Skolledare sågar M-förslag om att omplacera rektorer

Moderaterna i Malmö föreslår tidsbegränsade förordnanden för rektorer och möjlighet att omplacera rektorer. Sveriges Skolledare i Malmö menar istället att det inte är ledarskapet som är problemet – utan nedskärningar. På bild: Birgitta Liljefjord, Johan Pålsson och Claes Jeppsson, Sveriges Skolledare i Malmö. Foto: Privat/Christian Örnberg
Skolpolitik
Moderaterna i Malmö föreslår tidsbegränsade förordnanden för rektorer i staden, och möjligheten att omplacera en rektor som inte når förvaltningens ställda krav.
Det möter nu kritik från Sveriges Skolledare i Malmö.

Emelie Henricson
emelie.henricson@skolledaren.se
Publicerad: 2025-01-31 11:01
LÄS ÄVEN: Efter trygghetsutredningen: ”Bra att rektors auktoritet stärks”
LÄS ÄVEN: Förslag: Rektorns ansvar för studiero ska skrivas in i skollagen
LÄS ÄVEN: Nedskärningar i Malmö: 470 tjänster försvann – eleverna blev 500 fler
Johan Eklöf (M), andre vice ordförande i grundskolenämnden i Malmö stad, har lämnat in ett nämndinitiativ med förslaget.
Han skriver att bakgrunden är problem med trygghet och studiero i Malmös skolor, och att staden ”under årtionden…brottats med allvarliga problem där antalet fall av kränkande behandling ökar.”
I förslaget skriver han vidare att, även om de flesta rektorer klarar sitt uppdrag, så finns det återkommande problem på vissa skolor.
Ska kunna omplacera rektor
Därför föreslår Moderaterna i staden att det införs tidsbegränsade rektorsförordnanden, för att grundskoleförvaltningen ska kunna ”ställa högre krav, ge bättre stöd och tydligare ansvarstagande”.
I praktiken vill M att förordnanden ska göra det möjligt att mäta studieresultat, trygghet och studiero ”inom ramen för rektorsanställningen”. Om målen, trots att stöd från huvudmannen satts in, inte uppfylls ska huvudmannen kunna omplacera rektorer.
Förslaget har mötts av reaktioner från Sveriges Skolledare i Malmö. I ett yttrande skriver företrädare för förbundet lokalt – rektorerna Birgitta Liljefjord, Claes Jeppsson och Johan Pålsson – att de delar oron kring ordningsstörningar i skolan, och att de instämmer i att åtgärder krävs.
Men de menar att Moderaternas förslag missar det verkliga problemet: nedskärningar.
”Däremot anser vi inte att den främsta anledningen är bristande ledarskap”‚ skriver de i sitt yttrande.
Rektorer: Fråga om resurser
Rektorerna radar i stället upp två års hårda nedskärningar, som lett till att elevkoordinatorer, kuratorer, socialpedagoger och elevassistenter sagts upp.
När Malmö stads rektorer svarade på en medarbetarenkät vittnade många om att de saknar resurser för att kunna utföra arbetet, enligt Sveriges Skolledare.
De menar också att de inte kan dra några slutsatser kring antalet kränkningsanmälningar som nämns i M-förslaget. Det är inte mängden som spelar roll, utan om kränkningar bekräftats efter att anmälningarna utretts.
”Att hantera rektorn och dennes uppdrag utifrån antalet inrapporterade kränkningar kräver en djupgående analys med hänsyn tagen till flera parametrar, ex hur rektor styr det proaktiva arbetet med hänsyn till trygghet och studiero”, skriver Sveriges Skolledare.
”Bygger inte på att hota rektorer”
Sydsvenskan rapporterar att Malmö stads grundskoleförvaltning ska utreda förslaget innan det går upp till omröstning senare i vår. Johan Eklöf säger till tidningen att tidsbegränsade förordnanden ger större möjlighet att följa upp rektors arbete, än vid tillsvidareanställningar.
– Det här är inte ett förslag som bygger på att vi hotar rektorerna med att de ska förlora sin anställning. Det här är ett förslag som bygger på att tydliggöra vad vi förväntar oss av varje rektor, säger John Eklöf till Sydsvenskan.