Hoppa till huvudinnehåll

Fyra forskarröster om tillitsbaserat ledarskap i skolan

Louise Bringselius, Magnus Erlandsson, Emma Dahl och Sven Siverbo – fyra forskarröster om tilitsbaserat ledarskap

Louise Bringselius, Magnus Erlandsson, Emma Dahl och Sven Siverbo – fyra forskarröster om tilitsbaserat ledarskap

Ledarskap Vad säger forskningen om tillitsbaserat ledarskap? Här är fyra olika forskares bild.

Anna Wahlgren

redaktionen@skolledaren.se

Publicerad: 2025-03-19 14:45

LÄS ÄVEN: Så leder rektor Torbjörn med tillit: ”Handlar om att lyssna”

LÄS ÄVEN: Tre exempel på tillitsbaserat ledarskap i praktiken

Louise Bringselius

Gör: Forskar på Handelshögskolan i Stockholm om tillitsbaserad styrning och ledning. Var forskningsledare i Tillitsdelegationen (läs mer i faktaruta). Har skrivit boken ”Tillitsbaserat ledarskap – från pinnräknande till samskapande”. 

FÖR: Ser tillit som en avgörande framgångsfaktor, och lyfter betydelsen av mogna och modiga ledare som vågar leda med tillit. Vill slå hål på myten att det finns ett motsatsförhållande mellan kontroll och tillit, eller att tillitsbaserat ledarskap skulle vara flummigt. Lyfter tillitsbaserad styrning som en av de viktigaste faktorerna för att skolan ska klara framtidens stora utmaningar. Poängterar hur avgörande det är att både ledarskap och styrning präglas av tillit till professionerna.

Magnus Erlandsson

Gör: Doktor i statsvetenskap och universitetslektor i ledarskap vid institutionen för Skol­utveckling och ledarskap vid Malmö högskola. Forskar om den svenska skolans styrning, organisation och ledarskap.

FÖR: Lyfter fram forskning som visar att skolledarens tillit till sin personals kompetens stärker lärares självkänsla samtidigt som det gynnar det kollegiala lärandet. Idén om tillit bör vara utgångspunkten i arbetet, och skolledare och rektorer bör värna om lärarnas professionalism och tillåta pedagogisk mångfald.

Emma Dahl

Gör: Är rektor och utbildningsledare på rektorsutbildningen vid Karlstads universitet.

FÖR: För att klara de utmaningar som skolan står inför krävs mod och kreativitet, och då behövs medarbetare som vågar pröva och testa nytt. Tillit får medarbetare att sträva efter dialog, lärande och förståelse, att jobba tillsammans mot gemensamma mål. Dessutom bidrar det till en positiv arbetsmiljö med ökad trivsel och minskad stress.

Sven Siverbo

Gör: Professor i redovisning och styrning vid Karlstads universitet. Har forskat på tillitsbaserad ledning och styrning inom offentliga organisationer.

SKEPTISK: Menar att tillit har spridit sig som ett ”magiskt koncept” i kommuner och regioner, vilket har skapat tryck på förändring av ledning och styrning utan att klargöra hur det ska gå till. Att ge större handlingsutrymme till medarbetare är inte bara av godo, utan kan också skapa arbetsmiljörelaterade problem och utmaningar för både chefer och medarbetare.

4 vägledande principer enligt Tillits­delegationen

Tillitsdelegationen tillsattes 2016 med uppdrag att utveckla tillitsbaserad styrning i offentlig sektor.

Tillit: Sträva efter att som utgångspunkt välja att lita på dem du sam­­­arbetar med och ha positiva för­väntningar.

Handlings­utrymme: Delegera befogenheter och mandat, välkomna medbestämmande.

Kunskap: Premiera kunskapsutveckling, ständigt lärande och en praktik baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Öppenhet: Sträva efter öppenhet genom att dela information, välkomna oliktänkande och respektera kritik.

 

Fler nyheter

Hämtar fler