Hoppa till huvudinnehåll

Tre exempel: Tillitsfullt ledarskap i praktiken

Torbjörn Hanö är rektor på Polhemskolan i Lund. Här med biträdande rektorerna Elisabeth Thörnqvist och Åsa Narin. Foto: Christian Örnberg

Ledarskap Rektor Torbjörn Hanös tillitsfulla ledarskap ger effekt – på Polhemskolan i Lund är personalomsättningen låg och arbetet byggs underifrån.
Här är tre exempel på tillitsfullt ledarskap ur hans eget yrkesliv.

Anna Wahlgren

redaktionen@skolledaren.se

Publicerad: 2025-03-19 14:45

LÄS ÄVEN: Så leder Torbjörn med tillit: ”Handlar om att lyssna”

LÄS ÄVEN: Fyra forskarröster om tillitsbaserat ledarskap

1. 85 000 elever dansade för livet

”Det var vår skola som startade 'Dansa för livet', som ett sätt att bryta stigmat kring psykisk ohälsa och minska antalet självmord bland unga. Projektet har blivit jätteuppmärksammat och växt sig större och större. Förra året var det drygt 85 000 elever runt om i Sverige som dansade med oss. 

Allt började med att en lärare kom till mig och sa: 'Du, jag har funderat. Det går inte så bra när vi jobbar med psykisk hälsa. Men i går när jag cyklade hem fick jag en idé. Torbjörn, kan vi dansa på World Suicide Prevention Day?' 'Självklart', sa jag. 

Det var alltså en idé som kom underifrån, och jag behövde bara säga: 'Kör.' Om den här idén hade lanserats ovanifrån hade det aldrig blivit lika stort.”

2. Kemilärarna samarbetar

”Vi förankrar arbetet underifrån, allt är professionsstyrt. Jag brukar ta kemilärarna som exempel. Jag har tillit till att de vet bäst hur arbetet ska läggas upp, och därför har de bildat ett eget arbetslag. De samarbetar kring hur de ska lägga upp lektioner och laborationer, och hur de ska mäta elevernas kunskaper. Tack vare att de har fått fritt spelrum har de kunnat utveckla undervisningen.” 

3. Byggt underifrån

”Vi har lagt upp våra processer utifrån det tillitsbaserade sättet att jobba. Medarbetarsamtal, utvecklingssamtal och systematiskt kvalitetsarbete – allt är organiserat så att vi fångar upp idéer underifrån. 

Varje medarbetarsamtal inleds med frågan: 'Vad ska vi prata om i dag för att det ska vara till nytta för dig och dina elever?'

Jag är kritisk till hr-avdelningar som kommer släpandes med fortbildningsplaner med 28 frågor – det hinner man ju inte på 45 minuter. Med ett sådant upplägg kommer man aldrig fram till det viktiga. Det är en typisk manual som kommer uppifrån, så den struntar vi i.

I stället försöker vi fokusera på det relevanta, och det gör att vi får en annan relation till våra medarbetare. Om en medarbetare känner sig viktig, så blir det dialog, och dialog leder i sin tur till goda relationer.”

Fler nyheter

Hämtar fler