Hoppa till huvudinnehåll

Skolverkets besked om ersättningsproven – efter haveriet

Skolverkets Anna Westerholm uppger att de tittar på flera olika alternativ för att kunna hjälpa skolor att genomföra vårens prov. Foto: Adobe Stock/Fredrik Öhlander

Digitala nationella prov Skolverket kan alltjämt inte ge något definitivt svar på vad som orsakade haveriet med de digitala nationella proven – vilket fick myndigheten att ställa in vårens alla prov i Skolverkets provplattform.
Samtidigt tittar man på ett antal alternativ för att stötta skolor att genomföra proven.

TT

Publicerad: 2025-03-11 16:52

Text: TT, Emelie Henricson

LÄS ÄVEN: Här är fackens krav efter haveriet kring digitala prov

LÄS ÄVEN: Skolverket stänger provplattformen – så reagerar rektorer

LÄS ÄVEN: Beskedet: Skolverket stänger provplattformen – efter fler fel

LÄS ÄVEN: Rektorernas irritation över stoppade DNP: ”Pinsamt”

Skolverkets beslut att ställa in samtliga digitala nationella prov under våren har mötts av skarp kritik från rektorer och lärare. 

På tisdagseftermiddagen lämnade fackförbunden Sveriges Skolledare och Sveriges Lärare in en skrivelse till regeringen med krav på kompensation för det merarbete som nu uppstår kring att genomföra proven. De ska skrivas antingen genom ersättningsprov på papper eller i skolornas egna plattformar.  

En fråga som lyfts av rektorer är hur distributionen av proven ska fungera. Philip Landström, biträdande rektor på Soltorgsgymnasiet i Borlänge, säger till Skolledaren.se att han vill se att Skolverket skickar ut pappersprov. 

– Jag önskar att Skolverket förstår att de måste justera reglerna kring uppkopiering av ersättningsproven, eller skicka ut pappersprov. Det är INTE rimligt att vi ska kopiera 180 prov samma morgon som proven ska genomföras, säger Philip Landström.

Alternativen som undersöks

Under tisdagen hölls ett möte där skolminister Lotta Edholm (L) hade kallat till sig bland andra Skolverkets generaldirektör Joakim Malmström och avdelningschef Anna Westerholm. Det handlade framförallt om hur Skolverket ska stötta skolor att genomföra proven, uppger Anna Westerholm för TT. 

Till Ekot säger hon att de undersöker upptryckning och distribution av proven, och möjligheten att skicka ut hela klassuppsättningar av en del av proven. 

– Det ser ljust ut för de proven som går längre fram i vår. Men för proven som går 18 och 20 mars hinns inte det med, säger hon. 

De tittar också på att senarelägga vissa prov. En annan alternativ väg är att ge skolor tillåtelse att öppna provförsändelserna tidigare – något som kan öka risken för fusk, rapporterar Ekot. 

– Här måste vi väga det mot den börda som läggs på skolorna om de ska behöva kopiera upp väldigt stora klassuppsättningar, säger Anna Westerholm.

”Lösningen på spåren” 

Skolverket har sedan 2017 arbetat med att digitalisera de nationella proven i en rikstäckande provplattform. Arbetet har hittills kostat nära 700 miljoner kronor.

Det var i fredags som myndigheten tog beslutet att ställa in de digitala nationella proven i vår sedan allvarliga fel upptäckts. Först var det stavnings- och grammatikkontrollen som inte höll måttet och sedan stod det klart att i några fall hade namnuppgifter på elever varit tillgängliga för andra lärare än de som ska ha tillgång till dem.

Den sistnämnda incidenten är anmäld till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

– Vi är lösningen på spåren, det är det enda jag vet. Men något definitivt svar på den frågan har jag inte fått, och det hoppas jag klarnar de närmaste dagarna, säger avdelningschef Anna Westerholm.

Anna Westerholm understryker att det när det handlar personuppgiftsläckan endast rör sig om fyra skolor, som samtliga hörde av sig. Fler berörda fall har man inte hittat.

– Och det handlar bara om uppgifter som fanns tillgängliga för de som var inloggade i provplattformen. Det handlade inte om att vem som helst kunde gå in och titta på uppgifter, säger Anna Westerholm. 

Fler nyheter

Ann-Charlotte Gavelin Rydman. Foto: Johannes Äng/Ola Westerberg

Ledare: Vem vinner på att utmåla skolan som laglöst land?

Ledare ”Självklart ska skolan, som alla arbetsplatser, karaktäriseras av ett gott arbetsklimat där eventuella problem lyfts och åtgärdas. Men jag måste ändå få säga att jag inte känner igen mig i den bild som målas upp”, skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare.

Hämtar fler