Hoppa till huvudinnehåll

Så hanterar du de nya AI-kraven som skolledare

Johanna Karlén. Foto: Adobe Stock/Swedish edtech industry

Johanna Karlén på branschorganisationen Swedish edtech industry, som tagit fram en guide för skolledare, ser det som nödvändigt att hänga med i AI-utvecklingen. Foto: Adobe Stock/Swedish edtech industry

AI Skolledarna lämnas alltför ensamma att ta ansvaret i vår tids kanske största samhällsförändring – utvecklingen av artificiell intelligens, AI. Det menar Johanna Karlén, kvalitetschef på Swedish edtech industry. Därför har man tagit fram en guide med råd och tips om hur man kan anpassa sig till utvecklingen.

Håkan Söderberg. Foto: Filippa Ljung

Håkan Söderberg

hakan.soderberg@skolledaren.se

Publicerad: 2025-03-26 09:35

LÄS ÄVEN: AI-forskarens nya bok guidar skolledare

LÄS ÄVEN: Här utvecklas en AI-assistent för skolledare

LÄS ÄVEN: Efter AI-utredningen – behövs riktlinjer för skolledare

Redan i februari trädde delar den nya AI-förordningen i kraft. Nya skyldigheter, nya regler och till och med vissa förbud. Och som kräver att alla som i sin yrkesroll använder AI ska ha nödvändig kunskap. Skolor och huvudmän måste också säkerställa AI-kompetens hos sina anställda.

– Och där står skolledarna och är de som i slutänden måste se till att det fungerar, säger Johanna Karlén.

Där ute i verkligheten är det långt ifrån alla som har någon plan för AI-arbetet eller någon policy för de anställda. Det är en av anledningarna till att branschorganisationen Swedish edtech industry tagit fram en guide för att hjälpa folk att komma i gång.

– Utan plan eller kunskap riskerar man att det blir en felaktig hantering och det kan i sin tur leda till höga böter, säger hon.

Även Skolverket har tagit fram ett stöd för rektorer och lärare på sin hemsida för att bland annat säkerställa att chattbottar och AI används på ett ansvarsfullt och etiskt sätt.

– Det är bra att Skolverket också engagerar sig i den här frågan, säger Johanna Karlén.

”Skugg-AI” en utmaning

Den senaste tiden har debatten handlat mycket om att den tidigare digitaliseringsstrategin av skolan nu hejdats, vi ska gå från ”skärm till pärm” som utbildningsminister Johan Pehrson (L) uttryckt saken. Nya rekommendationer med mycket begränsade tider för skärmtid har också kommit från Folkhälsomyndigheten.

– Jag tror man blandar äpplen och päron. Pendeln svänger lite väl långt tillbaka. AI-utvecklingen är kraftfull. Det är nödvändigt att vara med, säger Johanna Karlén.

Ett problem som finns idag är det man kallar ”skugg-AI”. Det vill säga system som används i skolan utan att de har granskats. Man använder exempelvis AI via egna personliga konton. Då kan risker uppstå när det gäller informationssäkerhet och rättssäkerhet.

– Samtidigt vill man ju inte lägga locket på det viktiga i att utforska och prova på och se vilka möjligheter som finns. Det finns en bred palett på sådant som kan underlätta undervisningen, säger hon.

”Viktigt med medvetna val”

Det är ytterligare en anledning till att Swedish edtech industry tagit fram guiden. Den omfattar en enkel översikt över AI-förordningen – vad gäller, vem omfattas och vad måste man göra? Dessutom finns checklistor och praktiska råd – hur skolor och företag kan börja arbeta strukturerat med efterlevnaden. Vad behöver anställda, lärare och elever kunna om AI?

– Det är en tung boll för skolledare att se till att skapa förutsättningar för det här, säger hon.

Är du pessimistisk eller optimistisk inför framtiden?

– Debatten kan ju medverka till att man blundar, fortsätter som vanligt eller kör egna race. Det är inte bra men om vi lyckas så kan det bli bra. AI är ett kraftfullt verktyg som kan göra stor nytta. Det är otroligt viktigt att vi inte blundar för det här och gör medvetna val, säger, säger Johanna Karlén

Sveriges Skolledare har krävt att regeringen måste säkerställa en bred kompetensutveckling inom AI. Att skolledare och skolan får tillräckliga resurser.

– Det behövs riktlinjer så att man skyddar skolledare från juridiska risker och som gör det väldigt tydligt; var samlas datan in, vem äger datan, hur säkerställer vi att den finns på svenska servrar för att skydda barnen, elevernas och personalens personuppgifter, konstaterade Linnéa Plöen Casterud, ansvarig för skolans digitalisering på Sveriges Skolledare i en intervju med Skolledaren efter att AI-kommissionen presentera sin rapport i december 2024.

Johannas Karléns bästa tips

Inventera: Ta reda på vilka AI-system som används i verksamheten och se till att ni har koll på regelverket.

Utbilda: Säkerställ att alla som använder AI i verksamheten har den kompetens som krävs enligt förordningen.

Upprätta en AI-policy: Skapa riktlinjer för hur AI får (eller inte får) användas i skolan och tydliggör ansvarsfördelningen. Se till att alla känner till den.

Fler råd och tips finns att hämta på edtechkartan.se och/eller på skolverket.se.

Hos Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) finns mer information om AI-förordningen. 

 

AI

Fler nyheter

Hämtar fler