Hoppa till huvudinnehåll

Rektorn om dagarna efter Örebrodådet: ”Befann oss i stormens öga”

Marcus Ahltun, Entréskolan. Foto: Johannes Äng

Marcus Ahltun är rektor på Entréskolan, grannskola med Campus Risbergska. Här på skolgården där det vanligtvis leker barn i årskurs fyra, men som var tom när skottlossningen började på Campus Risbergska. Foto: Johannes Äng

Aktuellt På torsdagen var Entréskolans elever tillbaka i klassrummen efter skolskjutningen på grannskolan Campus Risbergska.
Här arbetar rektor Marcus Ahltun för att se till att personal och elever får det stöd de behöver, samtidigt som verksamheten kommer igång.
– Det blev en känslofylld stund när vi samlades här på morgonen, säger han.

Lenita Jällhage. Foto: Filippa Ljung

Lenita Jällhage

lenita.jallhage@skolledaren.se

Publicerad: 2025-02-07 09:48

LÄS ÄVEN: Skolledaren efter Örebrodådet: ”Sorg och förtvivlan”

LÄS ÄVEN: Sveriges Skolledare: ”Oerhörd sorg och bestörtning”

LÄS ÄVEN: Vuxenutbildningen på Risbergska hålls stängd

Marcus Ahltun bjuder in oss till det lilla mötesrum som fungerat som kriscentrum på Entrékolan i Örebro under torsdagen. Det är elevernas första dag efter skolskjutningen på den intilliggande Komvuxskolan Campus Risbergska. 

– Hit har våra elever som behövt samtala kunnat komma under dagen, säger han.

Friskolan har haft skolpsykolog, skolläkare och kurator på plats och kommunen har även förstärkt upp med fältassistenter för att stötta skolans 230 elever från åk 4-9.

– Vi började dagen med en gemensam samling och en tyst minut, säger Marcus Ahltun.

När alla elever och personal var samlade delade Marcus Ahltun även sin upplevelse av den ödesdigra eftermiddagen som i dagsläget krävt elva människor liv, varav en är den 35-årige man som polisen misstänker är gärningsmannen.

– Det blev en känslofylld stund när vi samlades här på morgonen, säger han.

”Hörde skottsalvor”

Marcus Ahltun är så innerligt tacksam för att det inte var fler elever och personal på Entréskolan under tisdagen när skolskjutningen ägde rum. Från lekplatsen på skolgården visar han oss platsen utanför skolans staket. Byggnaderna ligger bara ett 30-tal meter från varandra.

– I vanliga fall hade våra yngsta barn i åk 4 och våra nior befunnit sig i skolbyggnaden precis här. Vid den här tidpunkten hade vi utvecklingssamtal på skolan och vi var sammanlagt ett 50-tal elever, föräldrar och personal på plats på skolan just då, säger han, säger han.

Marcus Ahltun berättar att han stod i sitt arbetsrum och tittade ut genom fönstret strax efter lunch på tisdagen. Han reagerade över att många människor helt plötsligt sprang på cykelbanan utanför och att en person sprang med en rullstol.

– Jag tänkte först att det var elever från komvuxutbildningen som övade någonting men så såg jag att flera började springa upp i gräset intill cykelbanan. Samtidigt hörde jag skottsalvor och strax därefter fick jag meddelande i mobilen om skott i vår 112-chatt från en kollega som befann sig närmast Risbergska, säger han.

Marcus Ahltun. Foto: Johannes Äng

Marcus Ahltun stod i sitt arbetsrum och tittade ut genom fönstret, när han såg människor komma springandes utanför. Foto: Johannes Äng

Förseglade dörrar

Även om han inte såg någon med vapen så tvekade han inte utan skickade direkt ut meddelande på 112-chatten att samtliga i skolan skulle bege sig till idrottshallen för en inrymning, det vill säga låsa in sig tillsammans på skolan. Enligt handlingsplanen skulle Marcus Ahltun själv även gått ut på skolgården och tutat med en fotbollstuta för att få in elever och personal från skolgården.

Då ingen befann sig på skolgården vid den tidpunkten avstod han från den åtgärden. Skolans ytterdörrar är i grunden reglerade med kodlås för skolans elever. Nu såg Marcus till att även den funktionen togs bort så att skolans dörrar blev helt förseglade.  

– Jag tänkte i stället rationellt eftersom jag visste att det inte fanns några elever eller personal på skolgården den här dagen. Vi hade däremot vår kökspersonal på andra sidan av skolan, ut mot gatan, som jag omedelbart gav order om att bege sig till idrottshallen och samlas där med oss andra, säger han.

Spontana bollspel för att avleda

Kökspersonalen hade med sig en utomstående vuxen och en lärare som hade flytt från Risbergska och tagit skydd hos dem.

– Läraren var skärrad och berättade att hon hade bevittnat människor som var skadade. Ingen av oss på skolan hade sett gärningsmannen, men jag ringde polisen och berättade vad som hänt och de bekräftade att det var rätt att vi skulle hålla oss inrymda, säger Marcus Ahltun.

I idrottshallen placerade de ut mattor som eleverna satt eller låg på. Personalen rörde sig runt och satt ned och pratade med eleverna för att lugna. En del föräldrar var också där tillsammans med sina barn. Mentorerna skickade ut meddelande till alla föräldrar via skolplattformen så att ingen skulle komma till skolan med sina barn för ett utvecklingssamtal. Det uppstod lite spontana bollspel.

– Det var avledande från oron till en början. Vi befann ju oss i stormens öga. Men timmarna gick. Idrottshallen har inga fönster och är ljudisolerad men det skakade ändå påtagligt i hela bygganden när polisens helikopter åkte ovanför taket, säger han.

”Känslan av ett vakuum”

Luften började bli allt sämre i idrottshallen och oron blev mer påtaglig över vad som hände utanför. Marcus Ahltun försökte nå 112 för att få besked om hur länge de skulle sitta kvar isolerade i hallen. Polisen hänvisade till att kommunen skulle fatta beslutet. Han ringde kommunväxeln för att få prata med någon som höll i krishanteringen men blev hänvisad runt till olika personer med ansvar för säkerhet och beredskap. Ingen svarade.

– Idag när vi vet vad som hänt har jag förståelse. Men känslan då var att vi befann oss i ett vakuum och att vi var bortglömda. En elev med diabetes började bli rejält dåligt av stressen och vi hade bara en krispåse med vatten. Jag blev till slut tvungen att fatta ett beslut och gå ut i skolan för hämta kex som en anställd hade på ett rum för att undvika att eleven skulle bli allvarligt sjuk, berättar han.

Skolchef höll kontakt med polisen

Biträdande rektorn stod och vaktade under tiden med sin mobil för att kunna släppa in Marcus Althun igen.

Entréskolans skolchef och vd, som hade varit på besök på skolan på förmiddagen, hade vänt tillbaka till Örebro på vägen hem till huvudkontoret i Västerås.

De fick bli Marcus Ahltuns ögon utanför skolan då de satt i sin bil en bit bort från skolan. Efter nästan fyra timmar lyckades skolchefen få besked från polisens insatsledning om att skolan kunde utrymmas.

– Det var som att gå ut i en kuliss i en film när vi öppnade dörrarna till idrottshallen. Polisbilarna stod överallt med blåljus och det var avspärrat. Vi gick till secondhandbutiken Myrorna på andra sidan gatan där föräldrar väntade. Vi säkerställde att alla var okej och ordnade med skjuts eftersom våra bilar var instängda innanför polisens avspärrningar, säger han.

Marcus Ahltun. Foto: Johannes Äng

Foto: Johannes Äng

Stängde på onsdagen

På onsdagen hölls Entréskolan stängd och hela området runt skolan var avspärrat. Personalen erbjöds samtal med psykolog och personalen valde själva om de ville jobba eller bara vara hemma och ta hand om sig för att orka ta emot eleverna på torsdagen.

– Jag och min skolledning hade krismöte under onsdagen tillsammans med vår vd och skolchef och psykolog och vi uttryckte vår sorg och chock tillsammans när vi tog in allt som hade skett i vår närhet. Vi planerade också hur vi skulle ta emot eleverna dagen efter. Vd och skolchef åkte hem idag efter att de har varit med oss under förmiddagen då vi tog emot alla eleverna igen på skolan när polisen lättat på avspärrningarna, säger Marcus Ahltun.

Vill återställa normaliteten

De flesta eleverna, utom några få, valde att komma till skolan när de fick på torsdagen. Marcus Ahltun tror att eleverna mår bra av normalitet och de som vill får stöd av skolans kristeam. Han säger att några elever valde att gå hem efter att skolan hade stämt av det med föräldrar.

– Vi har varit noga med att vi ska vara professionella och inte driva på och berätta om det som hänt, utan att eleverna själva frågar. Jag upplever att det nästan har känts som en vanlig dag på skolan. Vi har beslutat tillsammans att ingen går i väg idag från vår skola för att gå till minnesplatserna med blommor och ljus utanför Risbergska. Det river upp för mycket känslor och då hade skolans verksamhet inte fungerat. De får gå dit tillsammans med sina föräldrar om de vill. Vi behöver ha fokus på skolans aktiviteter i klassrummen för att skapa trygghet och struktur för våra elever, säger Marcus Ahltun.

Fler nyheter

Hämtar fler