Här är kommunen med bäst löneutveckling för rektorer

Rektorerna i Vimmerby (från vänster) Sara Olsson, Anna-Kristina Mäkitalo, Sandra Carlsson, Caroline Wohlfart och Anders Eriksson, verksamhetschef. Foto: Johanna Svensson
Löneökning
Vimmerby är den enskilda kommun som har haft den bästa löneutvecklingen för skolledare i Sverige 2024.
– Vi är nöjda med att de lyssnat på oss, säger Anders Eriksson, verksamhetschef för gymnasiet/vuxenutbildningen i kommunen.

Håkan Söderberg
hakan.soderberg@skolledaren.se
Publicerad: 2025-02-11 07:59
LÄS ÄVEN: Här är årets lönestatistik för skolledare
LÄS ÄVEN: Så många skolledare arbetar övertid – varje vecka
LÄS ÄVEN: Länet där rektorerna fick sämst löneutveckling 2024
LÄS ÄVEN: Från sämst till bäst – så vände Gotland löneutvecklingen
Att beskriva den positiva löneutvecklingen som en sannsaga är möjligen att överdriva något, men anknytningen till en saga känns ändå naturlig i Vimmerby. För det var här, i Vimmerby, som Astrid Lindgren föddes år 1907. Strax utanför Vimmerby ligger Norrgården, Mellangården och Sörgården i Bullerbyn. Inte långt från Bullerbyn ligger Katthult där en annan känd sagofigur busade, Emil. Om livet för barnen är lika idylliskt i dag må vara osagt men det finns ändå många barn kvar i Vimmerby.
Här finns tretton kommunala och två fristående förskolor, nio kommunala grundskolor, en anpassad grundskola och ett gymnasium. Och i år kan kommunen stoltsera med att ha den bästa löneutvecklingen i Sverige för skolledare.
– Vi har haft avstämningar med HR och politiken och kunnat visa på att vi har släpat efter i löneutvecklingen och legat jämförelsevis lågt. Vi hade ganska bra utfall ifjol också, men då var bara rektorerna i grundskolan och gymnasiet med i satsningen. I år finns också biträdande rektorer och förskolerektorer med. Det betyder att man lyssnat på oss och det känns bra, säger Anders Eriksson.
Samlas varje månad
Barn- och ungdomsförvaltningen i Vimmerby har tre verksamhetschefer, en för förskolan, en för grundskolan och så Anders Eriksson som har ansvar för gymnasiet och vuxenutbildningen. Över dem finns en skolchef.
– Det samarbetet har fungerat bra. Jag upplever att vi i dag har högt i tak och kan prata om viktiga frågor, säger Anders Eriksson.
En torsdag varje månad samlas kommunens alla rektorer och verksamhetschefer och då finns kommunens skolchef på plats.
– Det kan handla om information från kommunen men också om återkoppling av olika slag. Ibland jobbar vi i smågrupper kring olika aktuella frågeställningar.
Övriga torsdagar samlas man i sina respektive verksamhetsgrupper, förskolan, grundskolan och gymnasiet/vuxenutbildningen.
– Även då finns skolchefen med någon timme eller så.
”Ligger fortfarande lågt lönemässigt”
Den senaste tiden har mötena handlat mycket om ekonomi.
– Kommunen jobbar med en ny styrmodell, en prislappsmodell, utifrån vilken man ska prioritera. Diskussionen handlar om hur man kan samarbeta och effektivisera för att dra ner på kostnader. Sjunkande elevantal är exempelvis en realitet vi har att hantera, säger Anders Eriksson.
När det gäller lönerna hoppas han att man ska fortsätta på den inslagna vägen.
– I jämförelse med flera andra kommuner ligger vi fortfarande lågt lönemässigt så det finns mer att göra, säger Anders Eriksson.
”Bör synas att man tar större ansvar”
En fråga som också finns på agendan är det så kallade ansvarsavståndet.
– Vi har påpekat att vi tycker att det är för litet. Samtidigt är det ju viktigt och rätt att lärare, förstelärare och andra har bra betalt, det är bara positivt. Men det bör synas att man tar på sig ett större ansvar, säger han.
Anders Eriksson tillägger också att siffran 8,8 procents löneökning kan vara något optimistisk.
– Statistiken bygger på de som har svarat och det har inte alla gjort. Men vi hamnar i alla fall över sju procent, säger han.
Totalt sett i Kalmar län, där Vimmerby ingår, hamnar löneutvecklingen på 4,9 procent mot ett medel i riket på 4,3 procent. Medellönen var 59 000 kronor 2024 mot 56 200 kronor 2023.
Bästa löneutvecklingen 2024 – på kommunnivå

Källa: Sveriges Skolledares lönestatistik för 2024, baserat på enkät med yrkesverksamma medlemmar.
Löneutveckling för skolledare 2024 – län för län

Källa: Sveriges Skolledares lönestatistik, 2024, baserat på en enkät med förbundets medlemmar.