Rektorer: Så hanterar vi svåra samtal

Skolledarna Cecilia Krantz, Christina Frising och Anna W Jörgensen om hur de hanterar svåra samtal med medarbetare. Foto: Privat
Ledarskap Det ofta svåra, korrigerande samtalet med en medarbetare kan vara tufft för chefer. Så här hanterar tre skolledare inom olika typer av verksamhet samtalen.
Martin Röshammar
redaktionen@skolledaren.se
Publicerad: 2025-03-18 10:13
”Ludda inte in budskapet”
Cecilia Krantz, rektor på Ekebyskolan, Sala:
”Att ha sådana samtal som man uppfattar som svåra, kan upplevas som obehagliga för många chefer (rektorer).
Men jag tänker, att om man ser på det ur en annan synvinkel, alltså inte bara som att man kritiserar och korrigerar, utan faktiskt hjälper, så känns det ofta bättre. När man går in i ett sådant samtal bör man först tänka; ”hur skulle jag vilja bli bemött?” Då hamnar man oftast mer rätt. För allra oftast vill man att någon ska ändra ett beteende (som andra uppfattar stötande, felaktigt etc), man vill hjälpa, inte stjälpa.
Det är också mycket viktigt att inte ”ludda in” sitt budskap, utan vara rak och ärlig. Det betyder inte burdus. När man pratat (och lyssnat) klart, bör man summera och kontrollera att båda parter hört och uppfattat det man pratat om på samma sätt.
Avslutningsvis är det mycket viktigt att följa upp det samtal man haft, för att säkerställa att problemet upphört och för att veta hur personen nu, ett tag efter, känner.”
”Ta hjälp av stödet runtomkring”
Christina Frising, rektor för Blåkulla och Sjökulla förskolor, Laholm
”Så klart behöver man vara förberedd inför samtalet. Vad är mitt syfte, vad vill jag få fram? Vad tänker jag att det ska leda till? Behöver jag ha med mig något underlag, kartläggning eller dokumentation kring ärendet? Oftast finns samtalsunderlag inför detta på organisationsnivå.
Jag tycker också det är viktigt att ta hjälp av det stöd som finns runt oss, till exempel HR-personal. Kan de vara med vid samtalet så finns det fler öron som kan tolka in vad som sägs men också hjälpa till med dokumentation och vara samtalspartner kring vad man går vidare med efter samtalet. De är också ofta pålästa och kunniga kring lagstiftning i detta.
Självklart behöver man ha gett medarbetaren goda förutsättningar inför samtalet. Vad kommer de att vara med om? Vill de ha med något stöd i samtalet, till exempel ett fackligt ombud om de är anslutna?”
”Var väl förberedd och trygg”
Anna W Jörgensen, biträdande rektor på Norrevångsskolan F–6, Eslöv
”Samtal av den här digniteten är inget som sker ofta, men då det händer är det ett måste. Naturligtvis kostade det mer energi de första gångerna men med ökad erfarenhet så ökade tryggheten för mig som ledare.
Mina bästa råd är att vara väl förberedd och trygg i syftet med samtalet. Det är viktigt att du har fakta, där egna iakttagelser väger tungt, har ett ”körschema” med inbyggd flexibilitet och har tänkt igenom olika scenarion och hur du ska agera när det blir aktuellt.”