Han satsar på fysisk aktivitet – för elever och personal

Elever i åk 1 har fysisk aktivitet i idrottshallen med Skol-IF:s ledare på Jättestensskolan, som satsar på fysisk aktivitet. Till höger rektor Kristoffer Wittlöv Stenman. Foto: Nicklas Elmrin
Reportage
För att förebygga ohälsa och stress och skapa goda möjligheter för lärande satsar Jättestensskolan i Göteborg på olika former av fysisk aktivitet för elever och personal.
Drivet hos skolans elever, en engagerad personal och en gemensam lucka i schemat har varit nyckeln till att den fysiska aktiviteten lever kvar och frodas.

Lenita Jällhage
lenita.jallhage@skolledaren.se
Publicerad: 2025-03-31 15:51
LÄS ÄVEN: Rektorns satsning på fritidshemmet ger resultat
LÄS ÄVEN: Här tar elevhälsan plats på schemat
LÄS ÄVEN: Rektorns snilleblixt – här är hjärnsmarta skolan i Halmstad
Det är en solig men krispigt kylig vinterdag. Jättestensskolans skolgård är fylld av elever i olika åldrar som spelar bollspel och leker lekar. Skolan ligger inbäddad mellan små villor och radhus på ena sidan och höga hyreshus på berget ovanför.
Skolbyggnaderna i F–9-skolan omsluter den övre skolgården där rektor Kristoffer Wittlöv Stenman står och väntar in vårt besök. Eleverna ropar igenkännande ”Hallå rektorn” eller ”Hej Kristoffer”.
– Det är fint, säger han med värme i rösten, och hälsar tillbaka. Jag vill gärna vara synlig på skolan och brukar vara ute på rasterna när jag har möjlighet.
Kristoffer Wittlöv Stenman beskriver Jättestensskolan som en ganska välmående ”genomsnittskola” med högt söktryck.
– Inflyttningen av barnfamiljer till området är stor. Det finns få skolor i närområdet och vår skola har gott rykte, säger han.
Kristoffer Wittlöv Stenman, rektor på Jättestensskolan, är ofta ute på skolgården. Till höger: Tom Bergqvist, lärare i fritidshem. Foto: Nicklas Elmrin
Projektet ska inte vara tillfälligt
Kristoffer Wittlöv Stenman blev biträdande rektor på Jättestensskolan januari 2022 och tog över som rektor hösten 2022 efter Lotta Lekander och Jonas Forsberg.
De var initiativtagarna till satsningarna på fysisk aktivitet i skolan med bland annat pulsträning.
– De var noga med att de fysiska aktiviteterna inte skulle vara ett tillfälligt projekt utan bestå över tid, säger han.
Satsningen på fysisk aktivitet har sedan starten 2018 skiftat i karaktär och omfattning på skolan. Det har hela tiden funnits aktiviteter men också utmaningar. Pandemi, platsbristen i skolans idrottshall och att elevens val togs bort ur timplanen för grundskolan hösten 2024 har gjort det svårare att få in fysiska aktiviteter på schemat.
– Skolan är full. Vi står inför en större ombyggnation, som ska bli klar om fyra till fem år, för att kunna ta emot fler elever. Då får vi även en ny idrottshall, säger Kristoffer Wittlöv Stenman.
Idrottsläraren Robert Möller bär in utrustning som eleverna kan låna. Det finns till exempel en hel vagn med låneskor. Foto: Nicklas Elmrin
Skol-IF betyder mycket
I lunchmatsalen möter vi idrottsläraren Robert Möller och fritidsledaren Filip Ekström tillsammans med eleverna Linus Wulff, Izabella Runberg och Maja Mossberg, som går i åttonde klass. Eleverna måste skynda i väg till lektion men bjuder in oss till idrottshallen under eftermiddagen då de ska leda lekar med elever från första klass. De är alla djupt engagerade i skolans idrottsförening som startades av några av skolans elever under pandemiåren, med stöd av anställda på skolan.
Skol-IF drivs av elever och har genom statligt lokalt aktivitetsstöd en egen ekonomi, men man samarbetar tätt ihop med skolans lärare i skolan och på fritids, och får stöd på olika sätt av skolan.
– Alla får vara med i Jättestensskolans Skol-IF och det kostar inget. Skol-IF har i dag fler än 250 elever som är med någon gång eller varje gång under terminen. Många av eleverna är inte aktiva i någon annan förening, säger Filip Ekström.
Föreningen är kanske det som betytt mest för den fysiska aktiviteten på skolan under senare år.
– Nuvarande ordförande Linus (Wulff, reds anm.) som går i åttan lägger ned massor av tid på föreningen. Ungdomsledarna erbjuder fysiska aktiviteter som alla kan delta i vilket även gynnar idrottsundervisningen i skolan, säger idrottsläraren Robert Möller.
Avgörande med kortare skoldag
Ett viktigt skäl till att så många kan vara med i aktiviteterna är att samtliga elever på skolan är schemalagda att sluta klockan 13.00 på torsdagar. Det möjliggör fysiska aktiviteter för eleverna men innebär också att skolans personal har tid för möten, planering och fortbildning eller kan delta i de fysiska aktiviteterna om de vill.
Ungdomsledarna i Skol-IF har med viss stöttning av pedagogerna från fritidshemmet tre pass mellan 13 och 17 på torsdagarna där de erbjuder lekar eller sporter utifrån ett tio-veckorsschema. Föreningen har också två fotbollslag med ett 50-tal deltagare som tränar på luncher och fritidstid.
Föreningens elever i årskurs 4 vill utöka och leda nya grupper för de allra yngsta barnen.
Köper in utrustning
Skol-IF anordnar också en rad tillfälliga aktiviteter som biljardturneringar och skol-joggen. Nyligen har man fått bygglov för en frisbeegolfbana mellan skolan och hyreshusen som alla i bostadsområdet kan ha glädje av.
För att utrustning inte ska vara ett skäl till att eleverna inte kan vara med har Skol-IF också köpt in utrustning med loggor på bollar, matchtröjor, shorts, handdukar och gymnastikskor som eleverna får låna.
– Merchen gör att vi syns så det finns nog ingen på skolan som inte vet att Skol-IF finns och det är väldigt populärt att låna kläder som vi sedan tvättar i hemkunskapen, säger fritidsledaren Filip Ekström.
Efter julledigheten återupptog skolan pulsträningen för alla elever, från förskoleklass till åk 6, som vill vara med.
– ”God morgon” är en sorts fortsättning på den pulsträning som vi tidigare erbjöd. Den är för fritidselever före skoltid mellan cirka 7.20 till 8.05 i idrottshallen och även lärarna är välkomna, berättar Kristoffer Wittlöv Stenman.
Biträdande rektorna Anna Wiking, som ansvarar för åk 4–9, och Sven-Per Olsson, som har hand om F–3 och fritids. Foto: Nicklas Elmrin
Ökar personalens välmående
De biträdande rektorerna Anna Wiking och Sven-Per Olsson är entusiastiska över att pulsträningen nu är på väg tillbaka på skolan med start på låg- och mellanstadiet.
Planen är att lärarna också ska delta för att öka personalens välmående.
– Vi får se om vi lyckas locka lärarna men jag tror att många vill. Det finns ett stort engagemang och driv i personalen att ta tag i saker. Jag var idrottslärare tidigare och kommer vara med. Pulspassen är ett fantastiskt tillfälle att bygga relationer med eleverna. Det blir andra möten och samtal än i klassrummen. Man tränar tillsammans för att få puls – utan bedömning, säger Sven-Per Olsson.
Grundskoleförvaltningen i Göteborg har nyligen uppmärksammat att Jättestensskolans mellanstadieelever har höjt sina resultat i matematik under de tre senaste åren. Hur mycket de fysiska aktiviteterna haft betydelse för undervisningen och de goda resultaten är svårt att bevisa. Det är många faktorer som påverkar på en skola.
Arbetar för tryggare stadieövergångar
Anna Wiking säger att de har en stabil lärarkår. Skolan arbetar med att skapa trygghet genom att ordna aktiviteter för de yngre och äldre eleverna tillsammans. Ledningen har också arbetat intensivt med att försöka hitta lösningar som gör stadieövergångarna bättre och tryggare för eleverna. Man ser att det blir för stor kontrast från relationen med en lärare på lågstadiet, till mellanstadiet med flera lärare. Lärarna och elever tappar värdefull tid vid övergångarna som kan vara svårt att reparera.
– Vi har därför valt att dra ned på antalet lärare som eleverna möter i framför allt ämnena inom matte/NO och svenska/SO, säger Anna Wiking.
Anna Engström, förstelärare i NO och matematiklärare i åk 7-9 och Filip Ekström, fritidsledare. Foto: Nicklas Elmrin
Anna Engström, förstelärare i NO och matematiklärare i åk 7–9, håller med om svårigheterna vid stadieövergångarna som även finns mellan åk 6 och 7. För att överbrygga auskulterar lärarna hos varandra i klasserna över stadiegränserna och hjälper till att rätta nationella prov för att se vad eleverna behöver och har svårt för. Hon beskriver att lärarna i matematiken, både på mellanstadiet och högstadiet, utgår från en ganska ”fyrkantig undervisning” och arbetar tajt tillsammans.
– Det skapar trygghet när eleverna känner igen sig i undervisningen och tydligt kan se målet. Vi lärare utgår från samma ”skelett” men har olika angreppssätt. Vi planerar sex veckor i taget med tydliga mål och genomgångar två gånger i veckan och två arbetspass. Vid genomgångar på stora skärmar kan eleverna spara ned våra anteckningar på sina Ipads, säger Anna Engström.
Skolan är en övningsskola och tar sedan hösten 2016 emot kandidater från lärarutbildningarna.
– Våra NO-kandidater har ofta med sig stor ämneskunskap och ny forskning. De är ofta en stor tillgång i klassrummen och gör att vi lärare får mycket tid för elever som kört fast, säger hon.
Izabella Runberg och Linus Wulff i åk 8 håller i aktiviteter för yngre elever.
De äldre leder de yngre
I idrottshallen står ungdomsledarna Linus Wulff, Izabella Runberg och Maya Matuszewska redo att starta ett lekpass med en liten grupp från första klass. Barnen har precis haft lektion och är nu taggade på att leka och hänger i ribbstolarna medan ledarna vecklar ut en jättestor fallskärm i regnbågens färger.
Linus Wulff har varit med i Skol-IF sedan fjärde klass och är nu föreningens ordförande. Skol-IF har betytt mycket för honom. När han började som ledare i femte klass lockades han av att det var roligt att leda och leka. Han vill fortsätta som ledare till dess han slutar på skolan.
– Om jag hinner kanske jag kommer tillbaka ibland och håller i pass även när jag har börjat på gymnasiet. Det är roligt att ta hand om barn och ha skoj. Barnen känner igen mig på skolgården och hejar ofta. Under åren i Skol-IF har jag lärt känna många lärare som gett mig stor tillit att ta hand om många saker, säger Linus Wulff.
Så byggde de upp satsningen på fysisk aktivitet
1. Baserades på forskning
De tidigare rektorerna Lotta Lekander och Jonas Forsberg var initiativtagarna till ”Aktiv skola” som de drog i gång 2018 efter att ha gått igenom forskning och gjort studiebesök på andra skolor som jobbade aktivt med fysisk aktivitet. För dem var det viktigt att satsningen på fysisk aktivitet inte skulle bli ett projekt som dog ut utan en långvarig satsning för såväl elever som personal.
2. Något för alla
Aktiv skola innehöll fysisk aktivitet för alla årskurser med bland annat ”röris” för lågstadiet och pulspass för mellanstadiet på lektionstid medan högstadiet hade pulspass för lärande på morgonen innan skolstart. De äldre eleverna hade pulsklockor och skulle träna på en pulsnivå som låg på 65–70 procent av sin maxpuls för att forskning visar att det är då hjärnan stimuleras som bäst. De tränade med exempelvis hopprep, vikter, spinningcyklar eller bara genom att springa eller gå. Utöver det fanns massor av aktiviteter på raster. Tanken var att alla skulle hitta något sätt att röra på sig för sitt eget välmående utan att behöva bli bedömda.
3. Inspiration av Anders Hansen
Mycket inspiration hämtades från specialistläkaren i psykiatri Anders Hansens bok ”Hjärnstark” för att ge eleverna förutsättningar för bättre mående och lärande.
Jättestensskolans förutsättningar
Index 100-skola
Jättestensskolan är en så kallad index 100-skola, vilket ur ett socioekonomiskt perspektiv innebär att skolans elever och föräldrar är ett genomsnitt av Göteborgs stads befolkning och skolan får ersättning och budget baserad utifrån det. Skolor med högre index, uppåt 200, ligger i mer strukturellt missgynnade områden och skolor under 100 ligger i rikare områden.
En rektor och två biträdande
Skolan har i dagsläget 610 elever och kan ta emot max 620 elever.
Skolan har en rektor, Kristoffer Wittlöv Stenman, och två biträdande rektorer – Anna Wiking och Sven-Per Olsson. Rektor har en mer strategisk roll med fokus på arbetsmiljö, rekrytering, budget och att stötta sina biträdande rektorer. De biträdande rektorerna har i första hand ansvar för elev- och personalärenden samt kontakter med föräldrar. Vid allvarligare problem går rektorn in.
70 i personalen
Totalt har Kristoffer Wittlöv Stenman ansvar för 70 personal. Det är främst lärare inom skola och fritidshem men även elev- och hälsovårdsteamet (EHT-teamet) med två skolsköterskor, två kuratorer, en skolpsykolog och två specialpedagoger. Han har inte ansvar för personal i kök, vaktmästare, lokalvård. De tillhör en central chef. Han har inte heller ansvar för modersmålslärarna som tillhör språkcentrum eller studie- och yrkesvägledare och studiehandledare som också tillhör en central kommunal enhet.
Kristoffer Wittlöv Stenman
Gör: Rektor på Jättestensskolan på Hisingen i Göteborg.
Bor: På Hisingen, Sveriges femte största ö (till ytan).
Familj: Fru och fem barn mellan 14 och 21 år.
Intressen: Musiklärare i grunden, lyssnar gärna på musik och spelar själv ibland. Fotboll är ett stort intresse. Har årskort till Häckens fotbollsmatcher och går på alla matcher med släkt och vänner.
Därför tycker jag om att vara rektor: Jag vill göra nytta och tycker om att samspela med människor. Låsa upp sådant som har låst sig.