Hoppa till huvudinnehåll

Rektorn efter skjutningen: ”Alla på skolan blir drabbade”

Kaj Majuri rektor Trångsundsskolan foto: Jeffrey McIntosh

Kaj Majuri är rektor på Trångsundsskolan, där en 15-årig elev sköts av en jämnårig klasskamrat. Foto: Jeffrey McIntosh

Aktuellt Dagen efter att en 15-årig elev blivit skjuten av en jämnårig klasskamrat är Trångsundsskolan öppen som vanligt – även om ingenting är som vanligt.
– I dag handlar det om att fånga in tankar och funderingar hos eleverna i första hand men vi kommer också att samla personalen för att höra deras tankar, säger rektorn Kaj Majuri, som också är lokalordförande för Sveriges Skolledare i Huddinge.

Publicerad: 2024-09-05 17:51

LÄS ÄVEN: 15-årig pojke skjuten på skola i Huddinge

Text: Lenita Jällhage

I det akuta skedet under onsdagen, efter skjutningen på Trångsundsskolan i Huddinge, samlade Kaj Majuri sin lokala krisgrupp och kontaktade skolchefen och utbildningsdirektören som i sin tur kontaktade kommunens POSUM – grupp med representanter från kommunledning och socialtjänst.

– Vi har sedan dess fått ett väldigt bra stöd av kommunen. Ett 20-tal vuxna med fältassistenter, kuratorer och psykologer finns på plats idag för att prata med elever och personal. Det är bra. Vi har elever från förskoleklass till årskurs nio. Vi har inte haft några stora samlingar utan valt att samla eleverna i deras mentorsgrupper. Det är där den lilla, lokala tryggheten finns och det är där vi genom samtal kan försöka få en förståelse för hur eleverna känner, säger Kaj Majuri.

Arbetar för att bygga upp tryggheten igen

Det har varit ett hårt tryck på skolan från massmedier som velat intervjua Kaj Majuri och andra på skolan om händelsen. Han har tagit många intervjuer själv men är tacksam över att kommunen hjälpt honom med en kommunikationsansvarig som kan hjälpa honom med den externa kommunikationen så han kan hålla fokus på att stötta sin personal och eleverna.

Trångsundsskolans verksamhet har byggt på fyra ledord: kunskap, trygghet, hälsa och rörelse, men bilden av att skolan är en trygg plats har nu fått sig en rejäl törn, säger Kaj Majuri.

Hur kan man återskapa känslan av tryggheten efter en sådan här händelse

– Såklart blir man rädd efter en händelse som denna och det är det här som kommer bli det långsiktiga arbetet för oss att återskapa förtroendet för skolan, för varandra och för samhället. Vi ska tillsammans försöka bygga upp det som har varit för det har fått sig en ordentlig törn och det har skett en fruktansvärd sak, säger han.

”Djupt tragiskt”

Kaj Majuri säger att utifrån de indikationer han har fått så tror han inte att risken att något liknande ska hända igen är större på hans skola än någon annanstans.

– Jag tror att man måste försöka tänka och agera utifrån att det är en fruktansvärd händelse som har hänt, men att det är en isolerad händelse, säger han.

Kaj Majuri säger att det här inte var en skolskjutning utan en skjutning i en skola.

– Det kanske låter som en lek med ord men syftet hos gärningsmannen var inte att skapa skräck i skolan, utan det var en intern uppgörelse mellan två elever som gick otroligt snett och som är djupt tragiskt för bägge två. Livet för bägge två av dem kommer att ta en helt annan vändning efter det som har skett, säger han.

”Alla är drabbade”

Skjutningen på skolan kom, enligt Kaj Majuri, helt oväntat. Han säger att eleverna hade ett bråk för något år sedan men han menar att det inte var värre än att elever bråkar och att det därefter blev utrett och klart. Vad han har känt till så har inget legat och bubblat mellan eleverna.

– Vi är på tå hela tiden och får en massa signaler men i det här fallet fanns det ingenting som tydde på att de här två skulle göra upp om någonting. Många håller på och spekulerar men jag vet inte vad som händer på elevernas fritid. Jag vet inte vilka relationer de har. Så det är ju jätte, jättesvårt att förutse sådant här när det händer. De kanske inte pratar med oss vuxna utan andra ungdomar säger han.

Kaj Majuri säger att samtliga klasser på ett eller annat sätt är berörda av vad som skett.

– Eleverna i klasserna har fått sin bild slagen i spillror av att Trångsundsskolan är en skola där något sådant här aldrig kan hända. Alla är ju drabbade. Den känslan tror jag inte att man ska underskatta. Även de små barnen på skolan förstår att det har hänt något fruktansvärt, säger han.

Stöd under det akuta skedet

Tanken är ändå att eleverna redan under fredagen ska återgå till det ordinarie schemat med lektioner.

– Jag tänker att normaliteten är en trygghet för de allra flesta av våra elever. Men det kommer att finnas en förstärkning av vuxna för de elever som känner att det inte fungerar för dem och som behöver stöttning och samtal, säger han.

Även fritidsgårdarna i skolans närhet har utökade öppettider för eleverna efter skolan.

Kaj Majuri uppskattar det stöd han fått från sin närmsta chef, men även utbildningsdirektören och barn- och utbildningsnämndens ordförande som uttryck att han bara behöver höra av sig om det är någonting han behöver. Så i det akuta skedet upplever han att skolan fått mycket stöd. Vad som behöver göras på längre sikt har han svårt att överblicka.

– Jag har ju aldrig varit med om något liknande. Jag vet inte vad som är best practice eller hur vi kommer att må och känna längre fram. Men det handlar ju om att vara lyhörd på de signaler som kommer upp, säger han.

Utbildade i PDV

Skolan har haft utbildning i PDV (pågående dödligt våld, reds anmärkning) på skolan.

– Vi har en hel del material att luta oss tillbaka på och läsa. Jag förstår att det kan komma många reaktioner långt senare bland personal och elever, men vi får hålla en öppen dialog och efterfråga hur det känns och om något bubblar upp. Det handlar om att vi får vara noga med att bevaka det som berör detta, säger han.

Vet du hur den skjutna elever mår i dagsläget?

–Jag har uppgifter om att han har blivit behandlad på sjukhus men att man gör bedömningen att han inte kommer att få några framtida men. Det rör såklart det rent fysiska. Traumat i huvudet, att ha blivit utsatt för något sådant här, är något helt annat och det måste vi från samhället sida stötta honom i för att han ska kunna komma tillbaka. Men även förövaren, även om det känns konstigt just nu, måste få en möjlighet att få en återkomst till samhället. Det här är ju en pojke som är precis i början på sitt liv. Ska det vara bortkastat nu? säger Kaj Majuri.

Fler nyheter

15-årig pojke skjuten på skola i Huddinge

Aktuellt En högstadieelev har skottskadats på Trångsundsskolan i Huddinge. En annan elev har gripits misstänkt för mordförsök. – De hade en konflikt som spårat ur på ett fruktansvärt sätt, säger rektorn Kaj Majuri.

Ann-Charlotte Gavelin Rydman foto: Ola Westerberg

Så uppmärksammas Skolledarnas dag 2024

Aktuellt I dag, den 3 september, är det Skolledarnas dag. I år är temat ”Hållbart ledarskap gynnar alla”. – Det är en dag när vi tillsammans i våra förskolor, skolor, kulturskolor och vuxenutbildningar kan visa vad skolledare betyder för samhället och framtida generationer, säger Ann-Charlotte Gavelin-Rydman, ordförande i Sveriges Skolledare.

Krönika: ”Det är hög tid för en nationell skolplattform”

Krönika Skolpersonal tvingas lägga mängder med tid på att förklara olika skolplattformar för föräldrar, och själva arbeta i en uppsjö olika system. Det är dags att regeringen satsar på en nationell skolplattform, skriver rektor Linnea Lindquist.

Hedemorarektorn Mostafa fängslades i Libanon: ”Minns varje detalj”

Aktuellt Rektor Mostafa Geha åkte från Hedemora för att besöka sin mamma och sina systrar i Libanon under några semesterveckor. Det slutade med 71 dagar i militärt fängelse i Beirut där han satt inlåst under fruktansvärda förhållanden. För Skolledaren berättar han sin historia om tiden i fängelset.

Hämtar fler