Hoppa till huvudinnehåll

Deras modell ska ge eleverna chans till jobb

Biträdande rektor Johan Karlsson har avsatt en timme i vecka för administrationen kring SAO-jobben som erbjuds S:t Olofskolans elever. Foto: Privat/Adobe Stock

Aktuellt 120 kronor timmen och två timmars arbete i veckan. Det är från och med denna vecka verkligheten för drygt 40 elever i årskurs 8 på S:t Olofskolan i Sundsvall.
– Vi tror på det här kommer att gynna våra elever, säger biträdande rektor Johan Karlsson.

Håkan Söderberg. Foto: Filippa Ljung

Håkan Söderberg

hakan.soderberg@skolledaren.se

Publicerad: 2025-04-04 10:09

LÄS ÄVEN: Här möts skolan och arbetslivet i hyllat projekt

LÄS ÄVEN: Här låter rektorn elever intervjua nya lärare

LÄS ÄVEN: Så vände rektor Marco den utsatta skolan

Modellen kallas Studiemotiverande arbetslivsorientering, SAO-jobb. Syftet är att jämna ut startlinjen, att ge fler chansen att förstå och bli en del av det professionella arbetslivet. Den riktar sig till hela klasser på utvalda skolor i utanförskapsområden. Först ut är S:t Olofsskolan i Sundsvall och Väsbyskolan i Upplands Väsby. 

Under terminen har eleverna fått lära sig skriva cv, söka jobb och göra arbetsplatsbesök. Eleverna och vårdnadshavarna har sedan fått skriva på ett avtal med skolledningen. Arbetstiden är två timmar i veckan och lönen 120 kronor i timmen. Man jobbar hela terminen, utom loven. Det kan hända att vissa arbetsgivare erbjuder jobb på lov och sommarjobb.

– Det är bra i så fall, det är ju en tanke att SAO-jobben ska ge en brygga in till arbetslivet, säger han.

Krav på att sköta skolarbete

120 kronor timmen är bra betalt för en 14–15-åring, men i avtalet med vårdnadshavarna finns också krav på att eleverna ska sköta skolarbetet.

– Absolut, gör man inte det, så kan vi pausa jobbet.

Alla i klass åtta har erbjudits den här möjligen och de allra flesta har tackat ja. Johan Karlsson har avsatt en dag i veckan för att sköta administrationen kring SAO-jobben.

– Vi tror på det här, det är viktigt för oss, det här ska betyda något på riktigt. Då behöver vi hålla kontakt med arbetsgivare, vårdnadshavare och elever. Därför har jag avsatt en dag i veckan för det.

Vill kunna erbjuda modellen i hela Sverige

Intresset från arbetsgivare har varit mycket stort. Här finns Sundsvalls kommun men också bland andra Apoteket, vanlig dagligvaruhandel, flera hotell, golvläggningsföretag, cykelreparatörer, äldreomsorgen, räddningstjänsten med flera.

– Ju mer känt det blir, desto fler hör av sig, säger Johan Karlsson.

Bakgrunden till SAO är ett initiativ från Nästa Generation Sverige. Tillsammans med rektorerna i Sundsvall och Väsby, arbetsgivare och samhällsaktörer skrev de ett gemensamt debattinlägg i DN. Bland undertecknarna finns bland andra polismästaren Carin Götblad som gjort sig känd för att i många år pekat på att åtgärder måste sättas in i tid och att jobb på det här sättet ger möjligheter för många. Nu drar satsningen i gång på S:t Olofsskolan och Väsbyskolan i Upplands Väsby. Det långsiktiga målet är att utvärdera och utveckla modellen för att kunna erbjuda den i samtliga utsatta områden i Sverige.

”Det krävs en by”

S:t Olofskolan har sedan tidigare haft ett omfattande samarbete med externa aktörer.

– Jag och rektor Öyvind Eriksen började här för fyra år sedan. Vi har hela tiden drivits av uttrycket ”Det krävs en by för att uppfostra en unge”. Därför drar vi oss inte för samarbete med andra så länge det gynnar våra elever, säger Johan Karlsson.

På torsdag, den 3 april, är det första dagen för SAO-jobben i Sundsvall och Upplands Väsby. Om allt går väl kommer modellen att spridas över Sverige.

Fler nyheter

Hämtar fler