Hoppa till huvudinnehåll

Så kan du ta hjälp av arbetsplatsens informella ledare

Mattias Lundberg, foto: Getty Images/Privat

Mattias Lundberg är leg. psykolog och docent i psykologi vid Umeå universitet. Här ger han råd kring hur de informella ledarna på arbetsplatsen kan bli en resurs. Foto: Getty/Privat

Ledarskap Mattias Lundberg, leg. psykolog, säger att nästan varje arbetsplats har informella ledare. Det kan bli problem om de aktivt motarbetar ledningens synsätt. Men de kan också vara en bra resurs.

Lenita Jällhage. Foto: Filippa Ljung

Lenita Jällhage

lenita.jallhage@skolledaren.se

Publicerad: 2025-03-24 15:10

LÄS ÄVEN: Rektorn: Så hanterade jag de informella ledarna

– Om ledaren agerar på ett transparent och tydligt sätt, och inte manipulativt, kan de informella ledarna hjälpa till att förankra idéer hos personalen. I det här fallet tycker jag att rektorn Maria hanterar situationen väldigt väl, säger Mattias Lundberg.

Han tycker det är bra att rektor Maria frågar de informella ledarna om de vill ta ett mer formellt ledningsansvar. Det synliggör den något outtalade roll de har gentemot varandra.

Prata om arbetsfördelningen

Mattias Lundberg rekommenderar Maria att prata mer om hur deras arbetsfördelning ser ut och därefter formalisera och skriva ned den. Det synliggör förväntningarna, och tydliggör rollerna för kollegorna. Om någon av dem slutar eller det uppstår konflikter dem emellan så kan de luta sig mot detta. Det kan också skapa en kultur där de anställda vet att de kan vända sig till vem som helst av dem.

– Om man formellt beslutar att förskolläraren är ansvarig för schemaläggningen så kan det ingå att hon tar smällen om någon blir missnöjd. Men man kan också bestämma att rektorn alltid är den som tar det slutgiltiga beslutet och är ”the bad guy”, om det skulle behövas, säger Mattias Lundberg.

Fler nyheter

Hämtar fler