Så väcker rektor Cecilia läsglädjen på skolan

Cecilia Rosenbaum, rektor på Montessori Mondial i Stockholm, läser själv för barnen i förskoleklass. Hon kallar sin skola för en ”läsande skola" och ser att satsningen på läsning ger effekt på resultaten. Foto: Privat
Ledarskap
Läskrisen för Sveriges elever ligger högt på agendan i samhällsdebatten. Men på Montessori Mondial Kungsholmen i Stockholm finns ingen kris.
– Jag älskar mitt jobb, vi strävar alla åt samma håll och vi har byggt upp en mycket stark läskultur, säger Cecilia Rosenbaum, skolans rektor.

Håkan Söderberg
hakan.soderberg@skolledaren.se
Publicerad: 2025-02-10 13:18
LÄS ÄVEN: Här finns årets skolbibliotek: ”Måste vara hjärtat i skolan”
LÄS ÄVEN: Så kan du som rektor lyfta elevernas läsande
LÄS ÄVEN: Tre rektorer: Så stöttar vi arbetet för ökad läsförmåga
Skolan har en förskola, en förskoleklass och skola till och med år nio som sammanlagt har 820 elever. Att skolan valt att prioriritera läsning har också påverkat elevernas prestationer överhuvudtaget. Montessori Mondial Kungsholmen ligger på tredje plats i Skolverkets statistik över skolor med högst meritvärde i hela Sverige.
– Det är vi förstås mycket stolta över, säger Cecilia Rosenbaum.
Det är ingen slump att läsning är i fokus på skolan. Biblioteket betraktas som skolans hjärta. Här möts elever för att delta i bokklubbar, diskutera berättelser och upptäcka nya författarskap. Freja Ulfsson och Fotini Carlsson är biblioteksansvariga på skolan och arbetar nära lärarna för att hela tiden integrera läsningen i undervisningen. Varje vecka ges bibliotekslektioner från förskoleklass ända upp till årkurs sex. Många elever har också bokklubbar utanför skoltid, där man diskuterar böcker på ett sätt som bygger läsförståelse, kritiskt tänkande och, inte minst, kärlek till litteratur.
– Många föräldrar är engagerade och bokklubbarna har fungerat bra. Vi jobbar hela tiden för att de ska bli ännu fler, säger Cecilia Rosenbaum.
Läser för äldre
Läsfrämjande aktiviteter präglar skolan på många olika sätt. Bland annat firas stora dagar inom litteraturen. Nordiska litteraturveckan med högläsningsaktiviteten Kura gryning, Världsbokdagen och Nobeldagen.
– Då jobbar vi på olika sätt med texter som Nobelpristagare i litteratur skrivit, säger Cecilia Rosenbaum.
På senare år har skolan också jobbat med att bygga broar mellan generationer. Elever i årskurs åtta går till ett närliggande äldreomsorgsboende och läser högt för de gamla.
– Det har blivit mycket uppskattat, både bland elever och de äldre.
Det är ingen slump att läsfokuset ger resultat.
– Vi har ett årshjul med olika mål och läsningen ingår i det systematiska kvalitetsarbetet. Vi har också en bokkanon med böcker som ska läsas hela vägen upp i klasserna, säger hon.
Rektorn högläser för barnen
Cecilia Rosenbaum har varit med sedan skolan grundades för 16 år sedan. Först som lärare och de sex senaste åren som rektor. Hon har också forskat och gett ut vetenskapliga publikationer inom litteratur och läsande.
– Jag älskar mitt jobb. Jag brinner för läsande och det gör alla lärare här på skolan också, det är fantastiskt. Vi är en läsande skola.
Cecilia Rosenbaum är också själv ute och läser för förskolebarnen.
– Jag har tre biträdande rektorer på skolan och det gör att jag kan vara ute och läsa för barnen. Det är en sådan känsla att barnen vet vem jag är och vad jag heter. De kallar mig Cissi som är mitt smeknamn. I dag läste jag ”Nyckelpigan som tappade bort sina prickar”, berättar hon.
Varje vecka skriver hon ett rektorsbrev.
– I det tar jag väldigt ofta upp läsning på något sätt säger hon.
Läsning som prioriteras på alla nivåer och det har gett resultat.
– Vi hoppas vårt exempel kan inspirera andra, säger Cecilia Rosenbaum.