Råden: Så får du lönen du förtjänar

Monika Elowson är biträdande förhandlingschef på Sveriges Skolledare – här ger hon sina bästa råd kring löneförhandling. Foto: Adobe Stock/Terri Lindholm
Lönesamtal 2024 års löneutveckling för skolledare blev 4,3 procent. Men lönefrågan är en ständigt pågående process och hur gör man egentligen för att förhandla sin lön till den nivå man förtjänar? Här kommer några råd från Monika Elowson, biträdande förhandlingschef/chefsförhandlare på Sveriges Skolledare.

Håkan Söderberg
hakan.soderberg@skolledaren.se
Publicerad: 2025-03-13 10:09
LÄS ÄVEN: Lönegapet: Så mycket mindre tjänar kvinnliga skolledare
LÄS ÄVEN: Här är skolledarnas krav inför avtalsrörelsen
LÄS ÄVEN: Här hittar du fler råd kring lönesamtalet
LÄS ÄVEN: Här är argumenten du kan använda i lönesamtalet
Än har inte märket, alltså vad parterna inom industri enats om för nivå i sitt löneavtal, förhandlats fram. Men i fjol landade skolledarnas löneökning på 4,3 procent – en ökning från föregående år.
– För andra året i rad efter pandemin ligger vi över det så kallade märket och det är glädjande, säger Monika Elowson.
Vad ska man då tänka på för att förhandla sin lön till den nivå man förtjänar?
Här följer Monika Elowsons råd till skolledare:
- Inför det årligen återkommande lönesamtalet, se till att du har koll på lönestatistiken. Vad har andra skolledare och motsvarande chefer? Här finns ett utmärkt verktyg i Saco lönesök.
- Gå igenom vad som hänt under året och vad du faktiskt har gjort. Ta gärna med ett förslag om vad du tycker att du borde ha. Om du inte når ända fram kan du jobba för en mållön. Exempelvis att du vill ha en viss lön inom tre år och försök få besked om vad du förväntas göra för att uppnå den.
- Inför ett nytt jobb: 95 procent av alla skolledare har avlöst övertid, alltså att man inte har rätt till kompensation för övertid. Därför gäller det ta höjd för det i löneförhandlingen. Det är arbetsgivaren som beslutar om avlöst övertid och då är det viktigt att kompensera för det. Kontakta Sveriges Skolledare för råd.
- 27 procent av biträdande rektorer har samma eller lägre lön som den högst betalda läraren. Det är viktigt att man har koll på hur hög den lönen är och se till att få ett rimligt ansvarsavstånd. Sveriges Skolledares krav är 25 procent.
- Skolchefer och högre chefer har ofta färre medarbetare men ofta mer ansvar för budget och tunnare anställningstrygghet. Då får man tänka på saker som förstärkt tjänstepension, förlängd uppsägningstid och ansvarsavstånd.
Tema: Läs alla delar i Tema Lön
Skolledare i riket får högre medellön och högre löneutveckling jämfört med tidigare år. Läs alla delar i Tema Lön från Skolledaren nr 1 2025:
Här är kommunen med bäst löneutveckling för skolledare – se listan
Så många skolledare arbetar övertid – varje vecka
Länet där rektorerna fick sämst löneutveckling 2024