Hoppa till huvudinnehåll

Förslaget: Lag om mobilförbud i skolan

Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Björn Hansson. Foto: Ola Westerberg/Adobe Stock/Skärmbild regeringen.se

Björn Hansson föreslår lag om mobilförbud för elever under skoldagen. Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare välkomnar förslaget – men ser flera utmaningar. Foto: Ola Westerberg/Adobe Stock/Skärmbild regeringen.se

Aktuellt Sverige ska gå samma väg som Danmark – och lagstadga om mobilförbud för elever under hela skoldagen. Det har regeringens utredare kommit fram till.
– Vi föreslår en obligatorisk insamling av elevers mobiltelefoner i början av skoldagen, säger utredaren Björn Hansson.

Publicerad: 2025-03-13 15:02

Text: TT, Emelie Henricson

LÄS ÄVEN: Så tycker rektorerna om mobilfritt hela dagen

Tidöpartierna är eniga om att grundskoleelever inte alls ska hålla på med sina mobiler under skoldagen, inklusive raster. I stället ska mobilerna samlas in på morgonen och inte delas ut igen förrän eleverna går hem.

Dessutom ska lärare och rektorer ha rätt att ta mobiler, paddor och smarta klockor –"elektronisk kommunikationsutrustning" – från vägrande elever.

– Det viktiga är att man har bra och tydliga rutiner för in- och utlämnandet, säger utredaren Björn Hansson på en pressträff.

Som svar på en fråga från TT säger Björn Hansson att det kommer bli viktigt med rektorns förberedande arbete, och att denne skriver instruktioner.

– Rektorer som har infört det här säger att det var viktigt att ha med alla i båten från början, och att rutiner kring in- och utlämning fungerar, säger han under pressträffen. 

Åtta av tio grundskolor samlar in telefoner

Vinsterna kan bli flera. Eleverna kommer att må bättre, få lättare att koncentrera sig och löpa mindre risk för digitala kränkningar. Sju av tio tillfrågade rektorer upplever en ökad trygghet i skolan, berättar Björn Hansson.

– Blotta närvaron av mobiltelefoner har en negativ påverkan på elevers arbetsminne, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Skärpningen som regeringen vill införa är redan vardag på många skolor. Enligt en rapport från Skolverket samlas mobilerna in på åtta av tio grundskolor. Med ett uttalat lagkrav vill regeringen alltså få mobilfritt på alla skolor.

– Det är viktigt att vi minskar förekomsten av mobiler och skärmar i skolan. Forskningen är tydlig, de bästa förutsättningarna för att utveckla grundläggande färdigheter som att läsa och skriva får man i analoga miljöer och med analoga verktyg, säger Edholm.

Ansvarig för att in- och utlämnande fungerar blir skolans rektor. 

Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande för Sveriges Skolledare, säger till SVT att hon ser positivt på att det blir ett nationellt ställningstagande kring frågan. 

– Det kommer underlätat för våra medlemmar att skapa rutiner som är likvärdiga på alla skolor, säger hon i SVT. 

Ser flera utmaningar för rektorer

Hon ser flera fördelar för eleverna, eftersom mobilen kan vara störande för många barn och unga. 

Men hon ser också utmaningar. 

– Utmaningarna är att skolan får ansvaret för det, och att man lägger in- och utlämningen på rektor. Då blir utmaningen hur det ska organiseras, och det kommer att kräva resurser och huvudmannens stöd. 

Hon välkomnar att det föreslås just en finansiering för genomförandet av ett totalt mobilförbud – men hon lyfter samtidigt att rektorer kommer behöva tid till att informera vårdnadshavare och få med sig dem på tåget. 

– Jag tror att det kommer vara lättare i årskurs F-6, jämfört med årskurs 7-9. Vi vet att många ungdomar i dag sitter stilla för mycket och man använder sig av sociala interaktioner via mobilen – man umgås via skärm. Och man har den vanan från tidig ålder. Att släppa den vanan kan bli problematiskt även för vårdnadshavare och vi behöver deras stöd i det här också, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman. 

Lagen kan träda i kraft 1 juli 2026, enligt utredningen. 

Fler nyheter

Ledare: Vem vinner på att utmåla skolan som laglöst land?

Ledare ”Självklart ska skolan, som alla arbetsplatser, karaktäriseras av ett gott arbetsklimat där eventuella problem lyfts och åtgärdas. Men jag måste ändå få säga att jag inte känner igen mig i den bild som målas upp”, skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare.

Hämtar fler