Skolledaren efter Örebrodådet: ”Sorg och förtvivlan”

Marika Örtqvist är ordförande för Sveriges Skolledare i Örebro, där elva personer dödats i den värsta skolskjutningen i Sveriges historia. Foto: Johannes Äng/Privat
Aktuellt
Ett drygt dygn har gått efter att den värsta skolskjutningen i Sveriges historia, med elva döda och många skadade, genomförts på Campus Risbergska i Örebro.
– Det är overkligt. Det kommer att dröja innan vi fullt ut förstår vad som har hänt här, säger Marika Örtqvist, ordförande för Sveriges Skolledare i Örebro.

Håkan Söderberg
hakan.soderberg@skolledaren.se
Publicerad: 2025-02-05 19:29
LÄS ÄVEN: Sveriges Skolledare: ”Oerhörd sorg och bestörtning”
LÄS ÄVEN: Minst elva döda efter skolskjutningen i Örebro
Tio döda, elva med gärningsmannen, och många skadade. Det är fakta som är svåra att ta in.
– Jag gick till jobbet på morgonen och fick komma hem på kvällen. Många fick inte det alls, eller under helt nya förhållanden, säger hon.
De rektorer som drabbats direkt befinner sig under onsdagen i olika former av krishantering med bland annat tillgängligt psykologstöd.
– Jag vill säga att jag tycker förvaltningarna här i Örebro gjort ett jättebra jobb. Vi har fått tydlig information och kommunikation. Samverkan mellan kommun, region och polis har fungerat, så vitt vi kan se.
Söker personlig kontakt med rektorer
Sveriges Skolledare har erbjudit alla skolledare stöttning och man har också sökt personlig kontakt med så många som möjligt för att erbjuda stöd.
Men det kanske viktigaste arbetet är det som börjar nu och är riktat mot framtiden, menar Marika Örtqvist
– Det är en process. Vilka lärdomar ska vi dra, vad gjorde vi bra och finns det något vi kunnat göra annorlunda. Hur jobbar vi med våra planer för skolsäkerhet och så vidare, Jag tror inte man helt kan skydda sig från vansinnesdåd av den här typen, men vi måste göra så mycket vi kan.
Marika Örtqvist är själv enhetschef och bland annat ansvarig för familjecentralerna, där mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med förebyggande verksamhet samarbetar. Även familjecentralerna inrymdes på tisdagen.
– Vi har ju hand om familjer och det är föräldrarna som har huvudansvar för sina barn. Så de fick välja om de ville gå hem eller stanna kvar hos oss, säger hon.
”Det normala kan vara en väg tillbaka”
Just det förebyggande är det allra viktigaste, menar Marika Örtqvist.
– Jag står för att det tidiga, sociala förebyggande arbetet absolut är det viktigaste, det kan vi se inte minst på familjecentralerna. Vi måste diskutera var samhället ska lägga sina resurser, säger hon.
Den politiska ledningen i Örebro som består av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet har uttalat att de insatser man gör nu inte ska begränsas av budgeten.
– Det är bra att ingen som är utlåst från Campus Risberska ska behöva oroa sig för löneavdrag och sådant.
Namnet och åldern på gärningsmannen publicerades under onsdagen. Mycket tyder på att han har agerat ensam. Annars vet man ännu tämligen lite om honom. Att han har agerat ensam har medverkat till att man relativt tidigt kunde öppna de inrymda skolorna. På onsdagen var alla skolor utom Campus Risbergska öppna som vanligt.
– Jag tror det är bra. Det normala kan vara en väg tillbaka. I dag känner vi en stor sorg och förtvivlan kring det som skedde. Nu måste vi samla ihop oss som samhälle och tillsammans agera mot ensamhet och socialt utanförskap. Tillsammans måste vi samla kraft och se till att det här inte händer igen, i något sammanhang, säger Marika Örtqvist.