Så uppmärksammas Skolledarnas dag 2024

Under Skolledarnas dag 2024 är temat hållbart ledarskap. ”En bra arbetsmiljö för skolledare är bra för alla”, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman. Foto: Johanna Säll/Ola Westerberg
Aktuellt
I dag, den 3 september, är det Skolledarnas dag. I år är temat ”Hållbart ledarskap gynnar alla”.
– Det är en dag när vi tillsammans i våra förskolor, skolor, kulturskolor och vuxenutbildningar kan visa vad skolledare betyder för samhället och framtida generationer, säger Ann-Charlotte Gavelin-Rydman, ordförande i Sveriges Skolledare.
Publicerad: 2024-09-03 10:09
Text: Håkan Söderberg
LÄS ÄVEN: Hon ska utreda bättre förutsättningar för rektorer
LÄS ÄVEN: Här kan skolledare få digitalt stöd kring arbetsmiljön
LÄS ÄVEN: Här pågår striden om storrektorerna
Dagen uppmärksammas runt om i landet på olika sätt. Inte minst har flera av Sveriges Skolledares lokalföreningar skrivit debattinlägg i lokala media. Inlägg som lyfter skolledarnas situation ur ett hållbarhetsperspektiv. Själv har Ann-Charlotte Gavelin Rydman skrivit ett i tidningen Dagens Samhälle, där hon framhåller Sveriges Skolledares nationella reformförslag för ett hållbart skolledarskap. Hon pekar hon särskilt på den trend som finns att huvudmän tillsätter så kallade områdesrektorer som får ansvar för flera geografiskt spridda enheter.
– Huvudmännen måste respektera enhetsbegreppet som är en rektor – en skola, säger hon.
”En bra arbetsmiljö för skolledare är bra för alla”
En sakfråga, bland flera, som i grunden handlar om att skapa en sund arbetsmiljö som ger goda förutsättningar för att skolledarna ska kunna utveckla svensk förskola, skola och vuxenutbildning.
– Det handlar både om de som arbetar i skolan, och även de barn och elever som får sin utbildning där. En bra arbetsmiljö för skolledare är bra för alla, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
Och förhoppningsvis är det något som gäller alla dagar även om just den 3 september är den dag som Sveriges Skolledare vill manifestera det lite extra.
Sveriges Skolledares nationella reformförslag för ett hållbart skolledarskap:
- ”Staten måste ta över huvudansvaret för skola, förskola och vuxenutbildning så att den som sätter målen för utbildningen också tar ansvar för att finansiera den.”
- ”Stoppa den höga omsättningen på skolledare genom att minska kortsiktiga riktade insatser, till förmån för att säkerställa att skolledarnas autonomi och möjligheter att utöva pedagogiskt ledarskap värnas.”
- ”Inför en nationell riktlinje om 20 medarbetare per chef för att skapa en arbetsmiljö där skolledare kan fokusera på att utveckla skolans verksamhet.”
- ”Möt ambitionerna för skolledares kompetensutveckling i professionsprogrammet med rimliga förutsättningar att delta i programmet.”
- ”Säkerställ att alla skolhuvudmän respekterar enhetsbegreppet, alltså en rektor – en skola. Vi ser en växande trend av att huvudmän tillsätter så kallade områdesrektorer som får ansvar för flera geografiskt spridda enheter, trots att det inte är skollagens intention.”