Skolledaren Magnus hyllas för sitt arbete mot hedersförtryck

Skolledaren Magnus Klingberg får årets Pela- och Fadime-utmärkelse. Här på bild när han tar emot priset av Nyamko Sabuni. Foto: Henric Wauge.
Aktuellt
Landets finaste pris i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck går för första gången till en chef i skolans värld. Magnus Klingberg, verksamhetschef i Kumla och tidigare rektor i Västerås, får årets Pela- och Fadimeutmärkelse.
– Jag blev stolt och glad, men i grunden handlar det bara om att jag gör mitt jobb.
Påhl Ruin
redaktionen@skolledaren.se
Publicerad: 2025-01-31 09:21
LÄS ÄVEN: När elever plötsligt försvinner – rektorns kamp mot hedersförtryck
LÄS ÄVEN: Böcker: Så kan skolledare arbeta mot hedersförtryck
Häromveckan var delar av Sveriges politiska elit samlade under kristallkronorna på Berns salonger i Stockholm. Den årliga Fadime-galan, arrangerad till minne av Fadime och Pela som mördades av sina familjer, avslutades med prisutdelning.
Inför bland andra statsminister Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S) på första bänk klev den tidigare ministern och partiledaren Nyamko Sabuni upp på scenen och berättade att årets Pela- och Fadime-utmärkelse går till – skolledaren Magnus Klingberg.
Sedan läste hon upp juryns motivering:
“Magnus är en förebild som under många år genomfört kompetenshöjande insatser, riktade såväl till personal som elever i syfte att motverka och förebygga hedersrelaterat förtryck. Med engagemang och klarsynthet har han fortsatt det arbetet i sin roll som rektor för Västerås största gymnasieskola, i utvecklingsuppdrag åt Skolverket och nu som verksamhetschef för grundskolorna i Kumla kommun.“
– Jag är glad att de valde någon från skolans värld, berättar han på telefon någon vecka senare.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), pristagaren Magnus Klingberg och Sara Mohammad, en av grundarna av GAPF. Foto: Åke Westin
”Elever som var utsatta sökte upp mig”
När han började som rektor på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås 2015 kände han förstås till problematiken, men det dröjde något år innan han kom att inse skolans centrala roll.
– Elever som själva var utsatta sökte upp mig och vår elevhälsa. Och elever vars kompisar var utsatta undrade vad vi kan göra för att hjälpa dem.
Att Magnus Klingberg snabbt fick igång kompetenshöjande insatser på skolan berodde i hög grad på att de redan tidigare arbetat med det våldsförebyggande programmet MVP (Metoder i våldsprevention).
– Där hade vi talat om vårt värdegrundsuppdrag, om jämställdhet, om traditionella könsmönster och om allas lika värde. Vi hade alltså en grund för att också börja tala om hedersrelaterat våld och förtryck.
Samarbetar med socialtjänsten
Det hedersrelaterade förtrycket har därtill några särdrag, inte minst det faktum att en hel familj eller släkt kan ligga bakom förtrycket. Därför bjöd han in föreläsare och ordnade workshops även på det området.
– Mycket handlar om prioriteringar, jag valde att prioritera hedersfrågorna.
Som skolchef i Kumla sedan snart fyra år har han bidragit till att både förskolan och skolan samarbetat med socialtjänsten med kompetensutveckling kring hedersfrågor.
– Forskning har ju visat att även förskolan kan spela en central roll i det här förebyggande arbetet. Personalen där måste veta när det är aktuellt att göra orosanmälningar.
Vad säger du till rektorer i både skola och förskola som känner att alltför många av samhällets problem hamnar i deras knän?
– Jag förstår dem, men samtidigt kan de inte låta bli att ta sig an den här frågan, den finns ju numera också inskriven i läroplanen.
”Ska hjälpa eleverna uppnå sin fulla potential”
Magnus Klingberg ser ännu ett avgörande skäl till att skolor och förskolor måste bidra till att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.
– Den som är utsatt tvingas leva ett begränsat liv, och klarar därmed skolan sämre. Vår uppgift är att hjälpa alla elever att uppnå sin fulla potential, därför måste vi också arbeta med hedersfrågorna.
På scenen fick han frågan om vilka råd han ville ge publiken på Berns.
– Jag svarade att jag inte hade några råd till dem, de vet redan hur viktig frågan är. Men jag sa att jag kommer att fortsätta att sprida budskapet bland mina kollegor i skolvärlden, att de måste lära sig mer om detta.