Skolchefen: Så ser stödet till Örebros skolledare ut

Förvaltningsdirektören Katarina Arkehag om beslutet att hålla skolorna öppna efter masskjutningen på Campus Risbergska, och det stöd som satts in för Örebros skolledare. Foto: Johannes Äng/Magnus Wahman/Örebro kommun
Hot och våld
Campus Risbergska i Örebro hålls stängd efter masskjutningen som krävde tio människors liv och skadade ett flertal. Men kommunens andra grund-, för- och gymnasieskolor är öppna.
Katarina Arkehag, förvaltningsdirektör för förskola och grundskola, berättar om stödet till skolledningarna efter dådet.

Emelie Henricson
emelie.henricson@skolledaren.se
Publicerad: 2025-02-07 16:46
LÄS ÄVEN: Rektorn om dagarna efter dådet: ”Befann oss i stormens öga”
LÄS ÄVEN: Skolledaren efter Örebrodådet: ”Sorg och förtvivlan”
LÄS ÄVEN: Sveriges Skolledare: ”Oerhörd sorg och bestörtning”
Det har gått tre dagar sedan dådet på komvuxutbildningen på Campus Risbergska, där elva människor dog. En av dem den misstänkte gärningsmannen.
Risbergska hålls fortsatt stängd sedan masskjutningen men i kommunens övriga skolor och förskolor är verksamheten igång.
”Viktigt att kunna mötas”
Katarina Arkehag, förvaltningsdirektör på grundskole- och förskoleförvaltningen, berättar att respektive verksamhetschef har varit i nära kontakt med rektorerna.
– Dem har man alltid har tillgång till. Det har sett lite olika ut om man har varit nära situationen eller långt ifrån. Sedan har alla möjlighet att få krisstöd av regionhälsan eller av andra företag som kommunen har avtal med. Det är en del som har varit väldigt nära händelsen som tog till det direkt, och det finns möjlighet till samtalsstöd enskilt men också att ses i grupp, säger hon.
Under fredagen har rektorerna kunnat möta verksamhetscheferna för samtal och reflektion. En av kommunens förskolor ligger i närheten av Risbergska skolan, och där har man hittat en ny lokal. Det har också satts in extra elevhälsa.
– Alla kommunala verksamheter har haft öppet hela tiden och kommer att ha det. Att ha öppet har varit en grund och det har inte varit några reaktioner från rektorerna att de inte skulle vilja det. Alla har tyckt att det varit viktigt att kunna möta barnen, eleverna och personalen för att få möjlighet att prata tillsammans, säger Katarina Arkehag.
”Rektorerna vet hur de ska agera”
Hon lyfter fram de PDV-utbildningar som Örebros skolledare och vissa utvalda medarbetare fått gå, bland annat på Risbergska.
– I utbildningarna har man dels fått teoretisk kunskap om vad man ska tänka på, och man har fått öva inrymningar och sett över planerna för verksamheten, som vilka utrymningsställen man har och vilka sårbara punkter som finns, säger Katarina Arkehag.
PDV-utbildningarna var ett stöd under det akuta skedet, menar Katarina Arkehag.
– Alla jag hört från vittnar om att det verkligen har funnits rutiner och att de har känt sig trygga med dem. Rektorerna vet hur de ska agera, det är vi så nöjda med, säger hon.
Hur ser arbetet ut nu framöver?
– Som förvaltningsledning har vi alltid ständig beredskap. Men det är också viktigt att gå tillbaka till ordinarie verksamhet så fort som möjligt. Vi samverkar med andra delar av kommunen för att gå igenom vad som är på gång, som att vi ska samlas för en tyst minut och en minnesstund.
Stängt tills vidare
Kommunens rektorer samlas också för ett sedan tidigare inplanerat möte i nästa vecka.
– Vi går igenom olika faser just nu. Nu är det mycket fokus på säkerhet i skolor och se över vårt arbete och om det finns något vi behöver utveckla, säger Katarina Arkehag.
På torsdagen meddelade Örebro kommun att vuxenutbildningen på Campus Risbergska hålls stängd tills vidare.
Nima Poushin, förvaltningsdirektör för gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen, sa under en pressträff att det beror på att man just nu stöttar personalen.
– Huvudfokus kommer att ligga på personalen, sa Nima Poushin, enligt TT.