Logo
Malmö Latins rektor Fredrik Hemmensjö. Foto: Christian Örnberg

Budskapet på muren skrevs av en okänd elev på Malmö Latin efter mordet på två lärare på skolan. Nu är texten en del av den minnesplats som är på väg att skapas. Foto: Christian Örnberg

”Saknaden efter lärarna är stor”

Publicerad: 2024-09-24 14:18

Den 21 mars 2022 på Malmö Latinskola hände det som inte får hända. Två lärare attackerades med dödlig utgång av en 18-årig elev. Under hösten, i samband med att skolgården renoveras, kommer en permanent minnesplats uppföras, ett minnesträd och en granitbänk. – Det har varit en extremt utmanande tid och saknaden efter lärarna är fortfarande mycket stor, säger rektor Fredrik Hemmensjö.

Text: Håkan Söderberg

Läs alla delar i Tema: Trygghet i skolan

Skolan ska vara en trygg plats för alla – elever, lärare och skolledare. Samtidigt kommer rapporter om våldsbrott i skolor och hot, hat och våld mot skolpersonal. I mitten står rektorn, som ska leda arbetet under krisen. Vad behöver göras för att skolledare ska få rätt stöd?

Läs alla delar i Tema: Trygghet i skolan här, som publicerades i Skolledaren nr 6 2024.

Undersökning: Skolledare saknar rätt stöd 

”Saknaden efter lärarna är stor”

Samarbete blev vägen till trygghet i Örebro

I juni, drygt två år efter dådet, tog de sista eleverna som haft de mördade kvinnorna som lärare studenten. Men övriga lärare finns kvar på skolan. Liksom rektor Fredrik Hemmensjö.

Hur kan man som skolledare agera när det osannolika händer? När den vanliga trygga lunken på en skola plötsligt förvandlas till ett inferno. Fredrik Hemmensjö lyfter en sak som den kanske allra viktigaste; kommunikation. Att hela tiden kommunicera, vikten av det går inte att underskatta, menar han.

– Det är bättre att informera om sådant som kanske inte verkar vara någonting än att inte informera alls, tystnad skapar funderingar och oro.

Som skolledare är det viktigt att finnas på plats när något fruktansvärt har hänt, menar Fredrik Hemmensjö. Foto: Christian Örnberg

Krisplanen är inte facit

Att som skolledare vara närvarande och synlig är en annan viktig faktor.

– Även om det kan vara påfrestande måste närvaro i högsta möjliga grad prioriteras. Alla vill prata med dig, ångestfyllda lärare och elever, vårdnadshavare och anhöriga. Då måste du vara synlig.

Fredrik Hemmensjö både erbjöds och fick stöttning av huvudmannen.

– Det fick jag absolut men man känner stort ansvar så det är svårt att inte befinna sig själv på plats.

Att ha en krisplan på en skola är viktigt, men man ska komma ihåg att det inte är något facit, menar han.

– Elevhälsoteamet har ju exempelvis som oftast en stor roll i krishanteringen men när något sådant här händer tillhör de också de sörjande. Det måste finnas en plan B så att EHT från andra enheter kan rycka in. Vi kunde ordna det, vi har ju fördelen att Malmö är en stor kommun.

Svenska kyrkan spelade stor roll

Psykologer, kuratorer, sköterskor, skolläkare, specialpedagoger – allt fanns på plats under resan. Två andra yrkeskategorier kom också att få stor betydelse; Svenska kyrkans präster och diakoner.

– En del tycker det är jobbigt att prata med en psykolog, och då är det kanske enklare att prata med en präst eller diakon. De har också erfarenhet av sorgearbete. Skolan är icke-konfessionell men jag tror att vi ibland är för rädda att bjuda in kyrkan. De gjorde ett fantastiskt arbete under det första året. Kyrkan har också ett väl fungerande samarbete med andra trossamfund och förtroendet dem emellan verkar stort, så det var aldrig något bekymmer, konstaterar han.

Råd kring mediehanteringen

Att som rektor undvika media är ett annat råd som Fredrik Hemmensjö ger.

– Det finns såklart ett stort intresse från media, men jag tror att man ska se till att det finns någon, kanske en kommunikatör hos huvudmannen, som tar alla frågor från media, säger Fredrik Hemmensjö och fortsätter:

– Det blir helt absurt ibland. Som när de frågade hur jag mådde. Det finns anhöriga till de mördade och kollegor som stod mycket närmre. Och att då fråga hur jag mår känns inte relevant. När jag inte ville svara på alla olika frågor så vände sig också viss media till eleverna själva som var i chock. Det tycker jag är lågt. Så hur media ska hanteras bör man ha en plan för. Den energin som det tar behöver man för att kunna fokusera på att ta hand om personal och elever.

När det gäller media vill Fredrik Hemmensjö också för egen del se ett avslut.

– Här i Skolledaren är det mitt fackförbund och kollegor som är intressenterna, därför ställer jag upp. Men nu tänker jag inte göra mer media relaterat till denna tragiska händelse, säger han.

”Lärarna och eleverna har varit fantastiska under de två åren som gått efter tragedin”, konstaterar Fredrik Hemmensjö.

”Kan tacka eleverna”

Fredrik Hemmensjö återkommer ofta till att skolan har en fin och varm kultur.

– Utan den hade vi inte klarat det här, säger han

Ett exempel är det som hänt i sociala medier.

– Det skrevs en hel del i sociala medier hur vi tar hand om varandra här. Det var verkligen fint, säger han.

Den fruktansvärda händelsen har inte påverkat söktrycket till skolan. Tvärtom har man fler sökanden.

– Jag tror vi kan tacka eleverna för det och den bild de skickade och skickar ut.

Ingen lärare eller annan personal har heller slutat på grund av morden.

– De har varit helt fantastiska och jag tror att de också berättar för andra vilken fin arbetsplats vi har här, säger han.

Livstids fängelse

Mördaren, en 18-årig elev, har av Malmö tingsrätt dömts till livstids fängelse och en miljon kronor i skadestånd till de efterlevande.

– Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest. Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst. Därför, och eftersom gärningsmannen var 18 år och den så kallade ungdomsrabatten avskaffades för svåra brott vid årsskiftet, har påföljden bestämts till livstids fängelse, sa lagmannen Johan Kvart, som varit ordförande under rättegången, i ett pressmeddelande.

Minnesplats

På Malmö Latinskolas skolgård står ett träd och en granitbänk med orden ”Lärare är de viktigaste”, som för alltid ska bevara minnet av de två uppskattade lärarna. Trädet och bänken är en del av den minnesplats som kommer att stå klar under hösten.

– Vi har skalskydd, låsrutiner, kameror och det är viktigt att fortsätta ha när en eventuell angripare kommer utifrån. Det är svårare när förövaren finns på skolan, konstaterar Fredrik Hemmensjö.

Teman Hot och våld Säkerhet