Hoppa till huvudinnehåll

Barnbristen drabbar förskolor och skolor landet över

Foto: Linnea Tammerås

Så här har det sjunkande barnafödandet och förändrade demografin påverkar kommuner runt om i Sverige. Foto: Linnea Tammerås

Teman Befolkningsminskning på grund av lägre barnafödande och minskad invandring tenderar att bli det nya normala. En utveckling som i hög grad redan drabbat förskolor och skolor. Det visar de här nedslagen runtom i Sverige.

Publicerad: 2025-03-11 12:03

Sammanställning: Håkan Söderberg

Tema: Arbetsmarknad

Förskolor och skolor står inför stora utmaningar när barngrupperna minskar. Det kan påverka både arbetsmarknaden och skolledarens uppdrag under omställningen.

Läs alla delar i Tema: Arbetsmarknad ur Skolledaren nr 2 2025. 

Svår ekvation när barngrupperna minskar

Så kan du få stöd när arbetsmarknaden förändras

Fem tips: Här är expertens råd kring Linkedin

Så märks barnbristen runt om i Sverige

Special: Fortbildning – investera i din kompetens

Här samlas skolledare för fortbildning

Sundsvall

I Sundsvall ska åtta förskolor stängas inför höstterminen 2025. Den dystra utvecklingen riskerar att fortsätta.

– Det är viktigt att försöka behålla personal­tätheten, den är för låg redan nu. Men den kommunala ekonomin är en utmaning och det går inte att utesluta varsel, säger Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande till Skolledaren.

Han pekar på att en fortsatt dialog mellan berörda parter pågår.

Östersund

I Östersund har kommunen i år 1 300 färre barn jämfört med 2020. Tio förskolor har redan stängts. Rosi Hoffer (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande varnar i Östersunds-Posten för att det snart är skolornas tur och ger en uppmaning till rektorerna:

– Att dialog är viktigt och jag vill vara lyhörd. Situationen innebär stora förändringar för oss alla. Vi sitter i samma båt, säger hon.

Linköping

I Linköping har tre skolor och elva förskolor lagts ned under 2023 och 2024. Hittills har all personal med tillsvidareanställning erbjudits nya jobb i andra kommuner.

Hylte

I Hylte kommun har man lagt ner en skola och ett antal förskolor. Nu krävs nya besparingar på sex miljoner kronor. Det råder stor risk för uppsägning av personal under senare delen av 2025.

– Vi kommer att ha fortsatt dialog med de fackliga organisationerna och, med grund i det samarbete som redan finns, har jag goda förhoppningar om att vi hanterar arbetsbristen på ett tryggt sätt tillsammans, säger tf förvaltningschef för barn- och ungdomsförvaltningen Patrik Engström till hylte.se.

Malmö

Malmös grundskoleelever blir 3 000 färre under de kommande tio åren. Det betyder att ungefär sex hela Malmöskolor måste stänga, enligt Sydsvenskan. Den första stängs redan nästa år.

Kiruna

I Kiruna sjunker elevunderlaget samtidigt som behovet av arbetskraft ökar. Kommunen står inför stora utmaningar i skola och förskola och samlar i vår till flera breda medborgardialoger. Här hoppas kommunen möta vårdnadshavare, föräldrar, personal och allmänhet för att prata om gemensamma lösningar.

Stockholm

I Stockholm minskar antalet elever i stadens grundskolor kraftigt. Om åtta år är de 7 500 färre jämfört med i dag.

– Vi kommer arbeta hårt för att inga skolor ska läggas ner, säger skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) till DN.

Däremot har förvaltningen senarelagt flera planerade nya skolor och tillbyggnads­projekt. Och sagt nej till många frågor om ny­etableringar av skolor.

Motala

I Motala hotas två skolor och tio förskolor av nedläggning.

– Det dröjer ett par år men vi vill gå ut redan nu. Personal, vårdnadshavare och elever måste få tid att ställa om. Om tio år har vi 1 000 färre elever i Motala och då kan vi inte ha lika många förskolor eller skolor, säger Lotta Lexén (M), ordförande för bildningsnämnden i Motala.

Fler nyheter

Hämtar fler