Hoppa till huvudinnehåll

Förslag om fler skärpta villkor för friskolor: ”Det är på tiden”

Ann-Charlotte Gavelin Rydman foto: Ola Westerberg

Ann-Charlotte Gavelin Rydman och Sveriges Skolledare välkomnar skärpta villkor för friskolor. Foto: Ola Westerberg

Aktuellt Regeringen vill skärpa villkoren för friskolor. Utredningen om vinstuttag i friskolor ska nu också titta på hur olämpliga ägare och deras inflytande över skolor ska stoppas.
– Vi applåderar regeringens tillnyktring i frågan. Det är på tiden, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare.

Publicerad: 2024-09-24 11:55

LÄS ÄVEN: Friskolor kan få fler skärpta villkor

Text: Emelie Henricson

Utredningen om vinstuttag i friskolor får ett nytt tilläggsdirektiv. Nu får utredaren i uppdrag att även föreslå hur man kan hindra oseriösa aktörer från att driva och starta skolor. 

Bland annat ska man utreda hur tillsynsmyndigheterna ska få större möjlighet att hindra ägarna att kontrollera huvudmännen. 

"Nu fortsätter regeringen med översynen av friskolesystemet. Tilläggsdirektiven till utredningen om vinst i skolan riktar in sig på problem som kan uppstå i koncerner", sa utbildningsminister Johan Pehrson (L) i ett pressmeddelande på tisdagen. 

”Oseriösa aktörer har inget i skolbranschen att göra”

Skolinspektionen har efterlyst att friskolor och koncerner som brister ska nekas statsbidrag, vilket utredaren nu ska se över. 

Uppdraget utökas också till att föreslå att Skolinspektionen ska kunna agera mot en koncern om skolorna i ett dotterbolag har återkommande brister, skriver TT.

– Tanken är att Skolinspektionen i mycket högre utsträckning ska kunna se helheten i en koncern, och på det sättet kunna stänga ned en koncerns alla skolor om man ser att det brister i styrningen av alla skolor, säger skolminister Lotta Edholm till TT. 

Som det ser ut i dagsläget kan friskolor köpas upp av bolag som inte själva hade fått godkänt av Skolinspektionen om de hade kommit in med en ansökan. Även den frågan får utredningen i uppdrag att titta på. 

Tillägget välkomnas av Sveriges Skolledare. 

– Jag kan inte annat än applådera den här tillnyktringen hos regeringen. Oseriösa aktörer har inget som helst i skolbranschen att göra. Men det är anmärkningsvärt att Skolinspektionen ska ges kraftfullare verktyg för att stoppa sådana oseriösa aktörer. Det är bra och viktigt att stärka kontrollen, men det visar också med all önskvärd tydlighet att systemet med vinstdrivande skolor behöver reformeras, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande. 

”Vinsten ska återinvesteras i verksamheten”

Enligt det tidigare direktivet från förra sommaren ska utredaren se över begränsningar i vinstuttag för ägarna.  

Ann-Charlotte Gavelin Rydman vill se ett krav på att friskolornas vinst ska investeras i själva verksamheten. 

– Det finns många väldigt bra friskolor i vårt avlånga land, men så länge det finns möjligheter att driva skolor för att stoppa pengar i egna fickor kommer det finnas oseriösa aktörer. Det enda rimliga är att vinst ska återinvesteras i verksamheterna, säger hon. 

Utredningen får förlängd tid, och kommer att lämna ett delbetänkande i mars 2025 och ett slutbetänkande i december 2025. 

Fler nyheter

Utbildningsminister Johan Pehrson foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Friskolor kan få fler skärpta villkor

Aktuellt Regeringen planerar att skärpa villkoren för fristående skolor på fler punkter. Den utredning som ser över möjligheter till vinster i friskolan får nu också i uppgift att föreslå hur olämpliga personer ska hindras från att äga friskolor eller utöva inflytande över de ansvariga för skolan.

Statsbudget Ann-Charlotte Gavelin Rydman foto: Armin Dröge/Regeringskansliet/Ola Westerberg

”Regeringens budget är en besvikelse för skolledare”

Aktuellt Regeringens skolbudget är en besvikelse. Det menar Sveriges Skolledare som vill att man satsar på ett sektorsbidrag till skolan, i stället för riktade bidrag. – Man går fram med något som satsningar, när det egentligen är förtäckta besparingar, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande.

Annie Lööf foto: Kate Gabor

Annie Lööf: ”Ledarskap måste handla om att vara trygg i sig själv”

Teman Det går inte att kopiera ledarskap. Du kan inspireras och få idéer av andra, men ledarskapet måste bottna i dig själv. – Skolledare står ofta mitt i ett förändringsarbete, med nedskärningar och omorganisationer och måste förhålla sig till både nationella och lokala mål och regler. Då är det viktigt att man har tryggheten, säger föreläsaren och tidigare partiledaren Annie Lööf.

Regeringens mål: Tioårig skola från 2028

Aktuellt Regeringen och SD vill införa en tioårig grundskola från höstterminen 2028. – Det är en av flera reformer för att barn ska lära sig läsa och skriva ordentligt, säger utbildningsminister Johan Pehrson (L).

Public service-utredningen: ”Risk att UR:s innehåll minskar”

Aktuellt Säkra public service oberoende, spara inte på Utbildningsradion och konkurrensutsätt inte UR. Det är Sveriges Skolledares invändningar mot regeringens public service-utredning. – Det finns en risk att UR:s innehåll minskar i omfattning, säger Linnéa Plöen Casterud, press- och opinionschef Sveriges Skolledare.

Hämtar fler