Hoppa till huvudinnehåll

Beslut om skärmfri förskola: ”Vanskligt”

Foto: Linnea Tammerås

Regeringen har fattat beslut om en ändring i läroplanen för förskolan, som innebär att verksamheten i huvudsak blir skärmfri. ”Det signalerar brist på förtroende för professionen”, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare. Arkivfoto: Linnea Tammerås

Förskola Förskolan ska bli i huvudsak blir skärmfri. Det är innebörden i regeringens beslut om ändringar i läroplanen för förskolan. Sveriges Skolledare är kritiska och menar att digital delaktighet är en demokratifråga.

Håkan Söderberg. Foto: Filippa Ljung

Håkan Söderberg

hakan.soderberg@skolledaren.se

Publicerad: 2025-03-05 14:29

LÄS ÄVEN: Rapport: Så stor roll spelar segregationen i förskolan

LÄS ÄVEN: Efter ny utredning: ”Satsa på förstelärarsystem i förskolan”

LÄS ÄVEN: Efter nya skärmförslaget: ”Får konsekvenser för förskolan”

Det är rektorer och förskollärare som ska bära ansvaret för användningen av de digitala verktygen.

– Det är välkommet att regeringen tydliggör ansvaret för användningen av digitala verktyg, men att samtidigt kraftigt begränsa dem i läroplanen är vanskligt. Det signalerar brist på förtroende för professionen som redan i dag säkerställer ansvarsfull och genomtänkt användning, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande för Sveriges Skolledare.

Bakgrunden till regeringens beslut är att man sett behov av att stärka fokuset på språkutveckling, fysisk aktivitet och rörelse i förskolans läroplan. Genom förstärkningarna kommer barn mötas av fler böcker och färre skärmar i förskolan och därmed få bättre förutsättningar att utveckla grundläggande färdigheter, anser regeringen.

– Nu gör vi upp med den alldeles för okritiska hållningen till digitalisering som länge präglat både förskolan och skolan. Det är viktigt att små barn får bästa möjliga förutsättningar att utveckla grundläggande färdigheter och ett sunt förhållningssätt till skärmanvändning. Därför ser vi nu till att förskolan kan bli skärmfri, för att i stället ge mer plats åt böcker och mer rörelse, säger skolminister Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande.

”Riskerar digitalt utanförskap”

Men Sveriges Skolledare vill se en mer balanserad syn, inte en kraftig begränsning som riskerar att hämma barnens utveckling och förskolans likvärdighet.

– Det handlar om förskolans demokratiska uppdrag. Digital delaktighet är en avgörande kompetens i dagens samhälle, och förskolan har ett ansvar att ge alla barn, oavsett bakgrund, en likvärdig start. Om vi begränsar digitala verktyg i stället för att säkerställa att de används på ett genomtänkt och pedagogiskt sätt, riskerar vi att skapa ett digitalt utanförskap för barn som inte får med sig dessa kunskaper hemifrån, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

En annan punkt är att det professionella ansvaret kan undergrävas.

– Läroplanen slår fast att förskollärare ska välja arbetssätt och verktyg utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Om digitala verktyg förbjuds, eller begränsas kraftigt, fråntar man yrkesprofessionen möjligheten att avgöra vad som är bäst för barnens lärande och utveckling.

Positivt med STEM-strategi

Ann-Charlotte Gavelin Rydman menar att det inte handlar om antingen eller, utan om både och.

– För små barn är lek, interaktion och motorik avgörande, men digitala verktyg kan användas på ett sätt som stärker kreativitet, kommunikation och kritiskt tänkande, säger hon.

Det finns också i förslaget till ändringar i läroplanen för förskolan som Sveriges Skolledare ser mer positivt på. Man tillstyrker i sitt yttrande bland annat den ökade betoningen på barns integritet, lek och rörelse, jämställdhet samt hållbar utveckling. Förbundet tillstyrker även de förtydligande skrivningarna om att förskollärare ansvarar för att varje barn utmanas och stimuleras i sin utveckling inom STEM-ämnena. Det menar förbundet blir särskilt viktigt när grundskolan görs tioårig, då de nya skrivningarna kommer säkerställa att barnen får möjlighet att på ett lekfullt sätt redan tidigt ta till sig matematiska och tekniska färdigheter.

Ändringarna i förskolans läroplan träder i kraft 1 juli 2025.

Fler nyheter

Hämtar fler