav bra resultat eftersom tävlingen höll på så länge.

– Jag var först lite tveksam till att tävlingsperioden är så lång och ifall barnen ska orka hålla ut. Men min kollega såg i fjol att den långa tävlingstiden gjorde att barnen fick bra rutiner även hemma kring läsningen som sedan höll i sig även efter tävlingen, berättar Karin Alesson.

Fjolårets tävlande läste sammanlagt 1 miljon timmar vilket var rekord för tävlingen och 40 procent av alla fjärdeklassare i Sverige var med och tävlade. I år har tävlingen redan sparkat i gång och över 2400 klasser med elever i årskurs 4 är hitintills anmälda men fram till måndag den 30 september kan de som vill delta i årets omgång anmäla sig till ”Den stora läsutmaningen”.

Bokprat och diplom

Inför tävlingen förberedde Karin Alesson alla föräldrar på att klassen skulle delta, eftersom barnen ska läsa både hemma i familjen och i skolan. Nästa vecka när barnen får Ipads kommer hon också screena eleverna med hjälp av Legilexi och sedan följa upp det efter tävlingen.

– Tävlingen i sig är en sporre för att få barnen att vilja läsa. Barnen är så tävlingsinriktade så de har liksom redan vunnit i sina tankar och börjat fråga om de får ha med sig mobilerna ned på bussen till Astrid Lindgrens värld, säger hon och skrattar.

Men även om de inte skulle vinna första pris så kommer barnen få göra roliga saker under tävlingens gång och Karin belönar dem med diplom för varje 10 timmars läsning som de läser för klassen. De kommer också att ha bokprat var tredje vecka på skolans bibliotek. En del av eleverna kommer också vara med i ett bokråd och välja ut nya böcker som skolan köper in medan tävlingen pågår.

– Vecka för vecka kommer de kunna följa hur mycket de har läst. På fredagar räknar jag ihop veckans lästimmar och på måndagen har jag fyllt på deras lässtaplar så de kan se hur lästimmarna växer, säger Karin Alesson.

”Behövs för att bryta trenden av minskat läsande”

Förstapriset är alltså en skolresa till Astrid Lindgrens Vimmerby men alla som går i mål och rapporterar in ett resultat får ett bok- och inspirationspaket till sin klass.

– Det här är den största folkrörelsen inom läsfrämjande på mycket länge. Den stora läsutmaningen når ut till så otroligt många barn och lärare runt om i landet, vilket behövs för att bryta trenden av minskat läsande, säger Mats Myrberg professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet och medlem i Den stora läsutmaningens Advisory Board.

Nyfiken på att delta? Här kan du anmäla din skola senast den 30 september. 

Fler nyheter

Inga fler att hämta