Logo

Låt professionen även fortsättningsvis bestämma över skärmar på skoltid, menar Ann-Charlotte Gavelin Rydman, efter att bland annat Barnläkarföreningen vill se översyn av läroplanerna om digitala verktyg. Foto: Adobe Stock

Efter nya skärmråden: ”Bra – men låt professionen avgöra i skolan”

Publicerad: 2024-09-04 09:35

Bra att skärmtid på de ungas fritid lyfts upp i debatten. Men låt professionen även fortsättningsvis få bestämma hur man använder skärmar på skoltid. Det konstaterar Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Sveriges Skolledare.

Text: Håkan Söderberg

LÄS ÄVEN: Efter nya skärmförslaget: ”Får konsekvenser för barnen”

På måndagen presenterade Folkhälsomyndigheten och regeringen åldersbaserade rekommendationer för barn och unga. Upp till två års ålder ingen skärmtid alls, mellan två och fem år max en timme, mellan sex och tolv max 1–2 timmar. Mellan 13 och 18 år rekommenderas 2–3 timmar utanför skoltid, närmast en halvering av den tid man enligt undersökningar sitter vid skärmen idag

– Alltför länge har vi låtit skärmar och appar stjäla tid och uppmärksamhet på bekostnad av annat som vi vet att man behöver för att må bra. Vi vet att användningen av digitala medier kan få negativa hälsoeffekter, bland annat försämrad sömn och depressiva symtom, sade socialminister Jakob Forssmed på presskonferensen.

Ann-Charlotte Gavelin Rydman tycker i grunden att det är bra att det kommer rekommendationer

– Det bli något att förhålla sig till och det är bra om det innebär att frågan lyfts kring våra köksbord. Sömnbrist och svårigheter att fokusera är något som kommer med till klassrummen i dag, säger hon.

Fått kritik

I rekommendationerna uppmanas även föräldrar att se över sitt eget användande av digitala medier när de är tillsammans med sina barn.

– Det tror jag kan vara en ögonöppnare för många. Jag tror också det är bra om vuxna krokar arm med varandra för att hjälpa varandra hålla de rekommendationer som ges, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Rekommendationerna har också redan hunnit få en hel del kritik. Det finns de som tycker som att föräldrar själva kan bestämma vad som är tillräcklig tid och att rekommendationerna i stället leder till ytterligare konflikter i hemmet. Andra anser att frågan egentligen redan är överspelad, unga i dag har vuxit upp i ett digitalt samhälle och här vill man gå tillbaka till något som mest är nostalgi.

Barnläkare vill se översyn av läroplaner

Men det finns också de som i stället vill gå längre. Ulrika Ådén, professor i barnmedicin och ordförande för Barnläkarföreningen tycker att det är bra att rekommendationerna är tydliga, och enligt henne väl underbyggda. Nu vill hon ta ytterligare steg.

– Vi hoppas att nästa steg blir att dels se om man kan skärpa lagstiftningen, dels att man ska ge Skolverket ett tydligt uppdrag att se över läroplanerna för vad som är lämpligt användande i skolan, säger hon i en intervju i DN.

En uppfattning som Ann-Charlotte Gavelin Rydman är mer tveksam till.

– Jag tror man ska lita på professionen där. Jag tror de redan nu kan hantera de här lärverktygen på ett varsamt sätt. Så lita på att de gör professionella bedömningar, säger hon.

Fakta om rekommendationerna

  • Rekommendationerna handlar om användande på fritid, exempelvis sociala medier, videoklipp, filmer, tv-och datorspel.
  • Däremot ingår inte musiklyssnande, poddar, e-böcker och skolrelaterad skärmanvändning i tidsangivelserna.
  • De nya rekommendationerna kommer efter att regeringen i maj förra året gav detta i uppdrag till Folkhälsomyndigheten.

Källa: DN

Aktuellt