Hoppa till huvudinnehåll

Rektorn: Så hanterade jag de informella ledarna

Informella ledare. Foto: Adobe stock/Getty Images

Rektor Maria ser det positiva med att medarbetare tar på sig informella ledarroller – även om hon ser en risk för otydlighet. Foto: Adobe stock/Getty images

Ledarskap På den fristående skolan fanns två informella ledare i personalen när Maria började som rektor. Det har varit en balansakt emellanåt att hantera ledarskapet men hon ser också fördelar med att bli avlastad i sitt arbete som ledare.

Publicerad: 2025-03-24 15:08

Berättat för: Lenita Jällhage

LÄS ÄVEN: Läs expertens svar på rektor Marias dilemma här.

”När jag började arbeta som rektor på friskolan hade det varit svajigt i ledningen på grund av ett par rektorsbyten under kort tid. Det var mitt under covid-pandemin. Det hade varit rektorslöst under en period på skolan och en förstelärare hade gått in och täckt upp. På förskolan var en förskollärare sedan länge starkt drivande i verksamheten och van att fattat många egna beslut. 

Till en början hade jag svårt att komma in i personalgrupperna både på förskolan och i skolan. Många i personalen hade arbetat där länge och vissa saker satt i väggarna för så hade de alltid gjort.

Det var uppenbart att det fanns informella ledare både på förskolan och i skolan.”

”Sagt att det är mitt beslut”

”Jag hade varit rektor på en renodlad förskola tidigare men hade även lång erfarenhet som förskollärare. Däremot hade jag inte varit rektor på en skola innan. I början fick jag nästan knacka mig in på förskolan för att få presentera mig som den nya rektorn. Med tiden har det lagt sig och personalen visar uppskattning över att jag kan förskoleverksamhet. Personalen går ofta till förskolläraren kring vardagliga beslut men nu mera leder och planerar vi tillsammans och har en bra relation. Jag är alltid med på personalmötena och försöker vara i verksamheten så ofta jag kan.

Vi har varit oeniga i några frågor men då har jag sagt att det är mitt beslut och förskolläraren har köpt det.”

”Gett mig förtroendekapital”

”Skolans styrelse är sedan tidigare medveten om de informella ledarna. Tidigare rektorer har haft större svårigheter, i synnerhet på förskolan, att leda verksamheten. Men min yrkesbakgrund har gett mig ett förtroendekapital hos personalen.

I dag ser jag de informella ledarna som en avlastning även om jag kan bli orolig för att förskolläraren tar på sig för mycket personalansvar. Hon lägger scheman, har koll på personalen och logistiken. Om personal någon gång varit missnöjd med ett beslut har det hänt att de har gått till mig och frågat: 'Det här har hon sagt men det är väl ändå ditt beslut?' Och vid exempelvis semesterplanering har förskolläraren hänvisat till mig ifall någon inte fått den semester den vill ha. Jag har frågat förskolläraren om hon vill bli rektor på förskolan, men det vill hon inte.”

”Riskerar att bli otydliga roller”

”Försteläraren på skolan har behov av att ha koll på allt. Hon är driven och duktig men kan fastna i 'så här har vi alltid gjort'. Ibland säger jag ok, men ibland vill jag göra på ett annat sätt och då diskuterar vi. Försteläraren har ett stort förtroendekapital hos personalen. Hon tar mycket ansvar kring exempelvis det systematiska kvalitetsarbetet och studiedagar. Vi har en stående tid varje vecka där vi går igenom stort som smått. Hon fungerar lite som en biträdande rektor men vill inte ha den formella titeln.

Det jag generellt ser som nackdelar med de informella ledarna är att våra ledarroller riskerar att bli otydliga i verksamheten. Att vi hamnar i 'så här har vi alltid gjort' om jag vill förändra något. Och att jag inte alltid får förstahandsinformationen från personalen utan att den går via de informella ledarna. Vissa obekväma beslut stjälps också över på mig.”

”Lösningsfokuserad person”

”Fördelen är att jag har bra personer att samverka med som avlastar mig i arbetet. Vi är professionella och umgås inte privat så jag upplever inte att övrig personal känner oro över att kollegorna favoriseras.

Jag ser mig som en lösningsfokuserad person som hellre tar en dialog än en konfrontation men jag är definitivt inte konflikträdd. Men det skulle nog vara svårt att få verksamheten att fungera om jag var en ledare som pekade med hela handen.”

Rektor Maria heter egentligen något annat.

Läs fler dilemman:

Rektor Nina: ”Mina elever utnyttjas av kriminella”

Rektorn: ”Jag riskerar att förlora duktiga medarbetare”

”Medarbetarnas relation blev öppen konflikt på skolan”

Fler nyheter

Hämtar fler