Regeringens mål: Fler elever som är vassa i matte

”Intresset måste väckas tidigt, annars riskerar Sverige att hamna efter i det internationella innovationsracet”, säger Johan Pehrson på pressträffen. Foto: Skärmbild/Regeringen.se
Aktuellt Sverige ska bli vassare inom naturvetenskap och teknik, och därför höjer regeringen ribban. Ett av målen är att minst 15 procent av grundskolans elever ska vara högpresterande i matematik.
TT
Publicerad: 2025-02-24 15:53
LÄS ÄVEN: Pisaresultatet: En kunskapskollaps
Ambitionsnivån sätts i regeringens STEM-strategi som utbildningsminister Johan Pehrson (L) presenterade på måndagen.
STEM är en förkortning av engelskans science, technology, engineering and mathematics, det vill säga naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik. Här måste Sverige stärka sin position, enligt regeringen. Fler specialister och forskare måste vaskas fram.
– Intresset måste väckas tidigt, annars riskerar Sverige att hamna efter i det internationella innovationsracet, säger Johan Pehrson på pressträffen.
Det innebär höjda ambitionsnivåer redan i grundskolan. I dag är matte inte svensk skolas starkaste ämne, tvärtom. I den senaste Pisamätningen presterade 27 procent på en låg nivå och endast 10 procent på en hög nivå. Regeringen sätter nu som mål att andelen högpresterande ska öka till 15 procent år 2033.
Delegation fortsätter
Vidare vill regeringen att var fjärde gymnasieelev, alltså 25 procent, ska läsa antingen det naturvetenskapliga eller det tekniska programmet. I dag är andelen runt 20 procent.
På högskolenivå ska antalet studenter på STEM-utbildningar öka från drygt 80 000 till 90 000, inklusive basårsutbildningar. Johan Pehrson pekar på att andelen kvinnor bör öka. Av alla som tar en ingenjörsexamen i dag är endast en tredjedel kvinnor.
– Det är en förlust för Sverige att vi inte tar tillvara alla talangers kompetens. Det är också en jämställdhetsfråga, säger Pehrson.
För att målen ska realiseras tillsätter regeringen en STEM-delegation. Pia Sandvik, vd för Teknikföretagen, blir dess ordförande.