Krönika: ”Möten mellan världar – folkhögskolans styrka”

Jonatan Rask är rektor på Nordiska folkhögskolan i Kungälv. Till vänster en bild från skolans samling på Torget. Foto: Nordiska folkhögskolan
Krönika
Jonatan Rask skriver krönika från en dag som folkhögskolerektor:
”Detta är något av styrkan med folkhögskolan och folkbildningen. Att möten sker mellan världar som inte nödvändigtvis krokar arm så ofta.”
Publicerad: 2025-02-25 13:50
Jonatan Rask, rektor Nordiska folkhögskolan i Kungälv
LÄS ÄVEN: Krönika: Vi bygger framtidens skola – eller?
LÄS ÄVEN: Tillbaka till folkhögskolan: ”En underbar arbetsplats”
Måndag morgon och deltagarna på Nordiska folkhögskolan samlas på Torget, skolans tidigare atrium och numera inbyggda och självklara samlingsplats. Genom skolåret är detta en plats där det samtalas och studeras, musiceras och utsmyckas, spelas schack och pingis. Torget är också den plats där vi tar emot gästande musiker, föreläsare och debattörer. Det är en plats där vi möts och det är också här vi tillsammans avslutar skolåret.
”Jag ser punkaren sitta bredvid Volvoingenjören”
Just denna veckosamling ansvarar skolans vislinje för tillsammans med skolans Start-linje då de haft ett samarbete under några veckor. Start-linjens deltagare har skrivit poesi och Visskolans deltagare har tonsatt. I publiken, om vartannat, sitter denna morgon deltagare från skolans många olika linjer. Jag ser punkaren sitta bredvid Volvoingenjören. De har båda tagit ledigt från sina ”vanliga” liv för att ägna sig åt viskonsten under ett år på Nordiska folkhögskolans vislinje. I raden bakom sitter deltagare från skolans senaste linjeinitiativ Nystart. Det är en linje som specifikt vänder sig till människor som alla bär på svåra skolerfarenheter och som en konsekvens av detta hamnat i olika former av utanförskap och psykisk ohälsa. Ute till höger, lite försiktigt liksom i kanten av församlingen, sitter deltagare från Helhetslyftet, ett projekt riktat till tredjelandsmedborgare, som varvar studier i svenska med yrkespraktik. I en annan rad sitter deltagare från skolans allmänna linjer. Här går folk för att komplettera och läsa in behörigheter sida vid sida med deltagare som just funnit studiemotivationen. Det är ett brett spektrum av människor och öden som delar rummet.
”Detta är styrkan med folkhögskolan”
Några av de tonsatta dikterna läses upp av författarna själva och andra tolkas av viseleverna. Jag ser flera av mina kollegor sitta med blanka ögon. Rummet präglas av en fokuserad välvilja från publiken och en koncentrerad blandning av glädje och allvar av de uppe på scenen. Styrkan i mötet som skett mellan de båda linjerna är påtaglig och i en förlängning tänker jag att detta också är något av styrkan med folkhögskolan och folkbildningen. Att möten sker mellan världar som inte nödvändigtvis krokar arm så ofta. Att nya livsmöjligheter kan upptäckas och nås. Att konstens möjligheter kan utforskas. Efter drygt tjugo minuter är samlingen över. En ny vecka på skolan har börjat.
Bli gästkrönikör hos Skolledaren
Vill du skriva krönikor hos oss? Kontakta redaktionen@skolledaren.se!