Här tog skolledarna strid mot politikerna – och vann

Mona Jonsson och Veronica Corell, Sveriges Skolledare, vann tillsammans med tre andra fackförbund mot politikerna i frågan om en utebliven MBL-förhandling. Foto: Privat/Tommy Hvitfeldt/Sveriges domstolar
Sveriges Skolledare
Utbildningsnämnden i Färgelanda kommun ska betala skadestånd till Sveriges Skolledare och tre andra fackförbund.
Det efter ett beslut om en skol- och förskoleflytt som inte MBL-förhandlades.
– Vi vill påvisa att det här inte får hända igen, säger Veronica Corell, rektor på Ödeborgs skola och fackligt förtroendevald.

Emelie Henricson
emelie.henricson@skolledaren.se
Publicerad: 2025-02-18 11:34
LÄS ÄVEN: 470 tjänster försvann – eleverna blev 500 fler
LÄS ÄVEN: Så satte Jönköpings skolledare rektorerna på agendan
LÄS ÄVEN: Så höjde skolledarna rektorslönerna i Malmö
Beslutet hade föregåtts av långa diskussioner om vad som ska bli av Ödeborgs skola (F-6), till följd av problem med arbetsmiljön.
Utbildningsförvaltningen har tidigare lämnat in ett förslag om att utreda ifall att verksamheten skulle flyttas till andra skolor i Färgelanda centralort.
– Vi har svårt att rekrytera vikarier och lokalernas utformning är inte optimal utifrån de eleverna vi har, säger skolans rektor Veronica Corell.
Togs utan MBL-förhandling
Men under sena hösten gick det plötsligt fort. Den 26 november fattade politikerna i utbildningsnämnden beslut om en helt annan omorganisation –lågstadiet stannar kvar på skolan medan mellanstadiet flyttas. I stället flyttar den närliggande förskolan in i lokalerna. Enligt politikernas beslut ska flytten genomföras någon gång efter sommaren.
Beslutet togs utan MBL-förhandling och kom de fackliga representanterna till kännedom efter nämnden hade klubbat det.
– Det var alltså ett detaljbeslut som togs utan att vi hade fått information och möjlighet att förhandla om detta innan, säger Mona Jonsson, lokalordförande för Sveriges Skolledare i Färgelanda.
Glädjande samarbete
Nu har förbundet, tillsammans med Sveriges Lärare, Kommunal och Vision, vunnit en tvisteförhandling kring frågan.
Utbildningsnämnden ska betala 50 000 kronor i skadestånd per förbund och facken fick också igenom ett utbildningskrav på politikerna.
– Vi anser att det är viktigt att man vet att det ska MBL-förhandlas när något sådant här ska beslutas, säger Veronica Corell.
Mona Jonsson tillägger att ett annat glädjande utfall av processen har varit samarbetet de fyra förbunden emellan.
Sveriges Skolledares lokalförening i Färgelanda är relativt nystartad och de fackliga representanterna bland skolledarna är överens om att det gemensamma arbetet var lyckat.
– Vi har haft god relation till de andra fackförbunden tidigare, men den har fördjupats och vi får en helhetssyn när man samarbetar med andra. Det finns ju alltid olika sätt att se på saker och ting, men tillsammans får vi en bättre bild över det hela, säger Mona Jonsson.
Veronica Corell tillägger:
– Ja, ta hjälp av varandra. Det kan vi skicka med till andra. Vi står ju i samma saker och vi vill samma saker. Vi är här för elevernas bästa och för att personalen ska må bra.
Ledde till oro
Hon beskriver att politikernas beslut om flytt ledde till en oro bland personalen – framför allt för kollegorna på förskolan, som inte varit involverade i förslaget tidigare. För grundskolan väcker det frågor om hur det ska gå att bedriva verksamhet i så liten skala.
– Vi har svårt som det är i dag att räcka till och ska vi då bara ha kvar lågstadiet så blir det en ännu mindre organisation. Samtidigt har det varit prat länge om att någonting ska göras kring Ödeborgs skola, så alla är nog lite luttrade, säger Veronica Corell.
Beslut står fast
De fyra förbunden gick in i förhandlingen tillsammans, men med varsin tvisteframställan med lite olika utgångspunkt. Gemensamt ville de se utbildningskrav och ersättning på 80 000 kronor per förbund, en siffra som sedan justerades ned till 50 000.
– Utifrån kommunens ansträngda läge vad gäller ekonomin, så är ju inte vi omöjliga. Men samtidigt så vill vi också påvisa att det här får inte hända igen. Ska de fatta beslut så måste de MBL-förhandla med facket, säger Veronica Corell.
Beslutet att flytta mellanstadiet står dock fast. Men än så länge har det inte kommit några besked om hur. För grundskolans lärare innebär det ingen risk att någon sägs upp, och sedan tidigare ligger ett varsel på 10 tjänster inom förskolan – då till följd av sjunkande barnantal.
– Det är utbildningsnämnden som får komma med inriktningar för oss kring hur vi ska gå vidare. För det vet vi inte riktigt i nuläget, mer än att de står fast vid att beslutet är taget, säger Veronica Corell.
Så säger MBL om förhandlingsrätten
Lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) reglerar bland annat kollektiavtal, rätten för arbetstagare att organisera sig – och förhandlingsrätt.
Enligt MBL paragraf 14 är det i första hand med den lokala arbetstagarorganisationen, om en sådan finns som förhandlingarna ska ske innan beslut. Lagen anger vidare att det i nästa steg, om det inte uppnås enighet, så ska arbetsgivaren på begäran förhandla även med en central arbetstagarorganisation.
Källa: Riksdagen.se