Här är säkerhetskraven du kan ställa på din chef

Efter Campus Risbergska debatteras säkerheten i skolan flitigt. Här ger Anders Forsell, chefsförhandlare på Sveriges Skolledare, ett antal råd till skolledare. Foto: Johannes Äng/Terri Lindholm
Arbetsmiljöansvar
Masskjutningen på Campus Risbergska i Örebro, det värsta skoldådet i svensk historia, sätter ljuset på skolans och förskolans säkerhet – och rektorns ansvar för den. Här ger Anders Forsell, arbetsmiljöexpert, ett antal råd om vilka krav du kan ställa på din chef.

Emelie Henricson
emelie.henricson@skolledaren.se
Publicerad: 2025-02-27 13:42
LÄS ÄVEN: Efter krismötet: ”Bra att fler oroas över skolledarnas arbetsmiljö”
LÄS ÄVEN: Förvaltningschefen: ”Personalens mående är en grundbult”
LÄS ÄVEN: Skolchefen: Det stödet får Örebros skolledare
Drygt en månad har gått sedan 10 människor dödades av den 35-årige gärningsmannen, som tog sitt eget liv. I intervjuer med Skolledaren har förvaltningschefer i Örebro berättat om det stöd som upprättats för rektorer, lärare och elever på skolan, och om de utbildningsinsatser kring PDV som genomförts.
Debatten om skolans säkerhet har också pågått parallellt. Samtidigt vilar ett stort ansvar för skolans och förskolans arbetsmiljö och säkerhet på rektor, och efter ändringar i skollagen 2022 har all personal befogenhet att vidta åtgärder kring trygghet och studiero (se mer i faktaruta).
Anders Forsell, chefsrådgivare för Sveriges Skolledare och expert på arbetsmiljö, ger här en bild av vad för krav du som chef kan ställa uppåt i organisationen när det gäller säkerheten.
– Det är viktigt att man är klar över att man har rätt kompetens, rätta befogenheterna och mandaten, och de rätta resurserna. Det delarna som gör att man faktiskt kan ha det här ansvaret som rektor, säger han.
Kan återdelegera ansvaret
Som resurs nämner han till exempel utbildningar och eventuella kostnader för utgifter kring säkerhetsappar och annat material.
– De här tre bitarna är också starkt kopplade till de krav man kan ställa på sin chef eller arbetsgivarföreträdare utifrån skollagen, säger Anders Forsell.
Han hänvisar också till arbetsmiljölagen, som säger att – om rektorn har meddelat att den saknar en eller flera delar av detta, utan åtgärder från huvudman – så kan man som chef återdelegera arbetsmiljöansvaret uppåt.
”Skett en förbättring”
Det här gäller alla typer av händelser som behöver prövas av en rättslig instans, inte enbart kopplat till skolattacker eller hot och våld.
– Vid en prövning så tittar man på om de här delarna är uppfyllda, för det kommer alltid att vara någon som behöver ställas till svars. Allra ytterst är det styrelsen i en fristående verksamhet eller den kommunala huvudmannen och faktiska politiska ledningen i kommunen som har det yttersta arbetsmiljöansvaret, säger Anders Forsell och fortsätter:
– Det är en slags trygghet att systemet ska fungera så, men det blir inte särskilt tryggt på alla håll i landet där vi ser att det inte fungerar.
Hur uppfattar du att situationen ser ut för skolledare i dag?
– Jag tycker det har skett en stor förbättring de senaste åren. Vid första ärendena där man tog upp frågan om att återdelegera arbetsmiljöansvaret som chef blev man nästan betraktad som illojal. Nu har man börjat förstå att det är precis så man måste börja görautifrån lagstiftarens avsikt. Men vi är inte helt framme vid det önskade läget.
En viktig del i det hela att tänka på är att man som rektor inte kan återdelegera hela ansvaret för arbetsmiljön.
– Det blir omöjligt att vara chef då. Man returnera specifika arbetsuppgifter inom arbetsmiljöansvaret, som har delegerats nedåt, säger Anders Forsell.
Så returnerar du en arbetsmiljöuppgift
Möjligheten att returnera en arbetsmiljöuppgift gäller både den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och den fysiska. Så här går processen går till:
- Kontinuerlig dialog – innan returnering ska du ha haft kontinuerlig dialog med överordnad chef om arbetsmiljöuppgiften och vad som krävs. Om man fortfarande bedömer att man inte kan ta ansvar för de ska man returnera den. Rekommenderat är att dokumentera kommunikationen ifall att ansvaret ska följas upp av annan myndighet.
- Skriftligt – returneringen ska ske skriftligt och innehålla en beskrivning av arbetsmiljöuppgiften och anledningen till att den returneras. Ta endast upp orsaken till varför du känner otillräcklighet. Övriga arbetsmiljöuppgifter kommer finnas kvar.
- Summering – om du märker att du saknar en eller flera av delarna befogenhet/mandat, resurs och kunskap, så ska du informera din chef skriftligen. I en eventuell delegationsordning ska det också finnas tydliga instruktioner hur den som fått delegationen ska agera om den behöver returnera ansvaret.
Läs mer och se exempel på en returnering på Sveriges Skolledares hemsida.
Så säger skollagen om säkerheten
- Skolan och förskolan ska säkerställa en säker och hälsosam arbetsmiljö för elever och se till att de får det stöd de behöver. Skolan och förskolan har också rapporteringsskyldighet till socialtjänst vid misstanke om att en elev far illa, eller kan ha skyddsbehov. Man är också skyldig att informera vårdnadshavare. Skolan och förskolan ska ha en plan för olyckor och nödsituationer där alla anställda ska ha den kunskap och utbildning som krävs för att säkerställa elevernas säkerhet.
- Rektorn beslutar om förskolans eller skolans inre organisation och ansvarar för att fördela resurser efter barnens eller elevernas olika förutsättningar och behov (2 kap. 10 § skollagen).
- Huvudmannen ansvarar för skolan och förskolan, och ser till att man har de resurser som krävs. Det är huvudmannen som ansvarar för att alla elever ska nå målen. Huvudmannen ska också se till att utbildningen följer de bestämmelser som finns. (Skolverket)
- I juni 2022 beslutade riksdagen om ändringar i skollagen där det bland annat framgår att alla elever ska ha rätt till en skolmiljö där utbildningen präglas av trygghet och undervisningen av studiero. All personal har numera allmänna befogenheter för att se till att det råder trygghet och studiero och får vidta de omedelbara och tillfälliga åtgärder som är nödvändiga. All personal har också befogenhet att ingripa fysiskt för att stoppa våld, kränkningar eller andra ordningsstörningar.
- Skolverket har haft i uppdrag att ta fram stödmaterial till skolpersonal kring hur de ska agera och vilket ansvar de har i svåra situationer.
- Skolverket är beredskapsmyndighet och ska ha god förmåga att motstå hot och risker, förebygga sårbarheter, hantera fredstida krissituationer och genomföra myndighetens uppgifter vid höjd beredskap.
Källor: 20 § och bilaga 1 förordning (2022:524) om statliga myndigheters beredskap.