Förvaltningschefen: ”Personalens mående är en grundbult”

Nima Poushin är förvaltningsdirektör på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Örebro. Foto: Malin Friback/Örebro kommun/Johannes Äng
Hot och våld
Campus Risbergska hålls fortsatt stängd efter förra veckans masskjutning, där tio personer dödades. På gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Örebro pågår ett stort arbete med att se till att chefer och personal ges rätt stöd.
– Den avgörande frågan kommer att vara hur det är med personalen och med cheferna, säger Nima Poushin, förvaltningsdirektör.

Emelie Henricson
emelie.henricson@skolledaren.se
Publicerad: 2025-02-13 09:40
LÄS ÄVEN: Skolchefen: Så ser stödet till Örebros skolledare ut
LÄS ÄVEN: Rektorn om dagarna efter dådet: ”Befann oss i stormens öga”
LÄS ÄVEN: Skolledaren: "Sorg och förtvivlan”
Drygt en vecka har gått sedan dådet på Campus Risbergska i Örebro. Tio människor dödades av den 35-årige gärningsmannen som tog sitt eget liv.
Campus Risbergska är centrum för kommunal vuxenutbildning och har över 2600 elever och 200 anställda. Skolan är i dagsläget fortfarande avspärrad, och hålls stängd.
Inget beslut är taget om när verksamheten kan återgå, och i vilken form, berättar Nima Poushin, förvaltningsdirektör på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.
Hans och kollegorna på förvaltningens fokus är just nu krisstöd och stöd till elever och personal.
– Fokus nu är framför allt på att fånga upp personalen och det inkluderar såklart cheferna, säger Nima Poushin.
Stöd via regionhälsan
Han fattade beslut att ta de sju rektorerna och enhetschefen på Campus Risbergska ur tjänst under måndag, tisdag och onsdag denna vecka.
– Cheferna kämpade under förra veckan på med att ändå försöka ta hand om sin personal, men jag kunde konstatera i fredags att det inte var rimligt, säger Nima Poushin.
– De flesta av cheferna var väl ärligt talat lättade, även om de inte hade kommit på tanken själva att de skulle behöva ett litet andrum efter det här.
Rektorerna och de andra cheferna fick stöd via Örebros regionhälsa i ett första skede. Under den här veckan kallas de in för individuella samtal och för att få bearbeta händelsen med närmsta chef och kollegor.
Även personalen på Campus Risbergska har fått stöd via regionhälsan, och nu på förvaltningen i mindre grupper.
Erfarenheter från Malmö stad
Samtidigt arbetar man med krisstödet till eleverna på Campus Risbergska, och i nästa steg stöd till pedagoger som ska möta eleverna som var med om händelserna (läs mer om stödet till Campus Risbergskas elever i faktaruta).
– Vi har, via regionhälsan, kontakt med expertis inom katastrofmedicin inom regionen och så tar vi del av erfarenheter från Malmö stad, som har en del värdefulla erfarenheter, berättar Nima Poushin.
Den tredje frågan som förvaltningen koncentrerar sig på nu är frågan om att öppna Campus Risbergska igen. Nima Poushin konstaterar att det inte handlar om lokalerna i första hand, utan om med vilket stöd och i vilken form utbildningen ska kunna bedrivas.
– Erfarenheterna från pandemin är att vuxenutbildningen är ganska mångfacetterad och att stödbehoven bland eleverna är väldigt varierade. Man har högpresterande elever i ena änden som läser enstaka gymnasiekurser, och så har man kanske sfi spår 1 i andra änden, där vi verkligen måste ha lärarledd undervisning i klassrummet, säger Nima Poushin.
PDV-utbildning nyligen
Till sist är det rektorernas och personalens mående som kommer att vara avgörande när Campus Risbergska öppnar igen.
– Det är en grundbult. Det spelar ingen roll hur mycket lokaler, datorer och bra idéer vi har om inte människor mår tillräckligt bra för att kunna jobba, säger Nima Poushin.
I en intervju med Skolledaren i förra veckan lyfte grundskoleförvaltningens direktör Katarina Arkehag fram de PDV-utbildningar som genomförts i kommunen.
Samma utbildningar har gjorts för gymmnasie- och vuxenutbildningen under de senaste åren. Den senaste under 2024.
– Det är för tidigt att utvärdera själva händelsen, men det vi har fått till oss hittills är att man har försökt att följa den utbildning man har fått. Man får konstatera att det är bättre att vi har utbildat än om vi inte hade gjort det, säger Nima Poushin.
Uppföljning med gymnasierektorer
Tre av Örebros fyra kommunala gymnasieskolor inrymdes i förebyggande syfte, på polisens inrådan.
Sedan masskjutningen har man återkommande uppföljning med kommunens gymnasierektorer för att stämma av situationen. I det första skedet noterades en ökad frånvaro, som dock hade stabiliserats mot slutet av förra veckan.
Nu görs bedömningen att de elevhälsoresurser som finns på plats räcker, även om det finns en oro bland elever.
– Rektorerna och pedagogerna är mer närvarande och försöker aktivt att finnas mer tillgängliga för eleverna för att försöka fånga upp och finnas som stöd ur ett mer medmänskligt perspektiv, säger Nima Poushin.
Löpande avstämning med fackförbund
Han säger vidare att förvaltningen löpande stämmer av med fackförbunden, däribland Sveriges Skolledare, för att informera och fånga upp frågor.
– Det har varit en väldigt god dialog, tycker jag, säger Nima Poushin.
Campus Risbergska är det värsta skoldådet i svensk historia, och påverkar många. Nima Poushin är tacksam över det arbete som bedrivs av kollegor runt om i Örebro.
– Det är många som verkligen visar sig från sin bästa sida just nu och gör allt de kan.
Stödet till eleverna på Campus Risbergska
Flera stödinsatser har gjorts för att fånga upp eleverna på Campus Risbergska.
- Inledningsvis fanns tankar om att flytta över elevhälsoresurser från gymnasiet, eftersom vuxenutbildningen saknar elevhälsa. Men efter ytterligare en bedömning beslutade man att inte flytta resurser, eftersom man sett att det finns behov av stöd bland gymnasieskolans elever.
- Krisstöd till vuxenutbildningens elever ges på olika trygghetsplatser i Örebro kommun, och det finns en dedikerad plats för just eleverna från Campus Risbergska. Samtidigt ser man över hur krisstödet till eleverna behöver se ut när verksamheten återstartas.
- En kompetensinsats görs för de pedagoger som ska möta eleverna, med stöd av expertis inom katastrofmedicin, via regionhälsan, och genom erfarenheter från Malmö stad.